29 de setembre 2016

Arriba el primer Saló del Còmic de Girona, el GiroCòmic

La ciutat de Girona acollirà la setmana que ve, del 7 al 9 d'octubre, el primer GiroCòmic, el nou Saló del Còmic que se situarà a  Fira de Girona, un nou esdeveniment a la ciutat que se sumarà a l'àmplia oferta firal i que els amants de les vinyetes rebran amb entusiasme.

Esperant tot conèixer la programació completa del GiroCòmic, de moment se sap que hi haurà exposicions, projeccions, signatura d'autors de renom, llibreries especialitzades, i escenificació de personatges, entre altres, segons ha fet públic avui Incatis, organitzadora de l'esdeveniment, en que cal destacar les col·laboracions de l'Ajuntament de GironaPanini i Selecta Vision.

GiroCòmic compartirà dates amb altres dues fires, també organitzades per Incatis. La primera és el ja conegut FiraTast, que tindrà lloc del 6 al 9 d'octubre i que s'allotjarà a l'edifici del Palau de Fires de Girona. En paral·lel, del 7 al 9 d'octubre també se celebra el saló de l'oci creatiu, Interquilt, que s'allotjarà en una carpa. De la mateixa manera i en les mateixes dates, el Saló del Còmic de Girona també s'allotjarà en una altra carpa. 

L'horari del GiroCòmic serà de 10 a 20 hores el divendres i dissabte (dies 7 i 8 d'octubre) i de 10 a 15 hores el diumenge 9. 
 
Podeu seguir el GiroCòmic a través de les seves xarxes: Twitter i Facebook

Vols que et facin una caricatura dos mestres del dibuix a Granollers?


Dissabte 1 d'octubre, de 6 a 8 de la tarda, Elchicotriste (Miguel Villalba) i David Pugliese, dos dibuixants amb una àmplia experiència en el camp de l'humor gràfic, estaran a l'entrada del Museu de Granollers fent caricatures a tothom qui vulgui. L'activitat és gratuïta.

L' activitat està emmarcada en l'exposició Gols de tinta. Futbol i vinyetes a Catalunya. Des de 1895 fins avui. Mostra organitzada per l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, Museu de Granollers i Museu de l'Hospitalet amb la direcció de Jaume Capdevila i Jordi Riera Pujal (Tanta Tinta).

Museu de Granollers (carrer d'Anselm Clavé, 40) del 15 de setembre al 20 de novembre de 2016, de dimarts a diumenge, de 18 a 21 h, diumenge matí d'11 a 14 h, entrada lliure.

Exposició de Ventura i Nieto a Humoristan.


Humoristan, el museu digital dedicat a l'humor gràfic i al còmic, presenta l'exposició Tanto monta, monta tanto…Ventura i Nieto, un homenatge a l'obra de la parella creativa formada per Enrique Ventura (el dibuixant) i Miguel Ángel Nieto (el guionista). La mostra està composta per 152 originals, cedits amablement per Enrique Ventura, organitzats de forma cronològica a més d'alguns altres treballs de Ventura.

Humoristan també ha editat un fulletó que incorpora tota la informació amb les ultimes novetats del museu. El podeu veure aquí.

26 de setembre 2016

Novetats d'octubre/Saló del Manga de Planeta: "DBZ. L'últim combat" i "DB Color. Saga Bû vol.1"

Per aquest proper mes d'octubre de cara al Saló del Manga, Planeta Cómic ha planejat tres dates de llançament de novetats: el 4, el 18 i 25. Respecte les novetats en català, Dragon Ball Z. L'últim combat i Bola de Drac Color. Saga del Monstre Bû vol.1, sortiran els propers 4 i 18 d'octubre, respectivament.


Dragon Ball Z. L'últim combat, dAkira Toriyama (Història original)
Col·lecció Manga
Rústic - 144 pàgines - 111 x 177 mm - Color
ISBN: 978-84-16636-47-1
12,95 €

A la venda el 4 d'octubre!

En aquest volum de la col·lecció Jump Anime Comics es recull l'especial televisiu L'últim combat (Batalla final solitària - El pare del guerrer Z Son Goku que va desafiar a en Freezer), emès per primera vegada al Japó el 17 d'octubre de 1990 a Fuji TV.

Una obra que va tenir una gran repercussió, ja que descriu la dura batalla d'en Bardock, el pare d'en Son Goku/Kakarot, quan va desafiar el poderosíssim Freezer tot sol, ben bé com si el guiés l'estrella del destí.

Per fi arriba l'especial televisiu tan esperat. Una recopilació perfecta i completament en color de totes les escenes!!!



Bola de drac Color. Saga del Monstre Bû vol. 1 (de 6), dAkira Toriyama
Col·lecció Manga
Rústic - 224 pàgines - 111 x 177 mm - Color
ISBN: 978-84-16636-87-7
9,95 €

A la venda el 18 d'octubre! 

Després que en Son Goku, en Son Gohan i els seus companys salvessin la Terra de les malvades urpes d'en Cèl·lula, la gent va poder tornar a viure en pau...

Per desgràcia, quan la pau passa a convertir-se en el pa de cada dia, de seguida comencen a aparèixer autèntics ximples. Així és la naturalesa de l'ésser humà...

Ja han passat uns quants anys des de la batalla contra en Cèl·lula... I ens trobem en una tranquil·la ciutat anomenada "Satan City". Van canviar el nom de la ciutat en honor a un dels seus habitants, en míster Satan, perquè tothom creia que havia estat el salvador del planeta, encara que en realitat no ho fos...



23 de setembre 2016

Taula rodona dedicada a Maria Pascual

Divendres 30 de setembre a les sis de la tarda a la sala de la Caritat (carrer de l'Hospital, 56, Barcelona) hi haurà una taula rodona dedicada a la dibuixant Maria Pascual (Barcelona, 1933-2011). 

Hi intervindran: Eugènia Serra, directora de la Biblioteca de Catalunya, Roser Pintó, directora de la Unitat Gràfica de la BC, Anna Biosca, editora i biògrafa de Maria Pascual, i Marga Lozano, estudiosa de Maria Pascual. Podeu veure un vídeo sobre l'exposició que hi ha a l'Espai Zero de la Biblioteca de Catalunya aquí.

Novetat d'octubre d'Ediciones B: Mortadel·lo i Filemó. Jornalets més aviat justets

Per aquest proper mes d'octubre, Ediciones B traurà un nou àlbum de Mortadel·lo i Filemó, Jornalets més aviat justets...

A la venda el 5 d'octubre!  

 
Mestres de l'humor nº44
Cartoné, 48 pàgines, 21 x 29 cm, color 
12,90 €
 
La crisi ha arribat a la T.I.A., com a tot arreu, i l'organització es veu obligada a reduir els sous del personal. Això afectarà especialment els agents més maldestres del planeta, en Mortadel·lo i en Filemó, els qui ja tenien un sou tan ajustat que passarà a ser ridícul. A causa d'això, els nostres agents preferits es veuran obligats a empescar-se les ocupacions més increïbles per arribar a final de mes.

20 de setembre 2016

Presentació de "Victus 1. Veni" a la seu nacional d'Omnium Cultural



Adéu a Àngel Garcia, el degà del cinema d'animació català

L'amic Jordi Artigas ens ha fet saber la trista notícia de la mort de l'Àngel Garcia (Barcelona, 1923- El Prat, 2016). El degà del cinema d'animació català va morir ahir a El Prat de Llobregat.

L'Àngel començà en el món de l'animació cap a l'any 1948 als estudis Balet & Blay de Vallcarca, durant la realització del llarg Alegres vacaciones: Va treballar durant tota la seva vida en projectes d'animació. En els anys  1987-1989 dirigí el llargmetratge Peraustrínia 2004. Els funerals es faran demà dimecres 21 de setembre, a l'església d'El Prat de Llobregat.

Vaig tenir el plaer de fer-li una entrevista per un vídeo, que havíem de passar en una exposició dedicada a l'animació catalana i a Arturo Moreno al Museu del Cinema de Girona. Era la primavera del 2015. El recordo entusiasmat a l'entrada de casa seva, a on tenia el seu estudi, ensenyant-me mil i un dibuixos. Era una persona entranyable, que es notava que havia gaudit molt amb la seva feina d'animador en multitud de treballs publicitaris, curts i llargmetratges d'animació. Em va comentar que va començar a dibuixar amb un guix fent ninots a les voreres del poble a on va viure sempre (El Prat de Llobregat). Podeu recordar la seva figura a l'entrevista. Minut 16,07.

Jordi Riera Pujal

19 de setembre 2016

Hidenori Kusaka i Satoshi Yamamoto, autors del manga de Pokémon, confirmen la seva presència al XXII Saló del Manga de Barcelona

Amb més de 275 milions de videojocs venuts a tot el món, 21,5 milions de cartes distribuïdes en 74 països i una sèrie d'animació de 18 temporades, Pokémon és una de les marques d'entreteniment més populars del món, que durant tot aquest 2016 celebra el seu vintè aniversari commemorant el passat, present i futur d'aquesta icònica marca.

Com a part d'aquesta commemoració, NORMA Editorial i FICOMIC es complauen a anunciar que Hidenori Kusaka i Satoshi Yamamoto, els autors del manga oficial de Pokémon, seran els convidats d'honor al proper Saló del Manga de Barcelona.


El debut del guionista Hidenori Kusaka (Tòquio, 1970) no va poder ser més afortunat: el 1997 es va publicar el primer capítol del manga Pokémon Special, i des de llavors ha seguit adaptant amb gran èxit les diferents sagues del famós videojoc. Tal és la seva implicació amb Pokémon que en tots els seus autoretrats li agrada aparèixer com Electrode.

Kusaka ha sabut diversificar la seva trajectòria professional editant mangas i llibres infantils per a l'editorial japonesa Shogakukan, però sense deixar mai de banda el món Pokémon.

L'artista Satoshi Yamamoto (Kyoto, 1965) va debutar el 1993 i es va incorporar al manga de Pokémon en 2001, en el seu desè volum japonès (el sisè de l'edició de NORMA Editorial, Pokémon Oro, Plata i Cristal 2). Entre els seus autors favorits destaquen Daijiro Moroboshi, Fujio Fujiko (Doraemon) i Katsuhiro Otomo (Akira). Li encanta el cinema, els monstres, la música punk i autorretratarse com el Pokémon Swalot.

Tots dos estan treballant actualment a les sagues Pokémon X·Y  i Pokemon ΩRuby/αSapphire, el dotzè i tretzè arc de la sèrie, respectivament.

Els visitants al XXII Saló del Manga de Barcelona tindran diverses oportunitats de veure de prop i gaudir de la visita dels autors de Pokémon. Hi participaran en una masterclass gràcies a la col·laboració amb la escola Joso, respondran a les preguntes i curiositats dels seus seguidors a la trobada amb els fans i alguns afortunats aconseguiran el seu autògraf en les diverses sessions de signatures que s'organitzaran a l'estand de NORMA Editorial. Donada l'expectació que generen autors d'aquest calibre, i per assegurar una experiència agradable tant a visitant com per a assistents, els números per a les firmes seran limitats i se sortejaran les setmanes prèvies a l'esdeveniment entre tots els interessats. En breu s'iniciarà el procés d'inscripció per als sortejos en les xarxes socials de Norma Editorial Manga.


Font: Ficomic

Estrenada la segona temporada del webcòmic "Catalan Networks"

Des dels passat dissabte 17, el webcòmic Catalan Networks d'en Dani Zarzuelo ha retornat amb la seva segona temporada. En aquesta, la freqüència d'actualització serà diferent de la que va tenir la primera temporada. S'actualitzarà un cop a la setmana i la temporada tindrà aproximadament unes 36 pàgines.

Recordem la primera temporada en paper està disponible a la venda. El podeu comprar al següent enllaç: http://www.danizarzuelo.com/producto/catalan-networks-1-catala/


16 de setembre 2016

El reconegut dibuixant Toshio Maeda participarà al Saló del Manga de Barcelona

La llista de convidats al XXII Saló del Manga de Barcelona segueix creixent. Toshio Maeda, un dels pioners en els anys 80 del gènere hentai, ha confirmat la seva presència a Barcelona. Maeda va ser el dibuixant que va revolucionar el manga hentai al burlar la censura japonesa mitjançant la creació dels "tentacles".


Toshio Maeda (Osaka, Japó. 1953) és l'artista més influent en la temàtica hentai del Japó, amb la seva obra mestra Urotsukidoji (1986), va ser descrit com "la base per a tot gènere eròtic-grotesc de l'anime japonès". Va ser adaptat a format OVA en 1989 per Hideki Takayama, estenent-se a diverses pel·lícules més, anys després. Precisament aquest anime va tenir una gran influència entre la primera generació d'otakus espanyols.

El seu següent gran èxit va ser Demon Beast Invation (1989), de temàtica similar a la d'Urotsukidoji, va ser adaptat a l'anime un any més tard. El 1989 va crear La Blue Girl, un treball inspirat en els ninjas i els clans del Japó antic, però a l'estil de Maeda, incloent els mateixos tentacles que en els seus treballs anteriors. La Blue Girl va ser adaptat en format OVA en 1992, per Kan Fukumoto.

El 2001 un accident de moto va deixar a Maeda amb seqüeles limitades a la mà, però ell va continuar utilitzant el seu ordinador per crear personatges i escriure guions. A més del terror eròtic, ha realitzat mangas d'altres gèneres, a més de dissenyar robots coneguts a Japó com el gènere mecha. El seu compte personal de Twitter és @Tentacle_Master. Toshio Maeda ve al Saló del Manga de Barcelona gràcies a la col·laboració de Yowu Entertainment.


Font: Ficomic

15 de setembre 2016

I el procés? Narinan, narinan… es presenta a Badalona


El dissabte, a les 12 h, a la llibreria Saltamartí (carrer del Canonge Baranera, 78) de Badalona es presentarà el llibre I el Procés? Narinan, narinan... editat per Amaníaco. L'acte comptarà amb la presència dels autors pertanyents al col·lectiu El Web Negre.

El col·lectiu El Web Negre el forma una colla (que s'estira i s'arronsa segons les estacions) de ninotaires i escriptors eixelebrats i lliurepensadors, però amb idees fixes, que des del 2008 publiquen una revista virtual d'humor i sàtira que es diu El Web Negre, des del 2012 pareixen una secció d'humor i sàtira, que curiosament també es diu El Web Negre, dins de la revista cultural virtual Núvol i, a més, i a tota hora, perpetren altres interessants produccions artístiques en nom d'El Web Negre.

I el procés? Narinan, narinan... El Web Negre, enquadernació rústica fressada, 15 x 21 cm, 128 pàgines en blanc i negre, ISBN: 978-84-945429-0-9, PVP: 10,00 EUR

14 de setembre 2016

La popular banda de rock japonesa Band-Maid actuarà en exclusiva al Saló del Manga de Barcelona

El gran escenari cobert del Saló del Manga de Barcelona vibrarà amb la gran actuació del grup de rock femení japonès Band-Maid. El concert està previst per al dimarts 1 de novembre a les 13 hores. A més, les integrants de Band-Maid tindran una trobada amb els fans el dilluns 31 d'octubre a les 17.30 hores a l'auditori del Palau de Congressos.


La història d'aquest grup va començar quan Kobato Miku estava treballant en un 'Maid Cafè' (cafeteria temàtica on les cambreres vesteixen amb disfresses) a Akihabara quan va decidir un dia que desitjava formar una banda de música per divertir-se. Temps després va aconseguir formar la banda més espectacular amb unes amigues i crear el grup Band-Maid. Més tard, Saiki es va unir a la banda també com a vocalista aconseguint ser un grup de rock amb doble vocalista amb gran projecció mundial.

Band-Maid és una banda de rock amb la principal característica que els seus integrants es vesteixen amb roba de criades, i es refereixen als seus concerts com 'Serveis' i als fans com a 'Mestres' i 'Princeses'. La seva combinació de doble vocalista amb una música molt canyera de hard rock converteix Band-Maid a l'ombra i la llum dels grups de rock mundials. Tot i ser una banda jove amb tan sols 3 anys, ja ha tocat en grans escenaris del Japó com el Shibuya-AX, el Zepp Tòquio, en l'esdeveniment de les Momoiro Clover Z Ago Fes, en Otodama, en Niku Rock Festival i participat com a artistes convidades al costat d'altres grups com Silent Siren, Oreskaband, Head Phones President i molts més.

Band-Maid encanta als oients amb la seva espectacular música completament diferent a la seva aparença. El seu últim videoclip Thrill ha estat vist més de 3.000.000 de vegades en tan sols 2 setmanes després de pujar-lo a les xarxes socials. Band-Maid també té a nombrosos i apassionats 'Mestres' i 'Princeses' a l'estranger (especialment als Estats Units, Canadà i Mèxic). El seu primer 'Servei' fora del seu país va ser a Seattle (Estats Units) al Sakura-Con el març de 2016. Des de llavors han anunciat la seva gira europea començant a Anglaterra, Alemanya, França, Polònia, Itàlia i finalitzant a Catalunya en una única actuació l'1 de novembre al Saló del Manga de Barcelona.

Podeu seguir a Band-Maid des de la seva pàgina oficial http://bandmaid.tokyo i el seu compte a Twitter @bandmaid.


Font: Ficomic

13 de setembre 2016

Futbol i vinyetes a la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona

L'exposició Gols de Tinta. Futbol i vinyetes a Catalunya des de 1895 fins avui s'inaugurarà el pròxim dia 15 a les 20 h al Museu de Granollers. La mostra que forma part del programa CaricArt 2016, ha estat dirigida per Jaume Capdevila Kap i Jordi Riera Pujal, i serà itinerant per la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona.

A l'exposició es poden veure reproduccions i originals de dibuixos de Castanys, Opisso, Mestres, Xirinius, Muntañola, Cesc, Perich, Òscar,  Ferreres, Kap ...

Museu de Granollers (carrer d'Anselm Clavé, 40) del 15 de setembre al 20 de novembre de 2016, de dimarts a diumenge, de 18 a 21 h, diumenge matí d'11 a 14 h, entrada lliure. Exposició organitzada per la Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, Museu de Granollers i Museu de l'Hospitalet.

12 de setembre 2016

El gran mangaka del terror Junji Ito assolarà el XXII Saló del Manga de Barcelona

Una notícia de por. El mangaka Junji Ito, un autor capaç de les narracions gràfiques més terrorífiques i inquietants, participarà en el XXII Saló del Manga de Barcelona. Qui sap, potser la seva vocació en el manga guardi relació amb la seva anterior ocupació: dentista. Japó ha generat alguns dels més esgarrifosos relats del gènere. Però pocs poden portar amb tant orgull el sobrenom de mestre del terror com Junji Ito.


Junji Ito (Prefectura de Gifu, Japó, 1963) aviat va mostrar el seu interès pel manga i pel gènere de terror. Influenciat per autors com Kazuo Umezu, Hideshi Hino o Shinichi Koga, va donar forma a les seves primeres historietes, abordant el mitjà com un mer hobby que va simultaniejar amb la seva formació com a protèsic dental. El 1987, quan la revista Gekkan Halloween (Asahi Sonorama) va convocar el Premi Kazuo Umezu per descobrir a joves autors, Ito va decidir remetre una història que finalment es va alçar amb una menció honorífica, i que amb el temps es convertiria en una reeixida saga adaptada al cinema i a la televisió: Tomie, tot un clàssic recentment recuperat per ECC Ediciones.

Iniciada la seva nova carrera com mangaka professional, Ito va demostrar un talent especial per dominar els mecanismes del terror, que va saber combinar amb elements sobrenaturals i fantàstics per idear pertorbadores històries que conformen un univers propi immediatament recognoscible. Considerat com un mestre del gènere, en la seva bibliografia destaquen les històries curtes recopilades en volums com Punzadas de fantasmas; però també desenvolupa amb mestria obres més extenses, com Black Paradox, Gyo, Hellstar Remina o Uzumaki, totes originalment serialitzades a la revista Big Comics de l'editorial nipona Shogakukan, sent recopilades en edicions posteriors.

Autor prolífic, bona part de la seva bibliografia ha estat adaptada a la petita i de la gran pantalla en produccions d'imatge real i d'animació; i el seu talent ha estat reconegut amb nominacions a guardons tan prestigiosos com els Premis Eisner o la selecció oficial del Festival d'Angoulême.

Podeu seguir a Junji Ito a Twitter des del seu compte oficial @junjiitofficial. Autor convidat en col·laboració amb ECC Ediciones.

Font: Ficomic

Novetat de setembre de Dolmen: Arriba el primer integral de "Balears abans i ara"

Com a novetat en català per aquest mes de setembre de Dolmen Editorial, ens arriba arriba el primer integral de Balears abans i ara, recopilant els quatre primers volums.

*Sembla ser que s'ha retardat la seva sortida fins la primera setmana d'octubre. 

A la venda el 7 d'octubre!


Balears abans i ara. Integral vol. 1: De la cultura pretalaiòtica a la conquesta romana, de Quim Bou
Cartoné - 208 pàgines - 200 x 290 mm - Color
ISBN: 978-84-16436-77-4
29,90 €

Volum que recull els quatre primers volums d'aquesta obra destinada a repassar d'una forma amena, rigorosa i acadèmica la història de les Illes Balears, de la mà del que és sens dubte un dels millors autors de còmic nacional en l'actualitat: Quim Bou, guardonat amb nombrosos premis aquests últims anys. A més, col·laboren alguns dels millors historiadors de les Balears com Antoni Marimon, Manel Calvo, Bartomeu Salvà.

En aquest primer volum es repassa el succeït a les illes des de l'arribada dels primers pobladors a la prehistòria, passant pel període de la cultura talaiòtica, els inicis de l'edat del ferro, els fenicis, cartaginesos i romans (2500aC-455 dC).



09 de setembre 2016

Novetat de setembre de Panini: Bleach #47

Per aquest mes de setembre, Panini Comics ens porta el 47è volum de Bleach.

A la venda el 30 de setembre! 


Bleach #47, de Tite Kubo
Col·lecció  Manga
Rúsitc - 192 pàgines - B/N
7,50€

Davant l'atenta mirada de l'Ichigo i amb un aspecte pertorbador després d'haver subjugat la Hōgyoku, l'Aizen derrota en un tres i no res a l'Urahara, la Yoruichi i l' Isshin! Al cap d'una estona, el que cobria el seu cos es desprèn i es consuma la seva metamorfosi, després del qual es desplaça a Karakura, ara situada en la Societat d'Ànimes, deixant enrere un Ichigo aclaparat en presenciar semblant poder subjugador!

07 de setembre 2016

L'artista japonesa Chisato Kuroki exposarà una instal·lació al Saló del Manga de Barcelona

Chisato Kuroki és una reconeguda ceramista japonesa, que treballa en camps amplis que van de peces utilitàries i escultures de ceràmica fins a projectes de grans de forns experimentals. L'espai L'Esperit de Japó del Saló del Manga de Barcelona acollirà la seva instal·lació Kororo Moyo (Paisatges de cor).

© Yuri Barkha

L'artista explica que "l'art de crear, de modelar la matèria, de donar forma al fang és per a mi un viatge interior. Les meves obres procedeixen d'aquest lloc i així, a mesura que el fang pren la seva forma, em descobreixo novament a mi mateixa i el lloc d'on vinc, el meu origen". El concepte de la instal·lació Kororo Moyo és crear un espai abstracte d'una casa japonesa i el seu jardí. En dividir la instal·lació entre interior i exterior, en l'espai que representa la casa Chisato Kuroki mostrarà a l'interior les seves peces funcionals i quotidianes com safates, teteres, tasses de te o ikebana. Per a l'espai del jardí exposarà les seves peces escultòrica que han sortit de la relació de l'artista amb la natura.

Chisato Kuroki, que resideix a Barcelona des de fa uns anys, és coneguda per els seus forns Kamigama, que realitza amb paper i cou de forma ràpida amb carbó. Això permet realitzar coccions de ceràmica sense tenir un forn tradicional, ni maons, ni cremadors. Chisato Kuroki té també una dilatada experiència en ceràmica experimental i en accions i performances ceràmiques. En aquest sentit destaquen la construcció, en les dues últimes edicions de Domadores de fuego, (Muel, Saragossa), d'un gran forn circular de paper i una casa de te construïda d'una sola peça i cuita sencera com si es tractés d'una gegantina ceràmica. Chisato Kuroki té exposició permanent i dóna tallers de ceràmica a l’Espai Ku. Més informació a: http://chisato-ceramica.blogspot.com.es.  


Font: Ficomic

05 de setembre 2016

Exposició de Maria Pascual a la Biblioteca de Catalunya

Del 6 de setembre fins al 10 d'octubre es podrà veure a la Biblioteca de Catalunya una exposició dedicada a la dibuixant Maria Pascual.

Maria Pascual i Alberich (Barcelona, 1933-2011) fou una il·lustradora prolífica, que dibuixà durant més de seixanta anys. Quan encara no tenia 14 anys, ja va començar a il·lustrar còmics de fades a la col·lecció Azucena, de l’editorial Toray. El seu últim llibre, Aprendo a dibujar con Maria Pascual (Editorial Oceano), es va publicar poc abans de morir.

Al llarg dels anys cinquanta i seixanta Maria Pascual fou una dibuixant de prestigi i referència dins del que podríem anomenar còmic romàntic; publicà, entre d’altres, a les col·leccions Rosas Blancas, Serenata, Susana i Guendalina. Posteriorment triomfà com a dibuixant de llibre infantil, registre gràfic en què desenvolupà un disseny amable. Il·lustrà adaptacions de la Bíblia i dibuixà faules, poesia, llegendes i contes clàssics. Destacà també per la seva personal interpretació gràfica de les nines retallables i els contes encunyats. Durant la seva darrera etapa creativa sobretot publicà llibre educatiu. Maria Pascual va treballar per a nombroses editorials: Ameller, Toray, Susaeta, Bruguera, Elfos o Oceano, entre d’altres. Molta de la seva obra s’ha difós a Hispanoamèrica i també ha estat publicada a Europa, Rússia inclosa, i Turquia.

Biblioteca de Catalunya, carrer de l’Hospital, 56, Barcelona. De dilluns a divendres, de 9 a 20 h . Dissabtes, de 9 a 14 h .