31 de gener 2008

Manicòmics, 2on Concurs de Còmics de Manlleu

Si ets de l'Osona i tens interès pel còmic l'Ajuntament de Manlleu convoca el 2on Concurs de Còmic Manicòmics. Per a les categories infantil i juvenil el premi consisteix en material de dibuix, per a la categoria de més de 16 anys els premis són de 300 € per a la millor obra i millor guió, i dos premis de 150 € per als millors guions. El termini d'entrega de les obres finalitzarà el proper 28 de febrer d'aquest any 2008. L'adreça d'enviament dels treballs és la següent: Punt d’informació Juvenil de Manlleu, Si-dral, c/ de la Font nº 12. Indicant al sobre “MANICÒMICS 2n Concurs de Còmics de Manlleu” i la categoria a la qual participa. Aquí podeu descarregar les bases en PDF.

Font: Japanzone

30 de gener 2008

La Cúpula publicarà Ghost World en català

La Cúpula publicarà el proper mes de febrer l'edició en català de la novel·la gràfica Ghost World de Daniel Clowes:

GHOST WORLD: MÓN FANTASMAL
Daniel Clowes
84 pàgs. - Color - 12 €
Rústica amb solapes
Número únic
Novela Gràfica Català

GHOST WORLD, Món Fantasmal, és la historia d'Enid i Rebecca, dues amigues que afronten l'exploració del no sempre agradable camí vers la maduresa i l'incert futur de la seva complicada relació. Daniel Clowes conjuga una història tan tendra com objectiva de la seva fràgil existència, capturant els temors mundans i les tragèdies quotidianes de dues joves que ja no són nenes, però que encara tampoc són dones.


Entrada al wiki.


29 de gener 2008

Presentació oficial del 26è Saló de Barcelona

El proper dijous dia 7 de febrer es presenta oficialment el 26è Saló Internacional del Còmic de Barcelona mitjançant una roda de premsa que tendrà lloc a les 12.00 hores a L'Escola Superior de Disseny i Art Llotja de Barcelona.

El director del Saló, Carles Santamaria, avançarà les línies generals d'actuació quant a exposicions, activitats i autors convidats.

Podem avançar que enguany les Illes Balears seran la comunitat autònoma convidada i disposaran un ampli espai per donar a conèixer el passat, present i futur de la creació i edició de còmics.

El cartell, encara pendent, serà dissenyat per Pascual Ferry.

Novetats en català de Glénat pel febrer

Ja està disponible la llista de novetats en llengua catalana de la editorial Glénat pel mes de febrer. Aquest mes no hi ha cap sorpresa:

BLEACH 10 - Tite Kubo
L'Ichigo i companyia decideixen fer servir la plataforma pirotècnica de la
Kûkaku per fer de bales de canó, a fi de travessar la barrera protectora i
entrar al Seireitei. Per aconseguir-ho, l'Ichigo s'entrena durament.
Mentrestant, el Seireitei rep la notícia que han deixat escapar uns intrusos,
però les campanades d'alarma interrompen de forma inesperada la reunió
de capitans.
FUSHIGI YÛGI: EL JOC MISTERIÓS (EDICIÓ INTEGRAL) 7 - Yuu Watase
Responent a la comanda de la Yui, en Suboshi ha entrat al món real i persegueix
a la Miaka amb la seva força d’Estrella de Seiryû. El Déu Suzaku ha
estat segellat i enTamahome ha perdut els seus poders, però això no és
impediment per a protegir a la Miaka i vèncer a en Suboshi. D’altra banda,
la Yui evita els intents de la Miaka per explicar-li la situació i decideix atraure
a en Nakago cap al seu món...
INU-YASHA 29 - Rumiko Takahashi
El nou Naraku apareix davant de l'Inu-yasha! Quin veritable motiu l'ha menat
a aconseguir un nou cos...!?
D’altra banda, continuant amb la seva missió, l’Inu-Yasha i els seus amics
arriben a un poble habitat únicament per dones. Quin secret s’amaga sota la
calma de la vila?
MUSCULMAN 15 - Yudetamago
La saga de la disputa pel tron del planeta Múscul contiua més emocionant
que mai. El guanyador del combat que enfronta els equips Musculator i
Zebra lluitarà a la gran final contra qui abraci la victòria en el combat entre
l’equip Súper Fènix i l’equip Soldier. A més, un inesperat descobriment donarà
un gir a la situació...
NARUTO 21 - Masashi Kishimoto
En Sasuke abandona els seus companys i deixa enrere la vila de Konoha...
Pot ser perquè el seu cor pertany a l'Orochimaru...!? En Shikamaru, a qui tot
just han nomenat chûnin, rep ordres de la cinquena Hokage i reuneix en
Naruto, en Neji, en Kiba i en Chôji per fer-lo tornar a la vila. Tots cinc nois,
amb el gos, surten immediatament a perseguir en Sasuke...
SAKURA, LA CAÇADORA DE CARTES 3 - CLAMP
La Sakura continua atrapant cartes i ha descobert que les pot emprar per
predir el futur. Però un dia, arriba una nova professora a l'escola! En Shaoran
Li sent que n'emana un poder intens...

Podeu veure'n les portades al PDF amb les novetats de febrer

3er Concurs Manga de Norma Editorial

L'editorial barcelonesa Norma convoca per tercer any el Concurso Manga Norma Editorial. El projecte a presentar serà crear les primeres 8 pàgines d'un possible manga (un sol volum d'unes 160 pàgines en blanc i negre amb el format típic del còmic japonès) i adjuntar l'argument complert de l'obra. El premi consistirà en un contracte d'edició per completar l'obra que serà publicada per Norma Editorial i un avançament en concepte de royalties i drets de representació de 2.000 €. El termini de recepció de treballs serà el 31 d'Agost de 2008 i els guanyadors és donaran a conèixer a l'Octubre, coincidint amb el Saló del Manga de Barcelona. Sort a tots els participants.

28 de gener 2008

ComiCat és notícia a VilaWeb

Avui ens hem despertat i hem vist que VilaWeb s'ha fet ressò de l'existència d'aquest bloc i dels objectius que tenim tots els que el fem possible, i això creiem que és una gran notícia doncs sembla que hi ha un interès pel còmic en català (traduït o directament realitzat en la nostra llengua i pels autors d'aquestes contrades). Volíem agrair des de ComiCat a tots aquells que heu rebut amb entusiasme i amb interès aquesta proposta, doncs les vostres visites i els vostres comentaris són els que ens fan tenir encara més ganes de tirar endavant un projecte com aquest. Moltes gràcies a tots.

Podeu consultar la notícia en el següent enllaç: Comicat, un nou bloc especialitzat en còmic

27 de gener 2008

L'exposició Historietes a Binissalem

L'exposició sobre el còmic a les Illes Balears, comissariada per Joan Roig i Florentino Flórez, en la seva itinerància per les illes, arriba a can Gelabert de Binissalem (Mallorca), on s'inaugurarà dia 2 de febrer a les 20.00 hores.

26 de gener 2008

Rambla amunt, rambla avall...

El còmic d'avui és un homenatge a un passeig molt conegut de Barcelona. Nosaltres, a Palma, també en tenim una, de Rambla, però és un lloc de pas trist i pelat que no s'alegra ni amb flors ni òbviament amb numismàtica. És com una espècie de terra de ningú, amb una partida de comerços que, desafiant tota lògica, mantenen el portal obert i altres tants locals que viuen una eterna situació de disponibilitat fugaçment interrompuda amb efímers intents de consolidar algun tipus de negoci. És un espai mort, aparentment condemnat a no aixecar el cap per molts d'intents de donar-li una mica de vitalitat per part de les institucions que, ara que hi pens, mai s'ho han proposat. El deteriorament és progressiu. Ara ja falta un dels romans que flanquejaven la seva entrada per la part de baix i l'altre ha perdut part d'un braç i aquell pal on duia inscrita la fatídica data de 1939, tercer any triomfal. Pot ser pesa una maledicció sobre aquest espai urbà per haver-se anomenat Via Roma fins que li barataren el nom pel servil "Rambla dels ducs de Palma de Mallorca", canviant un nom feixista per un de ridícul i històricament fals.

La Rambla de Barcelona és una altra cosa, vital, espontània i, sobretot, humana, i un del millors retrats de la seva essència és obra d'un autor madrileny que durant els anys seixanta va viure a la Ciutat Comtal i hi va començar a forjar una carrera sòlida i sincera. Carlos Giménez, amb la seva obra Rambla amunt, Rambla avall, recentment editada en català per Glénat, va quedar cabal amb un racó de la seva memòria que li havia proporcionat tants de moments agradables. És una col·lecció d'anècdotes entrellaçades d'una època molt especial: la recta final d'un règim agonitzant que encara no havia començat a cercar la seva perpetuació mitjançant la transformació en una democràcia limitada. Giménez elegeix l'any que es commemoraven els 25 anys de la fi de la guerra civil i obri i tanca l'àlbum amb la necessària referència al feréstec "25 años de paz". Fent ús d'un llenguatge cinematogràfic, aviat ens introdueix en la conversa de dos dibuixants que circulen per la Rambla, i a partir d'aquí, assistim en lloc privilegiat a una sessió d'anècdotes personals separades per anècdotes anònimes del carrer.

L'obra va ser publicada originalment l'any 1986, en un moment creatiu que per a mi va ser el punt culminant del seu art. Ja era un veterà que dominava perfectament els recursos lingüístics del còmic i ja havia consolidat un estil inconfusible sense haver perdut l'espira de genialitat per una repetició d'estilemes. És l'època més interessant de Giménez, coronada per l'imprescindible Romances de andar por casa. L'àlbum que ens ocupa, sense arribar a tant, conté molt bones pàgines d'historietes, i alguns gags realment divertits i gens tòpics. Ens ajuda a conèixer una època pretèrita a qui no l'hem viscuda i a recordar-la a qui ho va fer. La presència explícita del franquisme es limita a les primeres i les darreres vinyetes, a les vinyetes on apareixen grisos i a les que protagonitzen uns falangistes i una autoritat d'aquelles de calba, ulleres de sol i mostatxo nacionalcatòlic. No és un còmic polític, com ho és España Una, Grande y Libre sinó un còmic humà, construït a partir de fragments de tantes i tantes vides que s'han creuat per l'acera de la Rambla barcelonina.

Era necessària una edició en català d'aquest títol? En un primer moment creia que no, que no hi havia el per què si podíem gaudir de la versió original. Però després de llegir-lo he vist que en català supera l'original. Mentre l'original estava íntegrament en castellà, obviant una realitat lingüística, la traducció no està íntegrament en català. La llengua pròpia i la llengua forastera conviuen cadascuna en els àmbits adequats. En aquest sentit, l'edició catalana és més realista que la castellana, oferint-nos un nou registre: la coexistència lingüística.

25 de gener 2008

Novetat en català d'Edicions de Ponent

Ja feia dies que se'n sentien rumors, però ara es pot considerar oficial perquè ja surt en la seva web en la que fins i tot se'n poden veure un parell de pàgines. Edicions de Ponent publicarà el 21 de febrer "El Guepard" de Lluís Juste de Nin


Basat en l'obra de Giuseppe de Lampedusa, comença en els darrers anys de la dictadura i es situa principalment en el període de la transició democràtica. El relat finalitza setmanes després de L'intent de cop d'estat de Tejero i els seus superiors.



La Vanguardia parla de còmics

Avui com qui no vol la cosa m'he trobat a La Vanguardia tres articles que parlen directament o bé estan estretament relacionats amb el món del còmic.

En primer lloc he trobat un article sobre el còmic de sobre 11-M creació d'Antoni Guiral i Pepe Gálvez (guionistes) i Jesús Redondo i Francis González (dibuixants), aquest serà editat per Panini, imitant aquell que es va fer sobre l'11-S. Atenció però que la noticia surt a l'apartat de política.

Després quan he arribat a l'article d'opinió d'en Sergi Pàmies m'ha fet somriure doncs parlava de la mitologia, i de la mitologia dels còmics Marvel.

Per últim consultant l'edició digital de La Vanguardia hi havia una entrevista a l'Edu Soto en que parlant de la pel·lícula de Mortadelo y Filemon que estrenaran properament teoritza sobre el model d'heroi del còmic espanyol (sic).

Apa, hem d'aprofitar aquells dies en que els mitjans li regalen una mica d'espai al còmic, per bo o per dolent.

24 de gener 2008

Cesc, La força d'un traç

Francesc Vila i Rufas (Barcelona, 1927-2006) és un referent de l'humor gràfic català. Més conegut pel seu pseudònim, Cesc, va ser el primer dibuixant del diari Avui i també va col·laborar en altres diaris i publicacions com Diari de Barcelona, Cavall Fort, Paris Match, entre d'altres. En el primer aniversari de la seva mort el Palau Robert organitza l'exposició 'La força d'un traç' comissionada pel també dibuixant Toni Batllori. La mostra s'exhibeix a l'espai de les Cotxeres, va ser inaugurada el 17 de desembre de 2007 i estarà oberta fins al 2 de març de 2008.




23 de gener 2008

Tarragona tindrà la seva Setmana del Còmic

L'Associació Cultural Juvenil Ariadna i la revista Delirópolis organitzaran la primera Setmana del Còmic de Tarragona, que se celebrarà durant la segona setmana del mes de maig i comptarà amb la presència d'il·lustres convidats. Durant quatre dies es faran diferents activitats sobre el món del còmic distribuïdes en dos grans blocs: exposicions i conferències.

Exposicions:
Al vestíbul del teatre El Magatzem s'exposaran originals i ampliacions de dibuixos publicats a la revista Delirópolis (que porta 28 números editats fins ara). A l'Hotel d'Entitats (al Palau de Fires i Congressos) es podrà veure el resultat de la col·laboració entre Miquel Villalba i l'associació El Pont, en un taller amb disminuïts psíquics.



Vídeo del programa Tinta Negra de Canal Reus sobre la revista Delirópolis

Conferències:
  • Miguel Villalba presentarà la revista Delirópolis i parlarà sobre el surrealisme dins del còmic.
  • Hugo Prades, especialista en reconstruccions gràfiques de monuments, se centrarà sobre la il·lustració en relació a la història.
  • Laura Gual presentarà els possibles orígens tarragonins de Tintín.
  • Ramon Sarlé se centrarà en la història del còmic a Tarragona i en els precedents de Delirópolis.
  • Una darrera conferència parlarà d'humor gràfic.
A més, Ramon Sarlé impartirà un taller de còmic i és possible que també es dugui a terme una convenció de caricaturistes com les que fa Humoràlia a Lleida.

Font: Diari Més Tarragona, El Punt

Torpedo. Edició integral en català. vol.1(de5)

Jordi Bernet, Enrique S. Abulí, Alex Toth
144 pàgines, b/n, 15€
Glénat

Per primer cop en català, edició de luxe en 5 volums que recull els 15 àlbums de la sèrie de l’assassí a sou italoamericà més famós dels còmics de sèrie negra. Cada volum, amb portada pròpia i original per a l’ocasió, conté tres dels àlbums antics i es publicarà amb periodicitat bimestral. Totes les històries de Torpedo que es van colorejar en el seu moment recuperen ara el seu blanc i negre original, un estil en el que la qualitat gràfica de Bernet recupera tota la seva força i caràcter.

Sembla mentida que encara no hagués llegit aquesta sèrie clàssica entre clàssics. Al final m'he llançat amb l'ocasió de l'integral en català, i he de confessar que no esperava quedar-hi tan enganxat. Els guions d'Abulí són realment negres i retraten el món despietat propi del gènere amb mestria. A més, es nota un treball de desenvolupament important, una voluntat d'arrodonir cadascuna de les històries curtes que componen aquest volum i d'apel·lar a la intel·ligència del lector. Sobre tot caldria destacar la seva capacitat de concisió i el domini del ritme, tan important per una narració gràfica de caire clàssic com és el cas.

Igualment genial és també l'apartat gràfic. Supose que no caldrà presentar a dos mestres com Alex Toth o Jordi Bernet. El primer tan sols dibuixa les dues primeres històries però és un bon començament. Serà Bernet, això sí, l'encarregat de dotar el personatge de la seva imatge característica i sembla que ho va fer amb moltes ganes. La seva capacitat d'imprimir dinamisme i atmosfera al seu traç en blanc i negre (molt negre) és impressionant. Es nota aquí també un gran treball i molt d'ofici. Per exemple, és capaç de fer que cada personatge dels nombrosos que apareixen al llarg del volum no s'assemble a cap altre (una prova que no tots els dibuixants superen). I per cert, cosa imprescindible en aquest gènere, és capaç de dibuixar una femme fatale com cal (espectaculars).

En altres paraules, que no podeu deixar de llegir aquesta obra. Tot un clàssic d'aquells que et reconcilien amb les possibilitats del novè art i, per suposat, una lectura d'allò més entretinguda.

Marc Pastor i Sanz


Torpedo al wiki
Altres ressenyes: Nightwing80

Novetat Norma: Sin City: El dur adéu

Ja és a la venda el primer volum de l'edició en català de Sin City de Frank Miller titulat "El dur ádeu":
Sin City: El dur adéu (edició en català)
Autor: Frank Miller
Format: Rústica
Mida: 15,2 x 22,9
Pàgines: 208 B/N
ISBN: 978-84-9847-329
Preu: 12,00 €

Inaugurem la col·lecció de Sin City en català!

Quan s'està preparant la segona part del film, arriba l'edició en català de SIN CITY, la sèrie estrella de Frank Miller. EL DUR ADÉU, el primer número de la col·lecció, ens introdueix el personatge de Marv, amb una de les històries que van ser adaptades al cinema en la primera pel·lícula.



Mallorca present a Angoulême

L'Associació d'Amics i Víctimes del Còmic (AAVC) i el Consell de Mallorca han estat convidats a participar en el Festival Internacional de Còmic d'Angoulême, en la trobada que diferents jornades i salons de còmic d'Espanya i Andorra tendran amb professionals del món de la historieta que s'hi hagin desplaçat.

Per reforçar de forma memorable la participació de Mallorca en el Festival, el Consell de Mallorca i l'AAVC han editat conjuntament el còmic Majorque, l'ille de la BD (Mallorca, l'illa del còmic), amb tres històries curtes amb Mallorca com a protagonista de fons.

Aquestes històries són d'autors illencs destacats com Max, amb la història L'encontre entre Walt Disney i HP Lovecraft, Paco Díaz, amb Sis pins, i Bartomeu Seguí, amb Deu anys després. La primera relata una reunió de ficció entre Disney i Lovecraft a Deià, la segona descriu de forma nostàlgica i sentimental la presència de John Wayne en el nord de l'illa. Finalment, Seguí recorre l'illa amb un mallorquí que torna deu anys després d'haver partit.

D'aquest tebeo de 24 pàgines, amb portada de Tomeu Morey, se n'han editat 10.000 còpies en francès que es regalarà al Festival com a novedós material de promoció turística i dels tres creadors.

La selecció d'aquests tres autors es deu a que són els que gaudeixen de major projecció internacional.

Font: Joan Miquel Morey, coordinador de l'AAVC

22 de gener 2008

Us presentem el wiki

Còmics en català és un wiki que neix amb la voluntat d'incorporar tota la informació editorial referent a la publicació de còmics en català. Hi trobareu informació sobre autors, títols, editorials, crítics, gèneres, tot això amb la interactivitat del sistema wiki. Esperam que ben aviat es convertesqui en la base de dades més completa sobre còmic en català. L'equip de Còmics en català és el mateix que el de ComiCat.

Propera novetat de Glénat en català

A la pàgina web de Glénat ja s'hi pot veure que la propera novetat que publicarà en llengua catalana aquesta editorial serà "Traç de guix" de Migelanxo Prado

Benvinguts a ComiCat!


Sigueu benvingudes i benvinguts a ComiCat, un web sobre còmic en català realitzat per un grup d'amants del còmic. Volem compartir i difondre la nostra afició i potenciar, especialment, el còmic en català (tant la producció pròpia com la traducció d'obres estrangeres) i donar ressò a l'activitat que en aquest àmbit es desenvolupa a totes les terres de parla catalana. A ComiCat hi trobareu les notícies més recents, les novetats al dia de les diferents editorials, ressenyes de còmics d'ara i de sempre, entrevistes a autors i personatges vinculats a aquest món i reportatges diversos, sempre amb el denominador comú del còmic en català. ComiCat neix de la mà de:
Al poc temps hem incorporat els últims membres de l'equip:
En el nostre desè aniversari (2018), entra a la família de ComiCat com a col·laborador extern:
Estem oberts a comentaris, crítiques, suggeriments, aportacions i a rebre amb els braços oberts tothom qui vulgui passar-s'ho bé amb nosaltres!