18 d’octubre 2011

1811. El setge de Tarragona

1811. El setge de Tarragona
Guió: Àngel-O Brunet

Dibuix: Hugo Prades i Josep Lluís Zaragoza “Zar”

Ajuntament de Tarragona
Àlbum, 64 pàgines, color
16,00 €

"1811. El setge de Tarragona" es publica oportunament per recordar els fets ocorreguts a la ciutat durant la Guerra del Francès ara fa tot just dos-cents anys. Així, no només ens presenta un drama fruït de la invenció dels autors sinó que l'aprofita per vehicular una exposició dels diversos aspectes relacionats amb el setge.

El guió segueix els passos d'un nen que arriba a com a refugiat a Tarragona amb els seus pares, tot fugint de les tropes napoleòniques. Una vegada allí, serà testimoni dels moments més significatius del conflicte, coneixerà les misèries de la guerra, alguns personatges típics d'aquesta i sabrà dels moviments i les tàctiques militars d'ambdós bàndols.

Àngel-O Brunet demostra en aquest sentit gran habilitat per enllaçar la cronologia del setge amb la vida del protagonista, de manera que arribem a saber per ell de gran quantitat de fets. Així mateix, també demostra comptar amb una gran documentació a l'hora de reproduir des d'escenaris de la ciutat fins als usos, costums i vestits de l'època. No apunta cap pretensió excessiva i potser per això mateix aconsegueix els seus objectius, que no són altres que entretenir el lector i fer-lo atendre als fets històrics.

Quant a aquests últims, potser per donar més varietat o per tal d'abastar els més àrids, es recorre a una tècnica mixta. Així, al costat d'una narració més clàssica de còmic, trobem certs passatges amb una estructura que ens recorda a les auques medievals. En aquests es dóna pas a una explicació en estil directe de l'evolució del conflicte, amb texts curts acompanyats d'il·lustracions.

L'aspecte gràfic de "1811. El setge de Tarragona" compta amb els dibuixos d'Hugo Prades i Josep Lluis Zaragoza. El seu estil sembla ideat per atreure un públic juvenil però, pot ser gaudit fàcilment per qualsevol. En tot cas, és destriable la seva habilitat amb la narració gràfica, que permet de marcar un ritme àgil, entenedor i expressiu capaç de fer atractiva la lectura tant en les escenes d'acció com en aquelles de caire més dramàtic. També s'agraeix molt la qualitat d'una ambientació descriptiva que ens permet de viure el que degué ser la ciutat en aquella època.

A més, l'edició es presenta acompanyada de diversos materials que ens permetran d'ampliar els nostres coneixements sobre la matèria. A banda d'un pròleg i un epíleg que ens posen en antecedents històrics i ens parlen de les conseqüències, s'inclou una cronologia del setge, un parell de plànols, un conjunt de fotografies actuals de diverses localitzacions i una bibliografia bàsica sobre el tema que ens convida a informar-nos pel nostre compte.

En conjunt, "1811. El setge de Tarragona" representa un immillorable exemple de gènere històric ben entés, on s'aprofita la validesa del llenguatge del còmic com a eina divilgativa i d'entreteniment. A banda d'estar publicat en català, té també al seu favor un missatge pacifista que es reafirma al final de l'obra i que serveix de contrapunt necessari a l'historicisme bèl·lic.

Marc Pastor i Sanz - Per Tutatis!

Publicat originalment a L'Accent

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada