18 d’abril 2012

Dos mestres del còmic argentí al Saló



Els destacats dibuixants argentins Enrique Breccia (Alvar Mayor, La Cosa del Pantano) i Óscar Grillo (El mundo es redondo) participaran en el 30 Saló Internacional del Còmic de Barcelona, que arrenca el dijous 3 de maig i s'allargarà fins al diumenge 6, i que comptarà amb la presència d'importants autors vinguts d'Amèrica, Àsia i Europa.

Enrique Breccia, que actualment treballa per a DC Comics, segell en el què ha publicat una novel·la gràfica sobre H.P. Lovecraft, i participa en la sèrie La Cosa del Pantano, és autor de la sèrie sobre el cavaller Alvar Mayor, un dels primers blancs nascuts en l'Amèrica dels conqueridors que vagabundeja entre la realitat i la ficció, i de La vida del Che (1968), que va dibuixar amb el seu pare Alberto i amb guió d'Héctor G. Oesterheld, entre d'altres.

Per la seva banda, Óscar Grillo, que va viatjar per mitja Europa abans d'instal·lar-se a Londres, on la seva carrera va arrencar definitivament, acudeix al Saló amb la versió novel·la gràfica d'un clàssic infantil anglès, El mundo es redondo (Bang Ediciones). Dibuixant i director d'animació, Grillo va guanyar la Palma d'Or a Cannes al 1980 amb la seva pel·lícula Seaside Woman, que li va portar a participar en la producció Monstruos S.A., de Pixar.

Però amb Grillo i Breccia no s'acaba la presència argentina en el Saló, que retrà homenatge al desaparegut Francisco Solano López, dibuixant de l'Eternauta, una de les obres mestres de la historieta argentina. El seu fill, Gabriel López, també guionista de còmics, participarà en una taula rodona sobre la seva obra. Solano López és un dels noms clau de la vinyeta llatinoamericana, autor d'Evaristo i Bull Rocket, entre moltes altres destacades historietes.

D'altra banda, lamentablement no podran estar presents en el Saló com havia estat anunciat l'escriptor Paul Cornell (Doctor Who), per motius familiars, i l'actor Angus McGuinness, per un imprevist d'última hora.

A continuació, una breu biografia dels nous convidats:

Enrique Breccia (Buenos Aires, Argentina. 1945)

Integrant d'una de les famílies més insignes de la història del còmic, va començar la seva carrera de manera impressionant: realitzant al 1968, al costat del seu pare Alberto i Héctor G. Oesterheld la biografia en còmic del Che Guevara. També va col·laborar amb el seu pare en la realització de dues obres transcendentals del gènere: Mort Cinder i El Eternauta. A continuació Enrique anirà desgranant el seu immens talent gràfic en obres insignes com Alvar Mayor, El peregrino de las estrellas, Los viajes de Marco Mono o Lope de Aguirre, la aventura. En 2001 comença a treballar per al mercat nord-americà il·lustrant la sèrie La Cosa del Pantano i una novel·la gràfica sobre l'escriptor nord-americà H.P. Lovecraft. Actualment realitza per a l'editorial francesa Delcourt la sèrie Els Sentinelles.

Óscar Grillo (Buenos Aires, Argentina. 1943)

Aclamat artista i prestigiós director d'animació. Va néixer a Buenos Aires, encara que s'ha convertit en londinenc d'adopció. Des de 1960, Grillo es converteix en un artista influent, especialment pel seu treball en obres com Fausto, o El mundo es redondo, un clàssic de la literatura infantil a Gran Bretanya. En 1980 gana la Palma d'Or a Cannes per la seva pel·lícula d'animació Seaside Woman, i en 2001 participa en el desenvolupament visual de la pel·lícula Monstruos S.A., de Pixar. Actualment, Grillo es dedica exclusivament a la il·lustració i a la pintura. Un dels seus últims treballs és l'adaptació de La tempestad, de William Shakespeare, a novel·la gràfica, amb el text íntegre del dramaturg britànic. El seu blog personal és http://boludalia.blogspot.com. Óscar Grillo, que presenta la novel·la gràfica El mundo es redondo amb guió de Graham Marks, acudeix al Saló del Còmic en col·laboració amb Bang Edicions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada