05 de febrer 2008

La Nissaga dels Metabarons


La Nissaga dels Metabarons: ciència ficció de luxe

La nissaga dels Metabarons (La casta de los Metabarones, en castellà) és una de les més complexes i impactants obres del còmic de ciència-ficció dels últims temps, publicada inicialment per l’editorial francesa Les Humanoides Associés, però creada per dos hispano-americans: el guionista, dramaturg i cineasta xilè Alejandro Jodorowsky i el dibuixant argentí Juan Giménez.

La nissaga dels Metabarons és en realitat un derivat (allò que els anglòfobs anomenen un spin-off) d’una altra mítica sèrie escrita per Jodorowsky i il·lustrada per Moebius, L’Incal, on el 1981 va aparèixer a Sense Nom, l’últim descendent dels Metabarons, com a personatge secundari. En Jodorowsky va decidir desenvolupar més àmpliament la dinastia familiar d’aquest personatge amb una preqüel·la que expliqués l’història dels primers Metabarons. Quan Giménez comença a col·laborar pels Humanoides a principis dels anys 90, en Jodorowsky li proposa d’il·lustrar la seva nova sèrie, i així, el 1992 n’apareix el primer àlbum, Othon el rebesavi.

LA NISSAGA DELS METABARONS

Guerrers contra Imperi

L’acció de La nissaga del Metabarons -de la qual es pot detectar una notable influència de la cèlebre novel·la de ciència-ficció Dune, de Frank Herbert (de fet, en Jodorowsky va participar a un projecte d’adaptació cinematogràfica d’aquesta última, que finalment no es va fer realitat)- s’inicia al planeta Marmola, un món fet de marbre. L’argument de la sèrie gira al voltant d’una matèria molt particular, l’epifita, que té el do de concedir la ingravetat a qualsevol objecte, per gran que sigui, que és la base de conflictes entre l´Imperi que governa el planeta i els propis Metabarons, considerats com els guerrers més poderosos de l’Univers.

Cada àlbum relata la història d’un dels membres de la nissaga. Combinant elements de ciència-ficció i d´altres fonts com la mitologia grega o el feudalisme japonès, guionista i dibuixant han aconseguit crear un clàssic instantani, el qual ha gaudit de traduccions a nombrosos països, incloent els Estats Units, on ha estat publicat per DC Comics i Humanoids Publishing.

La nissaga dels Metabarons consta originalment de 8 àlbums, més un volum especial, La casa dels avantpassats, composat d´esbossos, il·lustracions inèdites i entrevistes a ambdós autors.

LA NISSAGA DELS METABARONS

Més enllà de la Nissaga

En Jodorowsky ha volgut desenvolupar encara més l’univers dels Metabarons com si d’un llarg poema èpic es tractés: fa poc, n’ha presentat una “preqüel·la de la preqüel·la”, Castaka, on el guionista fa un cop més marxa enrera per explicar-nos l’origen dels Metabarons abans de la seva arribada a Marmola. Castaka tindrà tres àlbums de durada, dels qual fins ara ha aparegut el primer. Aquesta vegada, la part gràfica és obra del dibuixant gallec Das Pastoras.

Aquesta no és l’única sèrie derivada de l´univers dels Metabarons: Dreamshifters és una continuació de la sèrie original, el primer àlbum de la qual havia de ser il·lustrat pel canadenc Travis Charest, però degut a l’excessivament lent ritme de treball d’aquest artista (va realitzar 30 pàgines en 4 anys!), ha estat “alliberat” d’aquesta tasca; l’encarregat de completar l’àlbum serà el serbi Zoran Janjetov.

L'edició de Glénat

Després d’haver-se publicat en castellà a càrrec d’altres editorials, Edicions Glénat té l’orgull de presentar La nissaga dels Metabarons per primer cop en català, en una edició que pretén esdevenir-ne la definitiva: 3 volums que recolliran tots els àlbums de la saga, amb les quals inaugurem la col·lecció Compactes Glénat. Un pas endavant en l’edició de còmic en llengua catalana, amb un clàssic que no pot faltar en la biblioteca de cap afeccionat al bon còmic, a la bona ciència-ficció, o a totes dues coses.

Alfons Moliné

Font: Edicions Glénat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada