22 de desembre 2023

Friday Llibre 1: El primer dia de Nadal

Títol: Friday Llibre 1: El primer dia de Nadal
Títol original: Friday #1-3
Autors: Ed Brubaker (guió) i Marcos Martín (dibuix) i Muntsa Vicente (color)
Traducció per: Ernest Riera
Publicat per: Mai Més, novembre de 2023
Format: Rústica - 15 x 23 cm - 120 pàgines - Color
Preu: 17,95 €






Mai Més
és una editorial especialitzada en literatura fantàstica des del novembre de 2021 també té una línia de còmic de temàtica fantàstica i ciència-ficció. 

A la seva Quarta Mai Més Conference que va tenir lloc el passat juny, entre altres títols van anunciar els de còmic que publicarien a la tardor, sent un dels tres anunciats el primer volum de Friday titulat El primer dia de Nadal, obra d’Ed Brubaker, Marcos Martín i Muntsa Vicente, guardonat amb un Premi Eisner a Millor Còmic Digital, la qual tal com van dir llavors, ha estat novetat d'aquest passat novembre.

Friday justament premiat per publicar-se originalment en format digital, el podem trobar a Panel Syndicate, plataforma creada per dos dels seus coautors, el dibuixant Marcos Martín i la il·lustradora-colorista Muntsa Vicente, juntament  amb el guionista Brian K. Vaughan per tal de distribuir el seu còmic independent, The Privat Eye.

La Friday Fitzhugh és una jove que torna a Kings Hill, el seu poble situat en un racó de la costa de Nova Anglaterra, per passar les vacances de Nadal, després dels seus primers mesos de vida universitària.

Tot just en arribar, es trobarà amb el seu bon amic Lancelot Jones, a qui va conèixer ja fa anys, quan la  Friday va venir a viure en aquest poble, a sisè curs escolar, i des de llavors, van començar a seguir i investigar tota mena de misteris, cosa que van continuar fent al llarg de l'adolescència, fins que amb l'arribada de la vida universitària, ella pensava que això s'acabaria. Però tot just en arribar, en Lance se l'emporta, a investigar un nou misteri, junt amb el xèrif Bixby, a cercar un jove del poble que ha robat una antiga daga de pedra.

Però a mesura que passin els fets i les hores, la Friday connectarà el que està passant actualment amb uns fets que va viure la nit abans que se n'anés cap a la universitat, ara fa tres mesos. S'adonarà que una cosa estranya, perillosa i fosca està succeint al seu plàcid poble de Kings Hill, una localitat plena de llegendes i històries del passat.

I tal com ens diu la sinopsi de Mai Més: "seran literalment unes vacances de Nadal infernals, i potser no sobreviuran per veure el Cap d’Any". Una aparent història detectivesca post-juvenil, agafarà tocs de fantasia, i acabarà esdevenint episodi de Crims.

I el que veiem en aquest llibre, només és el començament d'aquesta història tèrbola de Nadal, que s'espera que tingui tres llibres, havent-se publicat aquest octubre el vuitè capítol, doncs podem suposar que n'hi haurà un total de nou, tres per llibre.

Al final del llibre hi tenim un text del guionista Ed Brubaker, on ens explica quin és l'origen de Friday, i tot seguit hi ha una sèrie d'esbossos dels personatges i del poble, realitzat per en Marcos Martín.

Esperem que de cara el 2024, i ben aviat, podem gaudir del segon llibre de Friday, per posar llum a aquesta història tèrbola que passa en les vacances de Nadal d'una jove universitària. Excel·lent lectura per aquesta època de l'any, però també en qualsevol altra.  


Marc "Llop Segarrenc"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada