15 de setembre 2008

Panorama de 100 Anys de Premsa Infantil Catalana (III): La premsa en llibertat, 1931-1939

ComiCat us ofereix aquest interessantíssim article que ens va cedir Antonio Martín, una de les persones que més entén de còmic. Degut a la seva extensió, la publicació es fa per capítols, el tercer dels quals podeu llegir a continuació:


La premsa en llibertat, 1931-1939

Autor: Antonio Martín
Traducció: Marc Pastor i Sanz

En la dècada dels anys trenta i fins al final de la Guerra civil se succeeix l'edició de noves revistes infantils catalanes, ja en règim d'absoluta normalitat i llibertats polítiques: L'Eixerit i Esquitx, 1931; Jordi, Plançons i En Xaneta, 1933; Bailet, 1934 i La Formiga, 1935. I al costat d'elles sempre En Patufet. És en aquests mateixos anys quan les revistes infantils d'expressió castellana experimenten la seva major transformació per l'entrada i influència del còmic nord-americà d'aventures que dóna lloc al naixement de noves revistes de historietes de gran importància, com Pocholo, Yumbo, Aventurer, Mickey, Cinema Aventures, La Revista de Tim Tyler, que ocupen un lloc privilegiat en el mercat de les lectures recreatives dels nens, el que sens dubte va suposar una forta competència per a la premsa infantil catalana en la Catalunya bilingüe dels anys trenta.

Poc cal destacar d'entre aquests títols en una panoràmica general i ràpida, cap d'ells significa ni aporta gran cosa a la història de la premsa infantil catalana. Solament assenyalar que L'Eixerit era un setmanari catequístic publicat per Josep Vilamala i que com a tal, emparat en la difusió que li donava la seva pròpia condició, va arribar fins a l'any 1936. Plançons, dirigit per Narcís Masó i Valentí, col·laborador i editorialista de l'última etapa de La Mainada, presentava la revista en l'editorial del número 1 com a dirigida no als nens sinó als joves, als quals prometia pocs dibuixos i llargs textos educatius, a causa del qual cosa Plançons va arribar amb prou feines els 25 lliuraments. Major interès ofereix En Xaneta que era suplement del diari catòlic El Matí, i es componia de mitja pàgina del diari que es retallava i plegava donant així una petita revisteta de quatre pàgines; dintre de la seva extremada modèstia té l'interès de ser la primera vegada que un periòdic català llançava un suplement per als nens.

Finalment, per aquesta època, cal destacar L'Esquitx, petit suplement d'En Patufet que a partir de gener de 1931 substituïx a Virolet fins a setembre de 1936. Es tractava d'una curiosa publicació que es venia de quatre en quatre números, que es presentaven en una fulla format foli amb dues perforacions en creu, tallant la fulla per les perforacions s'obtenien quatre petites revistes, cadascuna de les quals era un número de L'Esquitx.

La Guerra Civil espanyola, que va suposar el col·lapse del creixement i el desenvolupament general de la societat espanyola, va generar una nova forma de veure i fer cultura sota la pressió bèl·lica que en diversos mitjans i àrees es va concretar en obres especialment interessants i de gran importància objectiva, com és el cas del cartellisme, la poesia de guerra, la premsa de trinxeres, la caricatura política, la novel·la, etc., però va repercutir de forma especialment negativa sobre la premsa infantil. Les revistes catalanes per a nens durant la guerra van quedar reduïdes a un únic títol: En Patufet, que va mantenir la seva publicació fins al número 1806, 24 de desembre de 1938, animat amb dibuixos de Junceda, Mallol, Llaverías, Cornet, Kim i els textos de Folch i Torres, que un mes abans havia escrit una de les seves més sentides “Pàgines Viscudes” dedicada al seu fill Jordi mort en el front. La mateixa guerra i les necessitats que creava va donar lloc a l'aparició de tres noves revistes catalanes per a nens en l'any 1937: Mirbal, un sol lliurament, Estel, també un número únic i Pervenir, que té edició castellana amb el títol Porvenir; la tres revistes apareixen des de la mateixa intenció: atendre els problemes i necessitats d'adaptació, entreteniment i els problemes personals dels milers de nens desplaçats des del Madrid front de guerra a la relativa pau de la reraguarda catalana.

(Pròximament: Premsa per a després d'una guerra, 1939-1961)

Capítol I: Naixement de la premsa infantil catalana, 1904-1923

Capítol II: La premsa catalana sota la Dictadura, 1923-1930

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada