21 d’abril 2010

La música arriba al Saló del Còmic

El 28è Saló Internacional del Còmic de Barcelona tindrà molt de ritme aquest any. Amb motiu de l’exposició sobre la relació del còmic amb la música, el festival acollirà cada tarda l’actuació de dos grups o solistes les notes dels quals inspiraran a dibuixants a pintar al mateix temps que ells canten. L’escenari està ubicat dins de l’escenografia de l’exposició, quelcom que dóna a l’espai un aspecte molt musical. La programació l’obriran la tarda del dijous 6 de maig dos grups de ritmes molt potents: Los Tiki Phantoms i Susan’s Red Nipples. El divendres el dibuixant Guillaume Trouillard realitzarà un concert de dibuix acompanyat del seu germà Antoine a la guitarra. Després d’aquesta sessió intimista, Rumba Tarumba envairà l’espai amb molta marxa. El dissabte els sons del blues i del jazz seran els protagonistes amb les actuacions del duet Pepe Camacho & Muñeca de Trapo i després serà el torn del dibuixant que els seguirà amb l’actuació d’August Tharrats Trío. El diumenge el grup Melodrama, que té l’editor de còmic Joan Navarro com un dels seus integrants, interpretaran vells i nous temes. Sidonie tancarà el Saló amb una actuació que segur despertarà passions.

A l’exposició Els ritmes del còmic s’exhibeixen dibuixos originals de grans dibuixants clàssics i moderns, que en algunes de les seves historietes han donat a la música un gran protagonisme. A més es podran contemplar portades de vinils dibuixades per autors de còmic o amb personatges sortits de les vinyetes. En aquest apartat també s’inclouran algunes il·lustracions originals. El comissari de l’exposició és el crític musical Miquel Jurado.

D’altra banda, vinyetes i música aniran de la mà a l’espectacle Des lendemains qui saignent, a càrrec de la cantautora Dominique Grange, acompanyada pels músics Philippe Mira (piano), Nathanaël Malnoury (contrabaix) i Tardi. Grange torna a col·laborar amb Tardi, qui dona la seva veu a l’espectacle i posa imatges a les composicions de la intèrpret. Les cançons de Grange tracten sobre les atrocitats de la Primera Guerra Mundial, amb lectures de Tardi extretes del seu àlbum ¡Puta guerra!. Aquest magnífic muntatge es podrà veure el dijous 6 de maig a las 19:30 hores a l’auditori de l’Institut Francès de Barcelona (Moià, 8). Aquest concert s’ofereix amb la col·laboració de l’Institut des Métiers de la Musique - IMM, Éditions Casterman, Norma Editorial i FICOMIC.

August Tharrats Trío
August Tharrats “Tha” va descobrir el blues als quatre anys escoltant àlbums de Ray Charles, Louis Armstrong, Lionel Hampton... De formació autodidacta ha creat un llenguatge personal gràcies a una aproximació musical basada sempre en la humilitat. A més, alterna la seva faceta de dibuixant amb la de pianista, actuant amb el seu grup de blues, swing i boogie woogie a nombrosos clubs i festivals de jazz europeus.

Concert de dibuix de Guillaume Trouillard
El dibuixant francès, guanyador del Premi Internacional de Novel·la Gráfica Fnac-Sins Entido ‘09 amb l’obra La estación de las flechas, protagonitza un original acte. Al ritme de la música en directe del seu germà Antoine, deixarà fluir la seva creativitat sobre el paper dibuixant escenes originals i personatges de la seva obra, que seran projectades simultàniament sobre la pantalla. Una oportunitat de presenciar en viu el procés de creació d’un dibuix.

Los Tiki Phantoms
Es fan anomenar El Beat, El Bravo, El Kanibal i El Kahuna. Diuen que la seva intenció és dominar la Terra per començar una nova etapa en la humanitat, on regnen el caos i el mal. Les seves armes: les guitarres amb un reverb satànic.

Melodrama
Si calgués ensenyar a algú, que no hagués seguit l’evolució musical del planeta Terra des d’octubre de l’any 1962, quina és l’essència del pop, hi hauria prou amb treure del seu embolcall l’àlbum No me digas que me dejas de Melodrama. I no caldría dir ni una paraula per jutjar perfectament la melodia delicadament envolvent, instrumentacions compactes, la gràcia que es dóna en l’execució dels cors, certa innocència i una manca de pretensions conceptuals defineixen aquest excel·lent treball que s’escoltarà al Saló gràcies a aquest grup barceloní nascut al Poble Nou, un barri suburbial i obrer de Barcelona, ple de fàbriques, magatzems i camps i avui destrossat per la Vila Olímpica.

Pepe Camacho & Muñeca de Trapo
Una proposta musical que neix amb la trobada de dos artistes de diferents disciplines de l’escena catalana. Així, Muñeca de Trapo s’uneix al guitarrista Pepe Camacho, donant un toc flamenc al jazz més clàssic. El dissapte 8 de maig tindrem amanida de jazz i bossa nova, assaonat amb flamenco gràcies a la actuació del duet Pepe Camacho & Muñeca de Trapo.

Rumba Tarumba
Rumba Tarumba (Barcelona) és el grup de rumba catalana integrat Ramón Grau i Toni Pelegrín, dos dels fundadors del popular grup Los Manolos que presenten al 28 Saló del Còmic un videoclip d’animació de la seva cançó Soy un virus humilde, dirigit per Pablo Rodríguez de 8-Bits-estudio i basat en l’aventura d’un virus informàtic incompetent dins d’un ordinador.

Sidonie
No digui pop, digui Sidonie. És el primer que ve al cap quan s’escolten les cançons de discos del grup com El Incendio, el nou disc de la banda de Marc Ros, Axel Pi i Jesús Senra. El Incendio es publica el 18 d’agost de 2009, és el cinquè álbum d’estudi del grup català que, mantenint aquesta perfecció pop que es marca de la casa, ofereix en les seves cançons les novetats i sorpreses suficients com per a dir que estem davant d’un Sidonie renovat, ficant-se en terrenys inédits amb grapa i energia, buscant diferències i sense recrear-se en el més trillat.

Susan’s Red Nipples
¡A l’escena indie catalana ha arribat una bona dosi de rock nerviós i ritmes ballables de la mà dels Susan's Red Nipples! Aquesta jove banda de Cornellà està donant molt que parlar gràcies als seus potents directes a sales i festivals com el Let's Festival '10 i guanyant final nacional del festival Emergenza '09. El seu estil es troba a mig camí entre el postpunk de Bloc Party i el rock de Mando Diao o The Libertines. Impossible estar assegut quan sonen els seus temes: les cames es mouen soles.

Dijous 6 de maig
18:00 Los Tiki Phantoms.
19:00 Susan’s Red Nipples.

Divendres 7 de maig
18:30 Concert de dibuix de Guillaume Trouillard.
19:30 Rumba Tarumba.

Dissabte 8 de maig
18:00 Pepe Camacho & Muñeca de trapo.
19:00 August Tharrats Trío.

Diumenge 9 de maig
17:30 Melodrama.
18:30 Sidonie.

Font: FICOMIC

2 comentaris:

  1. que xulo! tindrem un saló del còmic complert complert!!! quines ganes!!!
    per cert me n'he asseventat de que els del Carnet Jove sortegen 100 entrades dobles a la seva web a més de fer el 33% de descompte... Som-hi!
    http://www.carnetjove.cat/connectat/mostraSorteigs!mostraSorteigFromBO.action?sorteigTraspas=464088

    ResponElimina