12 de juny 2010

Barcelona Low Cost

Barcelona Low Cost
Aníbal Mendoza, Martín Tognola
Glénat

56 pàgines, color

12 €


Un migrant de molt lluny, un de més a prop i una autòctona que viuen a un pis compartit a Barcelona són el centre d'aquest relat. La història, feta d'episodis curts, gira entorn a una vida que es va trampejant amb pocs diners, treball precari, habitatge car i les conseqüències que tot això comporta. La crisi va començar fa molt temps pels de la generació que volta els trenta anys, la que aquí es veu reflectida. En general podríem dir que som immadurs, uns eterns adolescents, i el nostre projecte de vida cada dia sembla més lluny. És just el retrat que se'n fa en aquest àlbum que, contra el que es podria pensar, conserva un to que oscil·la entre el costumisme i la comèdia.

El guió es desenvolupa poc a poc, es pren el seu temps per fer-nos copsar cada aspecte de la història, de la vida d'aquests tres. Potser li falta aprofundir un poc més en certs aspectes però en general diria que aconsegueix allò que es proposa. La lectura es àgil i hom li acaba prenent simpatia als personatges. L'apartat gràfic, espectacular i molt ben treballat, arrodoneix l'estil propi de la proposta. Cada escena està tractada amb personalitat pròpia, treballant el dibuix, el color, les textures, etc. La plasticitat d'aquest còmic és possiblement el que primer crida l'atenció però també un dels seus punts forts en fer una valoració final després de la lectura. Com a únic punt negatiu diria que potser aquesta bellesa dóna al conjunt un cert punt frívol.

En general, com passa amb la resta d'àlbums guanyadors dels Premis Coll, paga la pena de llegir. A banda del valor que té apostar per autors novells i editar-los en català, aquesta obra encerta en acostar-se a una realitat que difícilment podrem trobar en traduccions d'autors que no visquen per aquí. Recomanable, especialment si sou de la generació de la que parlava.

Marc Pastor i Sanz (Per Tutatis!)

1 comentari: