06 de juny 2009

La vida de Manuel Vázquez al cinema

La vida del dibuixant i humorista, com a ell li agradava ser reconegut, Manuel Vázquez (Madrid, 1930–Barcelona, 1995) no va ser una vida normal ni ell, un personatge corrent. Són nombroses els enganys i les anècdotes que circulen sobre la seva persona, fins al punt que la llegenda personal supera l’artista. Era tan peculiar que va arribar a convertir-se en un personatge de còmic de la seva pròpia creació: El tío Vázquez, un cara dura perseguit pels seus creditors, però que sempre surt victoriós dels seus ardits; i en protagonista d’historietes d’altres, com el morós de la 13 Rue del Percebe, de Francisco Ibáñez. Una vida de pel·lícula de la qual el realitzador Óscar Aibar està preparant un biopic que protagonitzarà Santiago Segura, en el paper de Vázquez, i que començarà a rodar-se després de l’estiu a Barcelona i Alacant.

La seva relació particular amb els diners va donar peu a algunes de les anècdotes més famoses de Vázquez, com la vegada que va presentar un bloc de paper només amb la primera pàgina i les cantonades dibuixades, Vázquez sabia que això era l’únic que miraven els responsables de l’editorial Bruguera per pagar. Així va aconseguir cobrar per un bloc de fulls en blanc. «Amb les dones li passava igual. Tampoc seguia les normes», prossegueix Aibar. «S’enamorava i es casava, sense tenir en compte que ja tenia una altra dona». Tanta llibertat va acabar amb 11 fills de set dones diferents i un tancament a la presó per bigàmia.


Els personatges mes coneguts creats per Vázquez son Las hermanas Gilda que van sortir per primera vegada a Pulgarcitao al 1948, La familia Cebolleta (DDT, 1950) i Anacleto ja als anys seixanta. A partir de l'any 1986 que va desaparèixer l'editorial Bruguera va passar a realitzar còmics per adults.

Les vinyetes que reproduïm son de Las hermanas Gilda publicades a principi dels anys 50 i part d'una historieta que va sortir a la revista Jordi al abril de 1979.

Font: El Periódico, Fotogramas

2 comentaris:

  1. Hola,

    me podeu dir de quina publicació es l'última vinyeta del Vázquez? (la de la tieta llauna)

    gracies

    ResponElimina
  2. Acabe de llegir la entrada completa...i ja tinc la resposta, jejeje

    ResponElimina