16 de maig 2009

Autors Belgues al Saló

En el marc de la 27à edició del Saló Internacional del Còmic de Barcelona, l'Oficina de Turisme de Bèlgica: Bruseel·les i Valònia han fet possible que cinc dels autors belgues de més renom hi assisteixin al Saló.

Els autors convidats són:

Denis Lapière (Namur, Bèlgica, 1958)
Nascut el 1958 a Namur, Lapière es va iniciar al món del còmic fundant la revista Tropica BD. A partir d’aquell moment va començar a adquirir un ampli coneixement sobre el còmic clàssic i contemporani, centrant la seva especial atenció a la creació de guions. La seva gran passió ha estat sempre descobrir els universos dels dibuixants i proposar-los històries que podrien interpretar. D’Aquí les seves múltiples col·laboracions amb nombrosos autors, com Olivier Wozniak, Magda, Alain Sikorski, Stassen, Paul Gillon, Pierre Bailly y Vincent May (a les aventures quotidianes del jove Ludo), entre d’altres. A partir de l’any 2000, Lapière va renovar el gènere “whodunit” juntament amb Alain Sikorski amb la seva obra La Clé du mystère. Recentment a Espanya s’han publicat les seves obres El vals del Gulag i Un poco de humo azul, per Ediciones Glénat i, Como todo el mundo, per La Cúpula.


Tome (Brusel·les, 1957)
El guionista Tome després de passar per la Université Livre de Bruxelles (ULB) on s’inscriu simultàniament a la facultat de Filologia i Lletres i a l’Escola Superior d’Arts Visuals, decideix fer carrera en el còmic col•laborant amb grans com Dupa, Philippe Tuk o Degroot. Després de començar amb Janry s’especialitza en guions per a còmic. Amb Janry treballa en la sèrie Spirou y Fantasio des de 1982 fins 1998. Allà realitza el guió de l’aventura La infancia de Spirou d’on sorgiria la seva obra més coneguda fins la data: El Pequeño Spirou. Gràcies a l’èxit el 1984 de Soda per a Luc Wannat i Bruno Gazzotti. El 1991 amb Christian Darasse crea Le Gang Mazda i el 1998 Les Minoukini. La seva producció es caracteritza per l’humor i la capacitat d’adaptació a diferents públics. Des del 2005 i amb Dargaud inaugura la sèrie Cosmo, que uneix les 3 grans cultures: la franco-belga, el manga i el còmic.


Janry (Jadotville, República Democràtica del Congo, 1957).
Janry va arribar a Brussel·les als deu anys amb els seus pares. En aquesta ciutat va començar la seva passió pel còmic. Allà va formar parella amb Tome, a qui coneix a l’Escola Superior d’Arts Visuals. Tome i Janry són els responsables del ressorgir del mític personatge Spirou a les darreres dècades, tant a nivell de crítica com de vendes (s’ha arribat a convertir en un bestseller). Tome, encarregant-se del guió, i Janry del dibuix, han homenatjat el treball clàssic de Franquin, però han dotat la historieta de temes molt més actuals com la biotecnologia, els viatges en el temps o la robòtica, a més d’imaginar-se la infància d’aquest cèlebre personatge a la seva obra La infancia de Spirou. Paral.lelament a les aventures de Spirou, Janry ha escrit els guions de la sèrie Passe-moi l'ciel dibuixat per Stuf, qui va donar color a Spirou y Fantasio i El Pequeño Spirou., sense dubtes, l’obra que ha fet reconeguts internacionalment aquesta parella d’autors.


Philippe Francq (Etterbeek, Bèlgica, 1961).
Nascut a Etterbeck el 1961, aquest dibuixant belga va ser des de la seva infantesa un àvid lector de còmics que va créixer entre les creacions més populars dels anys 50 com el popular Tintín. Després d’alguns èxits com Des villes et des femmes i Léo Tomasini Francq es va unir a l’autor Jean Van Hamme per traslladar les aventurees novel·lades de Largo Winch al còmic. Des de 1988, fins l’actualitat, aquesta sèrie s’ha convertit en un gran èxit a tot el món i en un dels màxims referents del còmic belga i europeu. A més de novel·les i còmics, el popular empresari i aventurer, ha vist traslladades les seves aventures a la petita pantalla, al videojoc i a la gran pantalla en un film protagonitzat per Tom Sisley del que es preveu una seqüela. Els còmics de Largo Winch els publica a Espanya Norma Editorial.


Philippe Goddin.
Neix a Brussel·les el 1944. Philippe Goddin es defineix avui com un “hergeòleg”. Efectivament és considerat com un dels millors especialistes de la vida i obra d’Hergé. Ha publicat gran nombre d’obres sobre aquesta creació d’excepció, a la que profunditza des de fa més de trenta cinc anys amb tanta passió i admiració com minuciositat. Dibuixant i professor d’arts plàstiques a l’Escola Normal durant més de vint anys, redescobreix, ja d’adult, una passió pel còmic de la seva infància i fa amistat amb autors com Paul Cuvelier i Jacques Laudy. Va tenir la sort també de conèixer Hergé personalment i ha freqüentat, després de la seva desaparició, a diversos dels que l’han conegut. Secretari general de la Fondation Hergé de 1989 a 1999, va orientar la investigació i la feina d’arxiu, permetent la publicació d’obres il.lustres, a les que constitueix una important referència a la matèria. Ha participat a l’adaptació de “Las Aventuras de Tintín” per a la petita pantalla i ha col•laborat a diverses exposicions consagrades a Hergé. És vicepresident de l’associació Les Amis d’Hergé i redactor en cap de la revista que aquesta edita. A l’abril de 2008 es va publicar en llengua castellana i en català: L’Art d’Hergé. Creador de Tintín, 1907 / 1937. Volumen I, (Editorial Zendrera Zariquiey, 2008). En breu apareixerà el segon volum.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada