24 de desembre 2023

Atac als titans (Edició Col·leccionista) vol. 1

Títol: Atac als titans (Edició Col·leccionista) vol. 1
Títol original: Shingeki no Kyojin (進撃の巨人, Tità d'atac)
Autor: Hajime Isayama
Traducció de: Marc Bernabé (Daruma SL)
Publicat per: Norma Editorial,  novembre de 2023
Format: Cartoné - 14,8 x 21 cm - 562 pag. en B/N + 14 a color
Preu: 24,50 €

 







Fou el passat 23 de juny quan Norma Editorial va anunciar una nova llicència de manga en català, una de les obres amb més èxit del seu catàleg. Es tracta del conegut manga Atac als titans, de Hajime Isayama, en una edició de 3 en volums en 1 i en cartoné A5, sortint simultàniament amb la respectiva edició en castellà. Tot i anunciar-se que el primer volum d'aquesta edició sortiria de cara el setembre, finalment fou novetat d'aquest novembre.

Atacs als titans o Shingeki no kyojin (進撃の巨人), el seu nom original, es va començar a publicar a la revista Bessatsu Shônen Magazine de Kodansha  del setembre de 2009 fins a l'abril de 2021, amb un total de 139 capítols més dos d'especials recopilats en 34 volums, sortint a la venda el primer volum el març de 2010 i el darrer, el juny de 2021.

El manga en castellà fou publicat primer cop per la mateixa Norma Editorial entre el setembre de 2012 i l'octubre de 2021, en la seva edició de 34 volums, a part de publicar també altres títols de la sèrie.

És una obra que ha tingut una molt bona acollida i especialment per la versió anime, que va finalitzar aquest novembre, comportant que hagi esdevingut tot un fenomen, la qual ara podem gaudir en català gràcies a aquesta edició col·leccionista de tres volums en un, amb tapa dura, amb mida kanzenban i algunes pàgines en color. Una edició que recollirà els trenta-quatre volums originals en onze volums, i a més el color elegit per la nostra edició, el verd, ha estat molt apreciat segons pels comentaris llegits. Una edició que fa molt de goig.

Fa més de cent anys, va aparèixer davant la humanitat el seu pitjor enemic: els titans, uns éssers monstruosos que van començar a devorar sense parar tota persona que trobaven, quasi portant-los a l'extinció total. Els pocs i afortunats supervivents van construir tres anells de muralles gegantines de  metres per poder-se defensar d'aquells terribles éssers, creant així un gran, però limitat territori on podrien viure segurs. I malgrat estar tancats, estaven protegits, i així van passar cent anys de pau.

Però ara fa cinc anys, la pau es va acabar. El tità més gran i alt conegut, l'anomenat Colossal, superant l'alçada de les muralles, va fer acte de presència, va esfondrar un portal d'entrada del mur més exterior, que va permetre que altres titans entressin, i ocupessin tot el vast sector entre la muralla més exterior i la següent. Van ser testimonis i supervivents d'aquell atac i  massacre tres jovenets, l'Eren Jaeger, la Mikasa Ackerman i l'Armin Arlet. No només es va perdre tota una part de territori humà sinó també molt i moltes vides.

En l'actualitat, aquests tres joves i molts altres han acabat la seva formació com a cadets de l'exèrcit, i ara tenen tres opcions a escollir: formar part del regiment de guarnició per treballar en el reforç del mur, entrar al regiment d'exploració dels territoris extramurs controlats pels titans i, per tant, sent una de les opcions més perilloses, o bé, ingressar al regiment de la policia militar, sent l'opció més segura i còmode, però restringida als millors cadets. 

Però abans de poder escollir, sent el regiment d'exploració, l'opció escollida per aquests tres, cadascun pels seus propis motius, apareix del no-res el tità Colossal, esfondrant una nova porta, i tot seguit desapareixent de sobte. Així doncs, amb una obertura a la segona muralla, els titans entren de nou en territori humà. La batalla per la supervivència ha començat altre cop.

Així comença aquesta obra amb gran reconeixement. Història que fa temps que en sento a parlar i sempre positivament, i ara amb aquesta titànica edició en català, ha estat la millor manera d'endinsar-m'hi. No només trobem el conflicte entre els humans i titans, sinó que també, a pesar de tot, hi ha humans que s'aprofiten de la situació per fer-ne de les seves. En el fons el pitjor enemic de la humanitat és la mateixa humanitat, cosa que veurem en diferents moments.

Al llarg del volum, entre alguns capítols, trobem pàgines on l'autor amplia informació que fins llavors es pot anar explicant: Informació revelable fins al moment actual. Així, ens anirà parlant de l'estructura de les seves muralles, les seves defenses, les armes dels soldats,  entre altres coses. Útil per explicar-nos coses que per qüestions de guió no es pot explicar dins el manga.

En aquesta edició, però he trobat a faltar dues coses. Una d'aquestes és la inclusió de les portades dels volums originals en color, ja fos com a extra al final del volum o bé davant dels seus corresponents volums. Bé, aquí s'ha d'aclarir, que les portades dels volums 2 i 3 les trobem al començament del seu repetiu volum però en blanc i negre. La del volum 1 no hi surt. I una altra cosa que he trobat a faltar és un índex.

S'espera que la seva periodicitat sigui bimestral, i tenint confirmat les novetats de gener, esperem el segon volum pel febrer, però sent una edició feta expressament per Norma, i que la traducció en català, és completament nova, podem esperar, que la periodicitat no serà del tot exacta. Ho anirem veient. 


Marc "Llop Segarrenc"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada