
30 de maig 2008
Corto Maltese aquesta nit a Thalassa

Presentació de Interneteo y Aparatuquis a Barcelona

29 de maig 2008
València celebrarà el 70 aniversari de Superman

28 de maig 2008
Cada dibuixant és una illa

Alex Fito, Canizales, Guillem March, Gabi Beltrán, Tomeu Seguí, Pere Joan, Max
Inrevés Edicions i Institut d'Estudis Baleàrics
80 pàgines, rústica amb solapes, color
15,00 €
El dibuixant, assegut a la seva taula de treball, es troba aïllat i fàcilment pot representar una estampa ja en desús: la dels antics acudits de nàufrags. Una diminuta illa unipersonal, deserta. Tan sols una palmera s´hi alça assenyalant cap al cel i romp el pla horitzontal. Però la taula del dibuixant, amb ell tombat damunt seu com si fos un escriba antic, ens suggereix també el nàufrag amarrat al seu bot. Una taula -de dibuix- amb la qual salvar-se de la deriva i navegar fins a la costa més propera. Aplicat tot això als dibuixants illencs, els de les Illes Balears, ens topem amb una doble insularitat, la real i la metafòrica, un doble motiu per estendre´ns en el tema, que ha donat peu a aquest llibre. CADA DIBUIXANT ÉS UNA ILLA és una edició promoguda per l´Institut d´Estudis Baleàrics del Govern de les Illes Balears i per Inrevés edicions, amb motiu de la presència de les Illes Balears com Comunitat Autònoma convidada al 26 Saló Internacional del Còmic de Barcelona 2008.
En aquest últim Saló del Còmic de Barcelona hi va haver dos exposicions destacades, Vinyetes Censurades, sobre la censura als còmics, i Cada dibuixant és un illa sobre el còmic a les Illes Balears. Ambdues molt interessants, però el món de les exposicions és efímer, i per això s'editen catàlegs o altres, per no oblidar aquelles exposicions que es van fer, que van generar un coneixement i que aquest no es perdi. En aquest cas Cada dibuixant és una illa apareix al Saló amb un còmic sota el braç, amb el mateix nom que l'exposició, o al revés. I està molt bé, perquè no es tracta d'un catàleg de l'exposició, el còmic te la seva pròpia personalitat i serveix per complementar-la. O a l'inrevés, l'exposició complementa el còmic (bé, no ho sé, ou o gallina). Doncs tant el còmic com l'exposició valen molt la pena, però és havent vist i llegit ambdós que l'experiència i el missatge és complert.
Ens podríem trobar que es tracta d'un còmic per compromís, simple acompanyant de la mostra, però res més lluny de la realitat. És un còmic molt interessant i de tall intimista (no pas estètic o fredament didàctic com a vegades és el catàleg d'una exposició). Els autors ens obren una porta al seu dia a dia com a dibuixants i com a illencs. Cada historia ens ensenya un dibuixant diferent i una illa diferent segons la visió de cada autor. Així doncs veiem que cada dibuixant ha tingut les seves pròpies circumstancies per arribar fins a on ha arribat i que la illa ha influït en la seva persona i en la seva obra d'una manera o una altra.
Tot i que el còmic com a conjunt està bé hi ha determinades històries que m'han agradat especialment i que crec sobresurten entre la resta. Tot home és un illa i un dibuixant de còmic un illot de Tomeu Seguí és una deliciosa i senzilla historia sobre la carrera professional de l'autor, sense cap més pretensió, una minibiografia de l'autor i un viatge d'anada i tornada a l'illa. L'altra història que m'ha agradat molt és la d'en Max, Aïllat al centre del món. Visualment és la més potent, l'estil de Max té una força que a mi em deixa de pedra i ja començant per aquí les seves obre guanyen la meva atenció a la primera. En aquest cas es tracta d'una petita divagació filosòfica (divertida si més no) al voltant del títol del recopilatori, tractant els dos temes que es repeteixen en la resta d'històries, el fet de ser dibuixant i illenc (de naixement o d'adopció, aquest últim el cas del Max). La resta del còmic no és queda enrere, les parts d'en Pere Joan i en Gabi Beltrán també m'han agradat força (la primera més filosòfica i la segona més autobiogràfica, tot i barrejar un mica de tot en cadascuna) i també cal destacar a l'Alex Fito que estèticament és brutal.
No puc dir res més, que els que vau veure l'exposició del Saló us compreu el còmic per poder arrodonir l'experiència, i els que no doncs que el compreu simplement perquè Cada dibuixant és una illa és un bon còmic, perquè et dona a conèixer una mica més als autors i perquè t'apropa una mica al caràcter illenc, caràcter que els que vivim al continent poder no acabem de comprendre del tot.
Javier del Campo
27 de maig 2008
Francis Portela exposa a l'Escola Joso

26 de maig 2008
Taula rodona El còmic en la cultura catalana

Amb: Carles Santamaría, director del Saló Internacional del Còmic de Barcelona; Oriol Garcia Quera, dibuixant; i Joan Navarro, editor.
21 de maig 2008
TertuliAPIV amb Paco Roca

20 de maig 2008
Secundaris al Diari de Balears

Conferència sobre Tebeosfera a la UAB

19 de maig 2008
Tira superada!!!

Concurs del 6è Saló del Còmic de Belgrad

-Termini de lliuraments: 29 d'Agost del 2008.
-Adreça per a trameses de treballs:
STUDENT CULTURAL CENTER
MEDJUNARODNI SALON STRIPA
Kralja Milana 48
11 000 Belgrade
Sèrbia
-Reglament:
- Participants sense límits d'edat.
- Només s'accepta bones còpies, extensió 4 pàgines . Les obres han de ser enviades a través correu postal (e-mails exclosos).
- Idioma requerit: Anglès.
- El tema, estil, tècnica, gènere i format de la pàgina són de lliure elecció.
- Adjuntar informació dels participants (escriptor, dibuixant, colorista, etc.): Nom i cognoms, currículum, data i lloc de naixement, país, adreça, número de telèfon i e-mail. Les sol·licituds incompletes no seran preses en consideració.
- Informació de l'obra: títol, autors, la tècnica i l'any de producció ha de figurar separadament. El treball pot ser realitzat per un o més autors (escriptor, dibuixant, colorista...).
- Les obres presentades seran examinades per un jurat i les obres seleccionades es mostraran a la sala d'exposicions del saló.
-Guardons i premis:
- Gran premi del saló (1000 €).
- Premis a les següents categories: Millor còmic d'estil tradicional, Millor còmic alternatiu, Millor guió, Millor apartat gràfic.
- "Young Lion" premi especial (per als autors de fins a 15 anys d'edat).
- Premis especials del jurat a la millor idea, i als autors de fins a 15 anys d'edat.
- Premis dels patrocinadors.
Informació addicional: a http://www.skc.org.yu o enviant un e-mail a: skchappy@bitsyu.net
Gràcies a Marko Ajdaric per la informació.
18 de maig 2008
I Fira Còmic Nostrum (Mallorca)

PROGRAMA D'ACTES
DIVENDRES 239.30 - 14.00 ACTIVITATS ESCOLARS:
- TALLERS DE CÒMIC.
- TEBEOTECA. Servei de la Biblioteca de Cultura Artesana
- BIBLIOTECA. Visites guiades a la Biblioteca de Cultura Artesana.
- LA TIRA MÉS LLARGA a càrrec de l'alumnat dels tallers.
17.00 - 17.30 PRESENTACIÓ DE NOVETATS (Editorial Glénat).
17.45 - 18.45 XERRADA: LA DONA EN LA CREACIÓ DE MANGA amb Satximi Sasaki.
19.00 - 20.00 XERRADA AMB EL DIBUIXANT CARLOS PACHECO.
DISSABTE 2410.00 - 13.00 CARICATURES SOLIDÀRIES amb Canizales.
10.30 - 11.30 CONTA-CONTES JAPONESOS amb Yoko Nomura.
10.30 - 11.00 XERRADA i VISITA A L'EXPOSICIÓ: COM ES FA UN CÒMIC? amb Pau.
11.00 - 11.30 VISITA GUIADA A L'EXPOSICIÓ: ELS TEBEOS DE LA II REPÚBLICA amb Joan Navarro.
11.30 - 11.45 COMMEMORACIÓ 800 ANYS DEL REI EN JAUME.
11.45 - 12.45 XERRADA AMB L'AUTORA SONIA PULIDO.
13.00 - 13.30 XERRADA AMB EL DIBUIXANT SEBAS MARTÍN.
13.30 - 14.00 VISITA GUIADA A L'EXPOSICIÓ: EL NOU CÒMIC GAI amb Sebas Martín.
17.00 - 20.00 CARICATURES SOLIDÀRIES amb Canizales.
17.00 - 18.00 MOSTRA DE COSPLAY (cançons i disfresses de sèries anime).
18.00 - 19.00 XERRADA: LOS TEBEOS DE LA II REPÚBLICA amb Antonio Martín.
19.00 - 20.00 XERRADA AMB ELS AUTORS RAULE I ROGER IBÁÑEZ.
20.00 - 21.00 SESSIONS DE FIRMES: Carlos Pacheco, Sonia Pulido, Sebas Martín, Raule i Roger.
DIUMENGE 2510.00 - 13.00 CARICATURES SOLIDÀRIES amb Canizales.
10.30 - 11.30 CONTACONTES JAPONESOS amb Yoko Nomura.
10.30 - 11.00 XERRADA I VISITA A L'EXPOSICIÓ: COM ES FA UN CÒMIC? amb Pau.
11.00 - 11.45 XERRADA: CREADORAS YEROÍNAS DEL TEBEO ESPAÑOL amb Antonio Martín.
11.45 - 12.45 XERRADA AMB EL DIBUIXANT LUIS BERMEJO.
12.45 - 13.00 HOMENATGE A LUIS BERMEJO I PURITA CAMPOS.
13.00 - 14.00 XERRADA AMB L'AUTORA PURITA CAMPOS.
17.00 - 20.00 CARICATURES SOLIDÀRIES amb Canizales.
17.00 - 18.00 SESSIONS DE FIRMES: Purita Campos y Luis Bermejo.
18.00 - 19.00 TEATRE: ARMADOS Y DELICIOSOS.
Dissabte i diumenge, les associacions Tol Eressea (Tolkien), Totoros, Movimiento Otaku, Age of War i Shinigamis oferiran diverses activitats des de les seves paradetes.
16 de maig 2008
Comicades! Supercinema
15 de maig 2008
Can Fabra, una biblioteca de còmic

Còmic a Can Fabra
Al final del 2002, la biblioteca va començar un fons especialitzat en còmic, ja que ha estat un mitjà de comunicació i narració molt important a Catalunya, on històricament s’han concentrat una part dels autors i les editorials més representatives del gènere.
És una secció actualitzada, atractiva i representativa tant de les obres més clàssiques com de les tendències actuals, destinada al públic en general interessat en el tema, i també a estudiants, investigadors, professionals. i a totes les persones interessades en el món del còmic des d’una perspectiva actual.
Avui en dia és la col·lecció de còmic més important de totes les biblioteques de Barcelona, ja que inclou també el fons de Ficòmic, entitat organitzadora del Saló Internacional del Còmic de Barcelona. Aquests documents són a la primera planta, on s’han adequat espais amb butaques i taules que creen racons agradables per a la lectura.
Tot el fons de còmic està disponible per al préstec, a excepció de les obres de referència i altres documents que es conserven per la seva antiguitat o valor, i que formen una subsecció de referència i consulta que és a la segona planta.
La biblioteca organitza activitats amb el propòsit de difondre, promoure i afavorir la lectura i el debat sobre aquest gènere: trobades amb autors i especialistes, presentacions de llibres, exposicions, tallers, clubs de lectura, i altres.
Col·lecció
La col·lecció de còmic de la biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra consta de més de nou mil còmics. Està formada per documents en suports diferents: àlbums, DVD, i revistes que es reben per subscripció. Abasta des d’obres teòriques sobre els aspectes socials, la història i tècnica del còmic, fins a àlbums de les tendències més representatives dels còmics clàssics, i una selecció de les últimes novetats.
Inclou el fons d’algunes donacions, com la de Ficòmic, fruit de la signatura d’un conveni de col·laboració amb l'entitat organitzadora del Saló Internacional del Còmic, que té lloc a Barcelona des de fa 25 anys. Aquesta donació inclou un dossier, àlbums, revistes, novel·les gràfiques, etc., documents editats des dels anys 70 i que permeten fer un recorregut històric per l’edició del còmic a Catalunya i a Espanya, com per exemple, revistes que ja no són al mercat i que van ser essencials, com 1984, Tótem, El Cairo, Cimoc, Comix Internacional, i altres. Tots aquests documents, que fins ara eren inaccessibles, ja són a disposició del públic a la biblioteca.
La col·lecció de còmic també inclou la donació del Centre National de la Bande Dessinée et de l’Image d’Angoulême (França), que conté àlbums dels súperherois de Marvel.
Més de vint mil préstecs l’any 2005 constaten que el còmic és un gènere amb molts seguidors, i que un sector important dels usuaris de la biblioteca estan interessats en aquesta temàtica.
Per organitzar aquesta col·lecció s’han creat sublocalizacions noves. La teoria del còmic es classifica en:
- Aspectes socials
- Bibliografies
- Diccionaris
- Exposicions
- Història
- Tècnica
- Humorisme gràfic
Els àlbums es classifiquen en:
- Còmic nord-americà
- Còmic europeu
- Còmic japonès
- Còmic espanyol i llatinoamericà/còmic català
Per representar aquesta classificació i facilitar la localització dels exemplars, es fa servir un sistema d’icones especificada en la retolació de la sala i al llom dels llibres. Aquesta classificació també està explicada en la guia de la secció.
Activitats
Amb la intenció de dinamitzar aquest fons i donar-lo a conèixer, la biblioteca organitza activitats diferents: trobades amb autors i especialistes d’aquesta temàtica, presentacions de llibres, exposicions, i tallers per al públic jove i infantil, entre altres.
També organitza activitats diverses per difondre i promoure la lectura, i per promoure el còmic i els seus autors.
Autors de prestigi han fet xerrades a la biblioteca: Forges, Manel Fontdevila –director de la revista El Jueves-, Tim Sale, Francisco Ibáñez, Carlos Giménez, i altres.
També es fan presentacions de llibres, com és el cas de les obres de Pedro Espinosa, Guillem Cifré, Alfonso López…
Algunes de les exposicions realitzades:
- Història d’una pàgina. Del 23 de maig al 13 de juny de 2003. L'exposició la va cedir la Universitat de Granada. Mostra la riquesa dels processos creatius, tècnics i narratius del còmic, a Europa i Amèrica, amb originals de 24 dels dibuixants més destacats del panorama internacional.
- Alan Moore, l’il·lusionista de les paraules. Del 3 al 23 de maig de 2004. L'exposició la va cedir el Centre Nacional de Còmic de Amadora, Portugal, i és una selecció de dissenys i dibuixos originals sobre l’obra del guionista.
- Carlos Giménez: una mirada quotidiana i social. Del 6 de juny al 10 juliol de 2005. És una exposició de producció pròpia, que ofereix una selecció d’originals del genial dibuixant de còmic espanyol (Medalla d’Or de Belles Arts), que ha recollit en la seva obra la història recent del nostre país, des de la postguerra fins a la transició.
- El perllongat viatge del Sr. Max. Del 18 maig al 18 juny de 2006. L'exposició és una producció en col·laboració amb l’editorial La Cúpula, i consta d'una selecció de les obres de l’il·lustrador català, autor de personatges com ara Gustavo i Peter Pank.
14 de maig 2008
Programació del Segon Festival del Còmic
- RECORD GUINNESS: LA TIRA CÒMICA DE MORTADELO I FILEMÓN EN CATALÀ.
- MERCAT DE CÒMICS.
- VIDEOJOCS. De 10h a 20h al Passeig de Catalunya i Plaça Lledoner.
- TALLER D’ESCRIPTURA JAPONESA. De 12h a 13h i de 18h a 19h al Passeig de Catalunya.
- JOCS TRADICIONALS JAPONESOS. De 11h30 a 13h30 i de 17h30 a 19h30 al Passeig de Catalunya.
- FIRMA D’AUTORS: Pasqual Ferry, Oriol Garcia, Aleix Gordo, Juan Ramón Cano, Francis Portela. De 12h30 a 13h30 al Passeig de Catalunya.
- TALLERS DE TÈCNIQUES DE DIBUIX (ESCOLA JOSO). De 11h30 a 13h, de 16h30 a 18h i de 18h a 19h30 a l’auditori del Museu de la Mediterrània.
- TRIVIAL GEGANT 3XL. Primera partida a les 12h. Segona partida a les 16h. A la Plaça de la Vila.
- KARAOKE. De 16h a 17h i de 18h a 19h a la Plaça de la Vila
- CONCURS DE DISFRESSES I CONCURS DE COSPLAY. De 17h a 18h. Entrega de premis a les 19h30. A la Plaça de la Vila
- CONCERT A CÀRREC DE FÀTIMA AYATS. De 19h a 19h30. A la Plaça de la Vila
- COMICTECA. De 10h30 a 13h30 i de 17h a 20h a la biblioteca Municipal Pere Blasi
- VINE A DESCOBRIR EL MÓN D’EN VILHERT. Als comerços de Torroella de Montgrí
DIUMENGE 18 DE MAIG A L’ESTARTIT
- RECORD GUINNESS: LA TIRA CÒMICA DE MORTADELO I FILEMÓN EN CATALÀ.
- MERCAT DE CÒMICS.
- VIDEOJOCS. De 10h a 20h a la Plaça del Port.
- TALLER D’ESCRIPTURA JAPONESA. De 12h a 13h i de 18h a 19h a la Plaça del Port.
- JOCS TRADICIONALS JAPONESOS. De 11h30 a 13h30 i de 17h30 a 19h30 a la Plaça del Port.
- FIRMA D’AUTORS: Pasqual Ferry, Oriol Garcia, Aleix Gordo, Juan Ramón Cano, Francis Portela. De 12h30 a 13h30 a la Plaça del Port.
- TALLERS DE TÈCNIQUES DE DIBUIX (ESCOLA JOSO). De 11h30 a 13h, de 16h30 a 18h i de 18h a 19h30 al Centre de Serveis.
- TRIVIAL GEGANT 3XL. Primera partida a les 12h. Segona partida a les 16h. A la Plaça del Port.
- KARAOKE. De 16h a 17h i de 18h a 19h a la Plaça del Port.
- CONCURS DE DISFRESSES I CONCURS DE COSPLAY. De 17h a 18h. Entrega de premis a les 19h30. A la Plaça del Port.
- CONCERT A CÀRREC DE FÀTIMA AYATS. De 19h a 19h30 A la Plaça del Port
- COMICTECA. De 10h30 a 13h30 i de 17h a 20h a la Plaça del Port.
- VINE A DESCOBRIR EL MÓN DE LA NERET. De 10h a 20h Pels establiments del poble, l'oficina de turisme i a la carpa de la plaça del port.
PROJECCIÓ IRONMAN AL CINEMA MONTGRÍ
- Dissabte 17 de maig a les 17h i a les 22h30.
- Diumenge 18 de maig a les 17h, a les 19h15 i a les 21h45.
- Dilluns 19 de maig a les 22h00.
EXPOSICIÓ 20 ANYS DE CÒMIC EN CATALÀ.
- Inauguració oberta a tothom el divendres 16 de maig a les 19h. Seguidament s'oferirà un petit refrigeri als assistents. L'exposició es podrà visitar del 17 al 28 de maig. Horaris: Dilluns de 9h a14h, de dimarts a dissabte de 9h a 14h i de 17h a 21h. Diumenges i festius de 10h a 14h
13 de maig 2008
Xerrada presentació amb Miguel Gallardo

En aquesta xerrada es parlarà breument amb l'autor de la seva obra i la seva trajectòria, i es farà un especial incís en la seva darrera obra, Maria i Jo, on l'autor fa una descripció de la relació amb la seva filla que pateix autisme.
Festa 1er aniversari de la revista Le Potage

Programa:
- 10.00- Obertura
- 10.15- Marató Chicho Terremoto
- 12.00- Música Pop amb Desiguales
- 13.00- Ritme amb Boetukada
- 14.00- Vermut i tertulia
- 15.00- Cinema. Persèpolis, de Marjane Satrapi
- 17.00- Skates, exhibició i concurs (organitza la botiga Ice)
- 18.00- Pullips (concurs organizat per Taiko Cómics)
- 18.45- Dansa amb la companyia En Moviment - 'Paisatge'
- 19.00- Música amb El Ojo que Escucha 'conectando con la base'
- 19.45- Dansa amb la companyia En Moviment - 'Qualsevol dia pot sortir el sol'
- 20.00- Curtmetratges, signatures i dibuixos per els 'cantamanyanes' de Le Potage
- 21.00- Sarau i 'bon rotllet' amb Il Putto Musicante
- 22.00- Final de festa
Hi haurà servei de bar tot el dia (Casa Paco), fanzins, graffitis, marxandatge, dibuixos, dibuixants, frikis, zombies i... molt més!
11 de maig 2008
Premi Josep Escobar de Còmic 2008

La participació és oberta a les categories següents:
- A. De 12a 15anys.
- B. A partir de 16anys.El còmput de l‘edat serà pres en referència al dia del termini de presentació d‘obres.
Presentació:
- Les obres s‘han de presentar en suport paper, format DINA4 vertical i per una sola cara.
- El tema i la tècnica són lliures i en acabat en blanc i negre, excepte la portada que ha de ser en color.
- Les obres han de ser originals i inèdites.
- Les obres no han d‘anar signades, ni han de mostrar el nom o pseudònim del/dels seu/s autor/s o de la/es seva/es autora/es.
Les obres s‘han de lliurar al Casal de Cultura Can Butjosa (de Parets del Vallès), o a la Biblioteca Roca Umbert o al GRA de Granollers , en els seus horaris d‘atenció al públic.
El període de presentació de les obres en els equipaments esmentats serà:del dilluns 3 al divendres 19 de setembre de 2008, ambdós inclosos.
Dotació dels premis
Categoria A (de 12 a 15 anys)
- Menció a la millor obra, dotat amb un curs de còmic cedit per l‘Escola JOSO.
- Menció al millor guió, dotat amb un lot de llibres valorat en 120 euros cedit per Ediciones B.
- Menció a la millor il lustració, dotat amb un lot de material d‘il lustració valorat en 120euros.
El jurat valorarà la publicació d‘alguna obra destacada.
Categoria B (a partir de 16). El premi consisteixen la publicació de les millors obres en el llibre recull commemoratiu del premi.
- Premi a la millor obra, dotat amb 750euros.
- Premi especial al Foment de la Pau.Premi dotat amb 600euros.
Brau edicions editarà les obres premiades de la categoria B, i si n‘ha considerat alguna de la categoria A, en una publicació conjunta commemorativa del Premi i dins la col·lecció Escobar i cia.
Organitza: Ajuntament de Granollers, Ajuntament de Parets del Vallès
Bases completes
09 de maig 2008
Apunts sobre el Saló
Jo vaig anar-hi dos dies al Saló, divendres a la tarda i dissabte tot el dia, i en termes generals em va semblar molt correcte. Val a dir que divendres vaig invertir bona part de la tarda, un 90%, en aconseguir que el Manara em firmés, i finalment vaig aconseguir un dibuix (visca!!!). Van ser unes 2 hores bastant entretingudes, en primer lloc perquè ens van fer canviar d'estand per les firmes, perquè va haver-hi un moment que una persona de l'organització ens va venir a dir que Manara, tot enfadat havia tornat a Itàlia, cosa que va fer que la cua disminuís sensiblement, i que a més no era cert (de fet sembla ser per una entrevista al director del Saló que he llegit a Japanzone que Manara va quedar encantat del Saló). Total, vam canviar d'estand ens van donar uns números (com al forn de pa) i de la cua quilomètrica que érem només trenta van tenir numero per aconseguir firma. Tot hagués anat molt més lleuger si no hi hagués hagut un grup de francesos (que vaig veure en totes les sessions de firmes del Saló, no se com s'ho feien...) que anaven preparadíssims amb còmics i làmines per tal que en Manara reproduís exactament les portades, clar pobre home s'ho treballava moltíssim, l'organització en canvi es cabrejava moltíssim, el dia següent a tots els estands estaven pendents de la presència francesa i els van posar bastant a ratlla.
Dissabte va ser un dia més lúdic (perquè fer més de 2 hores de cua encara que pugui semblar-ho no ho es pas de lúdic, entretingut poder, però no lúdic). Vam tenir la oportunitat de veure'ns les cares alguns dels membres de ComiCat, per fi vaig descobrir quin aspecte tenen en Xavier, el Nightwing o en Jordi, el proper cop aviam si en Marc, l'Àlex i el Jaume poden assistir a la trobada. Va estar molt bé poder intercanviar opinions in situ i tot un plaer compartir dinar amb ells. La resta de dia va estar dedicat al consum (malaltís diria jo), a explorar la secció dels fanzines (amb el perill de ser assaltat en qualsevol moment per alguna guerrilla fanzinista) i a visitar els diferents exposicions.
Pel que fa a les exposicions... de tot hi va haver. Aviam, sempre fa il·lusió veure originals dels autors; Giardino, Golden, Madorell, Manara, Max, Rubín, etc, però al meu parer a les exposicions els hi falta una mica de contingut. Com a exposicions les que més em van agradar van ser la de Vinyetes Censurades comissariada per Vicent Sanchis (fantàstica) i Cada dibuixant és una illa dedicat al còmic a ses illes (molt interessant). Al meu parer aquestes van ser les exposicions millor comissariades i amb contingut més enllà de veure originals d'autors. L'altre factor important en una exposició és l'estètica de l'exposició i l'espai on es disposa. Les exposicions de David Rubín i de Max eren precioses de veure, bons exemples de quin ha de ser l'esperit a l'hora de plantejar l'espai d'exposició. En l'altre extrem trobem la zona d'exposicions on se trobaven les de Giardino, Golden, Manara, Miguelanxo Prado, la de Vinyetes Censurades, aquella zona donava cert aspecte de deixadesa i poc cuidat que devaluava fins a cert punt les exposicions (deixant ja a banda la gent que estava assentada, repenjada fins i tot, a les exposicions per menjar l'entrepà...). Aquestes dos son les crítiques que tinc envers les exposicions, un xic mancades de contingut algunes i un aspecte poc cuidat en d'altres.
L'últim punt concret que vull comentar és la part comercial del Saló, com sempre amb un nodrit nombre d'estands, i aquest anys mereixen una menció especial els de Panini i Glénat, que únicament feien promoció i no venien els seus còmics. Això està bé per permetre que les botigues del sector puguin anar al saló amb el seu estand i siguin elles les que facin negoci (jo recordo que al primer salons als que vaig anar hi havia la botiga de còmics de Manresa, que és més aviat petita, ara ja no hi van doncs no te cap sentit competir amb les gran editorials que hi venen totes les seves novetats). Aviam si l'any que ve Planeta i Norma prenen exemple i fan el mateix. També va ser molt destacable la presència de distribuïdores de cinema, de canals de televisió i de mitjans afins al còmic però no pròpiament del camp, ens podem fer una idea de la importància que va adquirint el Saló per a public més generalista.
Jo en resum estic content amb el Saló (cert que ha perdut glamour respecte a l'Estació de França, però allò era massa petit), cada any estic content, ho reconec, per mi és el gran esdeveniment del còmic de l'any. M'encanta que al Saló et puguis creuar amb aficionats de tot tipus, des de manga fins a còmic europeu, passant per underground, superherois, tintinòfils, etc, tothom hi te cabuda al Saló, i això l'enriqueix. Jo únicament espero que en endavant es faci un esforç pel que fa les exposicions del Saló, per tal que estiguin mes treballades i també que es tingui una mica més de cura de l'espai. També cal valorar l'esforç que s'ha fet per donar a conèixer el Saló als mitjans (tots hi anaven plens) i tot i que ja s'han donat les primeres passes també crec que caldria treure una mica el Saló de la Fira i portar-lo a altres llocs de Barcelona (i no parlo de l'FNAC), escoles, biblioteques, centres cívics, etc (tot i que val adir que aquesta política cada cop va en augment i a mi e sembla molt adequada). Doncs això és tot, aviam si l'any que ve podem anar ja acreditats i li trèiem una mica més de suc al Saló, i aviam si ens trobem que l'any que ve el Saló arriba carregar de novetats en català.
Javier del Campo
Presentació de “El Guepard, 1970” a València

“EL GUEPARD, 1970” de Lluis Juste de Nin.
L’obra serà presentada per Lluís Juste de Nin, Vicent Sanchis i Paco Camarasa Pina.
Dijous 15 de Maig de 2008 a les 19:30h
C/Sant Ferran, 12. València.
Font: Edicions De Ponent
08 de maig 2008
Ibáñez i Monteys a la Universitat d'Alacant

Concurs Cartell XIV Saló del Manga

BASES CONCURS CARTELL XIV SALÓ DEL MANGA
1- Podran participar totes les persones que ho desitgin, sense cap mena de limitació, individualment o de forma conjunta.
2- Les obres cal que acompleixin els següents requisits en presentació i format:
Presentació:
- Els treballs cal fer-los a color.
- Les obres han de ser de creació pròpia, originals i inèdites.
- Les obres poden ser realitzades en qualsevol tècnica.
- Cada participant podrà presentar solament una obra.
- S’acceptarà únicament fotocòpia a color o impressió, mai l’original. Cal que s’enviï còpia impresa i presentada sobre suport rígid per a la seva exposició.
- El cartell presentat només ha de contenir la il·lustració , sense cap mena de text.
- Mides de la il·lustració 297 mm. d’amplada x 330 mm. d’alçada. La il·lustració cal que vagi en sentit vertical.
4- Les obres cal que siguin entregades personalment o enviades per correu a FICOMIC, c/ Palau, 4 Entòl. 1a. 08002 Barcelona, fent constar en el sobre “Concurs Cartell Saló del Manga”.
5- El termini de recepció finalitzarà el 27 de juny del 2008. No s’acceptaran aquelles obres que portin el mata-segells de correus amb data posterior.
6- L’original només es demanarà al guanyador. L’organització es reserva durant un any, a partir de la finalització del termini del concurso, el dret a reproduir l’obra guanyadora. Esgotat l’esmentat termini, el dret passarà al seu autor. Els concursants se responsabilitzen totalment que no existeixin drets a tercers en les obres presentades, així com de tota reclamació que pugui interposar-se per drets d’imatge o similars.
7- La dotació econòmica per l’autor del cartell que resulti escollit serà de 400 €. L’ import de la dotació econòmica està subjecta als impostos o retencions vigents segons Llei, excepte d’exempció concedida per l’òrgan competent de l’Administració Tributària.
8- El jurat estarà composat pel Comitè Executiu de Ficomic. El jurat podrà declarar el premi desert i resoldre tots els aspectes no previstos en aquestes bases. El veredicte es donarà a conèixer el dia 4 de juliol de 2008 a través de la pàgina web de Ficomic (www.ficomic.com) i es comunicarà personalment al guanyador.
9- L’organització no tornarà les còpies presentades pels concursants.
10- La presentació de les obres pressuposa l’acceptació d’aquestes bases.
Primeres dades del XIV Saló de Manga

ESPAIS
La Farga (C/ Barcelona, 2) serà l’espai central del Saló. Dins d’aquest recinte s’ubicaran els estands de les empreses expositores. A més tindran lloc les següents activitats: macroespai de videojocs, sala d’actes, exposició de manga, tallers de jocs tradicionals japonesos, mangateka, taller de manga, taller d’aprenentatge de japonès, taller de modelisme, estand de firmes d’autors invitats, sala de premsa i zones de restauració.
El Poliesportiu del Centre (C/Riera de l’Escorxador, 15) destinarà la seva pista central a l’escenari del Saló. Allà tindran lloc els concursos de cosplay, karaoke, actuacions musicals i demostracions de cultura japonesa.
El Centre Cultural Barradas (Rambla Just Oliveras, 56) destinarà el seu auditori de 240 seients a les projeccions d’anime.
El centre de L’Hospitalet de Llobregat tindrà una senyalització especial del Saló del Manga, a més de comptar amb personal de FICOMIC que orientarà al públic al carrer. La Farga, el Centre Cultural Barradas i el Poliesportiu del Centre es troben molt propers.
HORARI AL PÚBLIC
- Dijous 30 d' octubre, de les 10 a les 20 hores
- Divendres 31 d'octubre, de les 10 a les 21 hores
- Dissabte 1 de novembre, de les 10 a les 21 hores
- Diumenge 2 de novembre, de les 10 a les 20 hores
ENTRADES
L’entrada es vàlida per a qualsevol dels quatre dies del Saló. Amb la mateixa entrada es pot accedir als tres recintes del certamen. Les taquilles estaran ubicades a La Farga i al Poliesportiu del Centre.
- Entrada general: 6 €, es podrà adquirir a les taquilles del Saló del Manga. L’entrada serà únicament vàlida per a un dia. Venda anticipada d’entrades generals es realitzarà a partir de l’1 de octubre a través d’El Corte Inglés i Servicaixa. També es podran adquirir a http://www.servicaixa.com. L’entrada serà únicament vàlida per a un dia.
- Entrada Carnet Jove: 4 €, tots els titulars del Carnet Jove i el Carnet + 25 podran adquirir les entrades a 4 €. De venda únicament a les taquilles del Saló del Manga. L’entrada serà únicament vàlida per a un dia.
- Entrada grups escolars: 4 €, l’escola cal que presenti una carta del centre on cal especificar el nombre d’assistents. De venda únicament a les taquilles del Saló del Manga. L’entrada serà únicament vàlida per a un dia.
Els visitants del Saló del Manga que vinguin disfressats de personatges manga, anime o videojocs podran entrar gratis el divendres 31 d’octubre als tres recintes del Saló. La caracterització cal que sigui integral, no val que la disfressa sigui parcial.
Si entregues l’entrada a l’estand de FICOMIC de La Farga et donem un manga gratis.
COM ARRIBAR
- Metro: Línea 1. Parades Rambla Just Oliveras / Avinguda Carrilet
- Renfe: L’Hospitalet de Llobregat
- FFCC: L’Hospitalet de Llobregat
- Bus: 110, L10, L12, L14, L52, L82, L’H1, L’H2
- Cotxe: Ronda de Dalt. Sortida 14
Novetat Norma juny: Sin City 2. Mataria per ella
SIN CITY 2. MATARIA PER ELLAFrank Miller
Format: Rústica, 15,2 x 22,9 cm.
208 pàg. B/N
Preu: 12,00 €El segon número de la col·lecció de Sin City en català, que correspon a l'argument de la futura seqüela cinematogràfica.En Dwight ha après dels seus errors del passat i viu una existència insulsa i monòtona per evitar tornar a l’espiral d’alcohol i violència on estava ficat. Però el retrobament amb una dona de la seva vida, el portarà a repetir els mateixos errors, ja que en Dwight mataria per ella.
07 de maig 2008
L'exposició "Tintín en el món d'Hergé" a València
Tintín en el món d'Hergé. Col·lecció Jordi Tardà
“Tintín en el món d'Hergé” és una exposició organitzada conjuntament per l'Octubre CCC i la Fundació Caixa Girona que recull dibuixos, fotografies, llibres i altres originals al voltant del món del gran il·lustrador belga i de la seua creació més coneguda, Tintin, un dels personatges més universals de la història del còmic.
Les creacions d’Hergé respiren dos elements bàsics per entendre l’art contemporani: el seu sentit transversal i la universalitat de la comunicació, el fet que els lectors de qualsevol lloc del món es puguen identificar amb els seus personatges, amb una trama on tan important és el que es diu com els suggeriments ocults.
Tintin humanista, científic, polític, escriptor, artista, aventurer, navegant… Hi ha un Tintin per a cada lector i tots es troben en aquesta exposició, bastida a partir d’elements absolutament originals de la col·lecció de Jordi Tardà.
Entrada lliure
C/ Sant Ferran, 12 València. Tel. (0034) 96 315 77 99
06 de maig 2008
La tira còmica més llarga del món

BASES PEL CONCURS DE DIBUIX “RECORD GUINNESS” - LA TIRA CÒMICA MÉS LLARGA DEL MÓN
Article 1 - El Festival del còmic de Torroella de Montgrí - l’Estartit organitza un Concurs de Còmic en modalitat individual amb totes les vinyetes que es dibuixin per tal d’aconseguir el RECORD GUINNESS DE LA TIRA CÒMICA MÉS LLARGA DEL MÓN.
Article 2 - Aquest concurs, gratuït, dotat per l’organització del Festival del Còmic, és obert a tothom que hi vulgui participar sense cap restricció d’edat. S’establiran tres categories segons l’edat dels participants:
- Participants fins a 13 anys.
- Participants a partir de 14 anys.
Aquest concurs consisteix en realitzar una vinyeta amb el tema centrat en els personatges de MORTADELO i FILEMON, amb motiu del 50è aniversari de la seva creació pel dibuixant Ibañez.
Article 3 – Cada participant presentarà una o més obres realitzades sobre paper de color blanc tamany 50 x 70, amb orientació horitzontal o vertical, i ha d’estar inspirat per una vinyeta original de Mortadelo i Filemon que facilitarà l’organització del Festival. L’organització també facilitarà el paper i els estris de dibuix bàsics: llapis, goma i retoladors.
Article 4 – S’ha de dibuixar en un sola cara. Estan totalment prohibides les fotocòpies, només s’acceptaran els originals.
Article 5 - Molt important: Cal escriure, a dalt, el número de vinyeta i a baix en lletra MAJÚSCULA, en llapis i molt visible: el nom, edat, adreça, correu electrònic i núm. de telèfon del participant.
Article 6 – Les vinyetes s’han de fer durant la celebració del II Festival del Còmic a Torroella de Montgrí ( 17 de maig) i a l’Estartit (18 de maig) des de les 10 del matí fins a les 8 del vespre, amb l’objectiu d’aconseguir el rècord Guinness a la tira còmica més llarga del món.
Article 7 - Les vinyetes un cop acabades s’exposaran totes juntes seguint l’ordre de la historieta, per tal de poder confegir la Tira Còmica més llarga del món, al Passeig de Catalunya de Torroella de Montgrí (el dissabte 17) i al Passeig Marítim de l’Estartit (el diumenge 18).
Article 8 – El jurat estarà constituït per persones relacionades amb el món del còmic i/o de les arts plàstiques en general, així com representants de la comissió d’organització del Festival. El veredicte del Jurat serà inapel·lable i es donarà a conèixer la setmana després de la celebració del Festival de Còmic de Torroella de Montgrí-l’Estartit. Es publicitaran els guanyadors a la pàgina web del Festival, tot i que es comunicarà personalment el veredicte als guanyadors. Els guardons els seran lliurats personalment i s’informarà prèviament del dia, lloc i hora.
Article 9 – Els premis seran tres per cadascuna de les categories.
- 1r premi Un lot de còmics, llibres, dvd’s... valorat en 400 €
- 2n premi Un lot de còmics, llibres, dvd’s... valorat en 200 €
- 3r premi Un lot de còmics, llibres, dvd’s... valorat en 100 €
Article 10 - Els premis lliurats als guanyadors, no es poden impugnar ni canviar per efectiu, ni per cap altre material.
Article 11 - Tot participant podrà sol·licitar la llista de premiats.
Article 12 - El Festival del Còmic de Torroella de Montgrí-l’Estartit es reserva el dret d’explotar amb fins no comercials (exposicions, realitzacions d’àlbums, etc...) els treballs realitzats dins del marc del concurs sense restricció o demanda de participació financera.
Article 13 - El reglament estarà dipositat a la Secretaria de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí-l’Estartit i es podrà consultar amb una petició per escrit a l’adreça del concurs.
Article 14 - El Festival del Còmic de Torroella de Montgrí-l’Estartit i la seva organització es reserva el dret de modificar les modalitats i les condicions de participació en cas de força major. En cas de litigi, els organitzadors del concurs decidiran en últim recurs.
Amb el simple fet de participar s’entén que s’accepten les bases del present reglament, amb tot el seu articulat i sense cap restricció.
05 de maig 2008
Presentació de Días Grises

Saló del Manga de València

03 de maig 2008
Entrevista a Juanmi Morey i Pep Bernales, artífexs de la proposta del Premi Nacional de Còmic
Dia 4 d'abril de 2006 els gairebé 300 diputats presents en la sessió del Congrés dels Diputats aprovaren per unanimitat una proposició no de llei del PSOE per demanar al govern la creació del Premi Nacional del Còmic. Em pogut llegir la notícia i un bon raig d'opinions en diversos mitjans de comunicació físics i digitals. La creació d'aquest premi seria una primera passa molt important en un conjunt de mesures que s'han d'anar prenent des de les institucions públiques per treure el còmic de l'aula de castigats en el gran edifici de la cultura. Pareix que existeix una conscienciació política. Ara només queda que es vagin fent les passes necessàries per materialitzar aquesta proposta en una realitat.
En el seu moment vaig conversar amb dos dels artífexs d'aquesta proposta que varen assistir com a públic a aquella sessió parlamentària, en Pep Bernales (a la dreta), secretari de cultura de la Federació Socialista de Mallorca i un dels coordinadors institucional de la fireta de Llibres i Tebeos Vells, i en Joan Miquel Morey (a l'esquerra), president de l'Associació d'Amics i Víctimes del Còmic (AAVC). Una vegada que el premi s'ha consolidat i que anam per la segona edició, rescatam aquesta clarificadora entrevista.
La data clau és dia 30 de setembre de 2005.
PB: La proposta d'aquest premi va venir d'una trobada que vàrem tenir amb na Carme Chacón aprofitant que aquell dia va venir a Mallorca a fer una conferència.
JMM: En Pep és un dels coordinadors institucionals de la Fireta de Llibres i Còmics Vells i sempre ha estat vinculat en temes de joventut, cosa que ha fet que hi hagi una coincidència de projectes i objectius relacionats amb el còmic.
El començament de tota aquesta iniciativa ha estat aquesta visita de Carme Chacón acompanyant la ministra de cultura Carmen Calvo. El seu plantejament estava planejat o va sorgir espontàniament?
JMM: Estava una mica planejat. En Pep em va convidar com a representant del món del còmic, em va presentar la ministra i en la conversa amb ella vàrem plantejar la proposta. Després es va afegir na Carme Chacón, que va estar molt més receptiva. Posteriorment en Pep va seguir parlant amb ella i li va parlar de crear una plataforma de dibuixants i editors espanyols per reclamar aquest premi. Ella es va comprometre a treballar el tema.
PB: Li vaig tornar a comentar dins el cotxe quan ens anàvem a sopar amb altra gent. De tot d'una no em va dir res però al cap d'una estona em va dir que podria ser una bona iniciativa i que en podíem parlar. Ens vàrem intercanviar els correus electrònics per anar concretant després de rumiar-ho. Crec que na Carme va agafar aquest tema amb tantes ganes per una qüestió generacional.
JMM: I també pel fet de ser catalana. Catalunya és el nucli de la indústria del còmic. I a més ha demostrat ser una política molt eficient i fanera. Ha estat implacable des que ha començat aquest tema fins a la resolució del passat dia 4.
PB: Quan es va treure la proposició no de llei podia parèixer que només era una hora de feina però no va ser així. Al final hi havia consens entre totes les forces polítiques menys amb ERC, que havia fet moltes esmenes.
JMM: El debat era a les cinc de l'horabaixa i a mitjan dematí en Pep em va telefonar per dir-me que Convergència i Unió estava amb nosaltres, EU també, etc. Realment tota aquesta negociació es fa abans.
Qui va assessorar els que varen realitzar la proposta?
JMM: En Manuel López, coordinador de la Secretaria de Cultura del PSOE, és una persona molt sensible al còmic i ha jugat un paper important.
I dibuixants, editors o guionistes?
PB: No. Tot l'assessorament ha vengut de l'Associació d'Amics i Víctimes del Còmic. Quan s'havia de presentar la proposició no de llei hi va haver un intercanvi d'opinions. Jo vaig fer bàsicament de corretja de transmissió. L'AAVC va fer les consideracions que va creure oportunes, les vaig remetre a la comissió, però qui va redactar la proposició i qui va estar darrere tot el discurs argumental va ser en Manuel López.
JMM: El dia del debat se'l veia realment implicat i compromès.
Com va anar el debat?
PB: Abans d'aquesta proposta dia 4 hi havia tres o quatre temes més, però en varen caure uns quants. El nostre havia d'entrar a les cinc i mitja però l'avançaren a les cinc. Quan vàrem entrar encara estaven discutint l'anterior i l'hemicicle estava pràcticament buit. Després començaren a entrar diputats i en començar a parlar d'això es va notar un canvi en l'atenció dels diputats. Estaven molt atents. M'agradaria comentar que el ministre de Justícia, en Juan Fernando López Aguilar és un gran aficionat i un bon dibuixant de caricatures. Es reuneix un cop al mes amb una partida de dibuixants i justament aquell dia coincidia, per això després d'haver dinat els va dur cap al Congrés.
JMM: No vaig reconèixer tots els dibuixants que hi havia. Hi havia l'humorista José Luis Coll, tot i que no és un dibuixant, també hi havia en Jesús Moreno, editor de Sinsentido, na Carla Berrocal, en Jesús Cuadrado, en Manuel Hidalgo...
Carme Chacón va fer un discurs inicial molt preparat, fent referències a personatges de còmic, autors, procurant treure referents de diferents comunitats autònomes i intentant que la seva locució fos plural. Quan els diputats sentien tot això escoltaven o feien sudokus?
JMM: Els qui vèiem d'allà on estàvem escoltaven.
PB: Normalment la dinàmica del plenari sol ser que si la temàtica no és qualque cosa que t'interessi vas fent les teves feines i no estàs massa pendent. És curiós que durant el debat d'aquesta proposta tothom estàs molt atent. En general les propostes no de llei no generen massa intervencions, però en aquesta ocasió gairebé tots els grups parlamentaris duen molt ben treballades les seves.
JMM: Això va ser sorprenent. Tret del PNB i EU la resta va intervenir. En Jesús Cuadrado, així com és de sindicalista, va trobar molt estrany que el PNB no aprofitàs el torn de paraula per com a mínim fer referència al moviment al voltant del còmic que existeix al País Basc, amb una editorial, Astiberri, que fa molt bona feina i que fins i tot edita en català.
A part de la creació del premi, es varen recollir les propostes d'altres grups parlamentaris per fer algunes actuacions més per potenciar el còmic.
JMM: Es va quedar que es formaria un grup de treball.
PB: Vàrem poder veure que es va poder pactar prèviament un cert consens sobre la proposició no de llei amb els diferents grups parlamentaris. ERC va fer set o vuit esmenes, la gran majoria de les quals es varen incloure en la proposta, com per exemple l'elaboració d'un Llibre Blanc, però algunes altres no. A partir d'aquí es va proposar la creació d'un grup de feina per estudiar que es pot fer amb la condició de retirar les esmenes. ERC va estar d'acord i es va pactar aquest tema.
La creació d'un Llibre Blanc és molt bona idea.
JMM: La creació d'aquest llibre és una proposta que va fer en Carles Santamaria de Ficomic. ERC ha recollit aquesta intenció i així ho va expressar el seu portaveu.
A la darrera revista digital Còmic Tecla apareix un estudi d'Antoni Guiral sobre el mercat del còmic a Espanya durant l'any 2005. Guiral hi diu quelcom que qui estam ficats en el món del còmic sabem: que hi ha un hermetisme, sobretot per part de les grans editorials, a l'hora de fer públiques les seves dades.
JMM: Al dinar ho va dir en Jesús Cuadrado: Planeta DeAgostini mai no donarà les seves dades. Fa uns anys es va intentar i només les editorials petites varen donar les seves dades i les grans les varen aprofitar per prendre-los els drets a cop de talonari de les sèries que havien venut més. Ficomic és Planeta DeAgostini, és Norma, és Glénat, per això no m'estranyarà que ara els petits també siguin hermètics. La part del Llibre Blanc que trob més interessant és aquella que farà referència al perfil del lector, l'índex de lectura.
També seria fantàstic saber el nombre de lectors regulars.
JMM: Si els editors creguessin en aquest Llibre Blanc sí que podrien donar xifres de tiratges o de vendes de referència, sense haver de donar les dades de tot el que editen o han venut. Insistesc que és molt necessari saber el perfil del lector, gèneres, nombre de publicacions, mitjana dels tiratges. Tot això seria una informació molt interessant per al govern a l'hora de prendre mesures polítiques educatives, culturals i fins i tot industrials.
PB: Aquest premi no arreglarà tots els problemes del còmic a Espanya però és un bon punt de partida. Representa posar el còmic al mateix nivell que les altres disciplines artístiques. Així com el Ministeri dóna un premi de dansa contemporània i en dóna un de literatura també en donarà un de còmic. Això ja és un reconeixement molt clar. Fruit d'aquesta sessió parlamentària va ser l'evidència que hi ha molts d'aspectes que es desconeixien o no es tenien presents.
JMM: Em va a agradar molt que s'acceptàs l'esmena que proposava tenir en compte la xarxa de biblioteques de responsabilitat pública i els centres educatius. Això suposaria un canvi radical per a la difusió del còmic.
La proposta no de llei es va aprovar per unanimitat. Quines són les passes a seguir a partir d'aquí?
JMM: Jo ja he fet unes passes quant al grup de treball. Com que el Premi Nacional és un homenatge als autors, crec que en aquest grup de treball hi ha d'haver un nombre d'autors representatiu i divers. Ja he temptejat en Rafel Vaquer, en Pere Joan, en Florentino Flórez i més gent. L'objectiu que m'he proposat és que a final de juny estigui definit el grup de treball i fer feina durant l'estiu perquè l'any que ve puguem tenir un primer premi.
PB: Ara això ja no es pot aturar perquè és una proposició no de llei aprovada per unanimitat. Hi ha dues línies que s'han de seguir: la institucional, que és molt clara una vegada aprovada la proposició no de llei. El Ministeri de Cultura és qui té la potestat per decidir si es fa ara, d'aquí mig any o quan sigui. L'altra línia és fer saber a l'administració que es poden aportar unes persones i unes idees per perfilar els detalls del premi i de tot el que se'n derivi. Ens agradaria que de qualque manera es pugui visualitzar que aquest projecte va sorgir a Mallorca.
JMM: Una petita empenta serà informar a la Secretaria de Cultura que ja hi ha el grup de treball format. No marcarem les passes però sí que podrem donar copets. Si s'inclou en els pressuposts de l'any que ve ja serà un bon sus burocràtic.
Per acabar, qualque anècdota destacable de les hores que vàreu passar pel Congrés?
JMM: Va ser una experiència molt emocionant i alegre perquè vàrem poder veure l'interès que gairebé totes les forces parlamentàries varen posar en el còmic.