05 de maig 2010

Polèmica sobre els drets d'autor

Els drets d'autor, les lleis que ho regulen, les associacions que ho gestionen i com ho gestionen , es un tema polèmic a la nostra societat.

A casa nostre, una associació com TintinCat ha hagut de canviar el seu nom perquè contenia el nom de Tintín. Moulinsart S.A., l'empresa gestora dels drets d'Hergé, ha pressionat fins que han hagut d'arribar a un acord. Amb un sistema de votació i reunits amb assemblea, van arribar a dues propostes finalistes, 1001 i Molins de Dalt, però finalment va guanyar la primera per un estret marge de vots. El nou nom de l'associació 1001 és una clara referència en català al nom del Milú, l'inseparable company d'aventures de Tintín. Màrius Serra en parla en dos articles. Un de 4 de febrer i un altre de 26 d'abril. Per acabar d'arrodonir el tema, hi han alguns crítics que comenten que Moulinsart S.A. no els cedien els drets de reproducció sobre Tintín, si la seva visió d'Hergé no coincidia amb la visió més oficialista.

Per altra banda segons publica l'ABC, l'Antoni Guiral ha rebut per part de la Vegap (societat d´autors que gestiona els drets de propietat intel·lectual dels creadores visuals), una reclamació per il·lustrar amb vinyetes el seu llibre Del tebeo al manga editat per Panini. Els estudis sobre el món del còmic son de difícil rendibilitat, si hi ha d'haver pagament es poden deixar d'editar o pot passar com a Estats Units que molts surten sense imatges. Els autors d'aquests estudis parlen del dret a la cita, protegit per llei i que una vinyeta mai es una obra complerta. Crítics i estudiosos de la historieta s'han començat posar en contacte per suggerir la que podria ser una de les idees més comentades en el pròxim Saló del Còmic de Barcelona: crear una associació que els permeti presentar un front comú i unit a l'hora de defensar la seva postura. No dubtem que les Associacións Professionals d’Il·lustradors com Apic i Fadip també hi han de dir la seva.

S'ha de defensar el respecte per els drets d'autor. El còmic però, no en sortirà beneficiat anant en contra de les persones i els projectes, que moltes vegades sense anim de lucre, els promocionen, divulguen i estudien.

Jordi Riera

1 comentari:

  1. Ahir en el debat al Saló sobre el còmic digital, tant Antoni Guiral com representants de la Vegap, van representar voluntat d'entesa en aquest tema. Les dues parts van coincidir en que l'article de l'ABC era exagerat. Guiral però va mantenir la seva postura del dret a cita per poder reproduir vinyetes en el seus o d'altres estudis sobre el còmic.

    ResponElimina