15 de maig 2008

Can Fabra, una biblioteca de còmic

La Biblioteca Ignasi Iglésias - Can Fabra, situada Sant Andreu (barri de Barcelona o vila independent, depèn de a qui li preguntis), és la biblioteca de Barcelona especialitzada en còmic, és quelcom que no vaig descobrir fins que no vaig anar a viure allà, ara ja fa uns anys. Reprodueixo aquí tota la informació que a la seva pàgina web posen a la nostra disposició i crec jo que és el millor reclam per aquesta biblioteca que hauria de ser un punt de referència per a tots el amants del còmic de Barcelona, rodalies, o que es deixin caure per aquí.

Còmic a Can Fabra

Al final del 2002, la biblioteca va començar un fons especialitzat en còmic, ja que ha estat un mitjà de comunicació i narració molt important a Catalunya, on històricament s’han concentrat una part dels autors i les editorials més representatives del gènere.

És una secció actualitzada, atractiva i representativa tant de les obres més clàssiques com de les tendències actuals, destinada al públic en general interessat en el tema, i també a estudiants, investigadors, professionals. i a totes les persones interessades en el món del còmic des d’una perspectiva actual.

Avui en dia és la col·lecció de còmic més important de totes les biblioteques de Barcelona, ja que inclou també el fons de Ficòmic, entitat organitzadora del Saló Internacional del Còmic de Barcelona. Aquests documents són a la primera planta, on s’han adequat espais amb butaques i taules que creen racons agradables per a la lectura.

Tot el fons de còmic està disponible per al préstec, a excepció de les obres de referència i altres documents que es conserven per la seva antiguitat o valor, i que formen una subsecció de referència i consulta que és a la segona planta.

La biblioteca organitza activitats amb el propòsit de difondre, promoure i afavorir la lectura i el debat sobre aquest gènere: trobades amb autors i especialistes, presentacions de llibres, exposicions, tallers, clubs de lectura, i altres.

Col·lecció

La col·lecció de còmic de la biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra consta de més de nou mil còmics. Està formada per documents en suports diferents: àlbums, DVD, i revistes que es reben per subscripció. Abasta des d’obres teòriques sobre els aspectes socials, la història i tècnica del còmic, fins a àlbums de les tendències més representatives dels còmics clàssics, i una selecció de les últimes novetats.

Inclou el fons d’algunes donacions, com la de Ficòmic, fruit de la signatura d’un conveni de col·laboració amb l'entitat organitzadora del Saló Internacional del Còmic, que té lloc a Barcelona des de fa 25 anys. Aquesta donació inclou un dossier, àlbums, revistes, novel·les gràfiques, etc., documents editats des dels anys 70 i que permeten fer un recorregut històric per l’edició del còmic a Catalunya i a Espanya, com per exemple, revistes que ja no són al mercat i que van ser essencials, com 1984, Tótem, El Cairo, Cimoc, Comix Internacional, i altres. Tots aquests documents, que fins ara eren inaccessibles, ja són a disposició del públic a la biblioteca.

La col·lecció de còmic també inclou la donació del Centre National de la Bande Dessinée et de l’Image d’Angoulême (França), que conté àlbums dels súperherois de Marvel.

Més de vint mil préstecs l’any 2005 constaten que el còmic és un gènere amb molts seguidors, i que un sector important dels usuaris de la biblioteca estan interessats en aquesta temàtica.

Per organitzar aquesta col·lecció s’han creat sublocalizacions noves. La teoria del còmic es classifica en:
  • Aspectes socials
  • Bibliografies
  • Diccionaris
  • Exposicions
  • Història
  • Tècnica
  • Humorisme gràfic

Els àlbums es classifiquen en:
  • Còmic nord-americà
  • Còmic europeu
  • Còmic japonès
  • Còmic espanyol i llatinoamericà/còmic català

Per representar aquesta classificació i facilitar la localització dels exemplars, es fa servir un sistema d’icones especificada en la retolació de la sala i al llom dels llibres. Aquesta classificació també està explicada en la guia de la secció.

Activitats

Amb la intenció de dinamitzar aquest fons i donar-lo a conèixer, la biblioteca organitza activitats diferents: trobades amb autors i especialistes d’aquesta temàtica, presentacions de llibres, exposicions, i tallers per al públic jove i infantil, entre altres.

També organitza activitats diverses per difondre i promoure la lectura, i per promoure el còmic i els seus autors.

Autors de prestigi han fet xerrades a la biblioteca: Forges, Manel Fontdevila –director de la revista El Jueves-, Tim Sale, Francisco Ibáñez, Carlos Giménez, i altres.

També es fan presentacions de llibres, com és el cas de les obres de Pedro Espinosa, Guillem Cifré, Alfonso López…

Algunes de les exposicions realitzades:

  • Història d’una pàgina. Del 23 de maig al 13 de juny de 2003. L'exposició la va cedir la Universitat de Granada. Mostra la riquesa dels processos creatius, tècnics i narratius del còmic, a Europa i Amèrica, amb originals de 24 dels dibuixants més destacats del panorama internacional.
  • Alan Moore, l’il·lusionista de les paraules. Del 3 al 23 de maig de 2004. L'exposició la va cedir el Centre Nacional de Còmic de Amadora, Portugal, i és una selecció de dissenys i dibuixos originals sobre l’obra del guionista.
  • Carlos Giménez: una mirada quotidiana i social. Del 6 de juny al 10 juliol de 2005. És una exposició de producció pròpia, que ofereix una selecció d’originals del genial dibuixant de còmic espanyol (Medalla d’Or de Belles Arts), que ha recollit en la seva obra la història recent del nostre país, des de la postguerra fins a la transició.
  • El perllongat viatge del Sr. Max. Del 18 maig al 18 juny de 2006. L'exposició és una producció en col·laboració amb l’editorial La Cúpula, i consta d'una selecció de les obres de l’il·lustrador català, autor de personatges com ara Gustavo i Peter Pank.

1 comentari: