29 d’abril 2018

"Els fantasmes de Gaudí", nominat als Premis Eisner

El còmic d'El Torres i Jesús Alonso Iglesias va ser publicat en català per Dibbuks. Però de fet la nominació ha estat en la categoria de millor edició nord-americana de material internacional per "Ghost of Gaudi", amb traducció d'Esther Villardón Grande i editat per Lion Forge/Magnetic.

A ComiCat vam publicar al seu moment dues ressenyes que podeu llegir aquí i aquí.

26 d’abril 2018

Mortadel·lo i Filemó. Mundial 2018

Títol: Mortadel·lo i Filemó. Mundial 2018
Títol original: Mortadelo y Filemón. Mundial 2018
Autor: Francisco Ibáñez
Traducció de: Laura Paredes
Col·lecció: Mestres de l'Humor núm. 49
Publicat per: Ediciones B, abril de 2018
Format: Cartoné, 48 pàgines, Color
Preu: 12,90€

Cada quatre anys, hi ha dos fets esportius d'abast planetari, separats entre ells temporalment per dos anys: El Mundial de futbol o bé els Jocs Olímpics. Enguany li correspon ser protagonista el Mundial de futbol, que tindrà lloc a Rússia, i sent tradició en Francisco Ibáñez torna a dedicar una missió dels seus agents secrets en aquest esdeveniment esportiu, justament durant l'any que se celebra el 60è aniversari de la seva creació. Aquest nou àlbum doncs es diu justament Mundial 2018.

En aquesta nova aventura, en Mortadel·lo i Filemó tindran com a missió viatjar fins a Rússia on té lloc el nou Mundial de futbol, i així protegir a la seva manera les grans estrelles futbolístiques dels possibles segrestadors que en vulguin demanar diners a cabassos pel seu rescat. Però no només hi aniran ells dos, sinó que també tindran la inestimable col·laboració del professor Bacteri i els seus inestables invents. Els tres amb algun entrebanc pel camí arribaran a Rússia per posar-se a treballar i trobar possibles segrestadors per capturar-los. Però si la combinació Mortadel·lo i Filemó ja és per si perillosa, afegint-hi a l'equació en Bacteri, el resultat ve a ser apocalíptic. Els possibles segrestadors i els futbolistes en seran els grans damnificats. Afegint també que en tot gran esdeveniment, sempre hi ha la presència d'alts mandataris com l'amfitrió Putintin i el convidat Trompf. Amb aquests dos unint-se involuntàriament a l'equació, aquest mundial serà de grans emocions.

Per acabar, continuo recordant la discontinuïtat en la numeració. L'abril de 2015 fou publicat El tresorer amb el número 39 i el novembre de 2015, Eleccions!, amb el 45. Davant d'aquest fet que en desconec el motiu, el sentit comú per omplir aquest espai era que a partir dels nous àlbums, començant per Rio 2016, s'anessin utilitzant els números del 40 al 44, per aquest ordre. Aquest àlbum, de l'abril de 2016, però va rebre el número 42; el següent àlbum publicat, El capo s'escapa!, el juliol de 2016, va rebre el número 46;  Jornalets més aviat justets..., de l'octubre de 2016, el número 44; Misèria, la Bactèria!,  del març de 2017 el número 41; Drons rodamons, del juliol de 2017 el número 47; El 60è aniversari, el número 48, del novembre de 2017, i ara, amb aquest nou àlbum, Mundial 2018, ha rebut el número 49. Així encara continuen pendents els números 40 i 43. Veurem en quin ordre s'utilitzaran, quan s'utilitzin, en els propers àlbums. 


Llop Segarrenc

25 d’abril 2018

Exposició "Cavall Fort. Portades a dojo"

El proper 8 de maig s’inaugura l’exposició “Cavall Fort. Portades a dojo”, realitzada conjuntament per Edicions Cavall Fort i l’Escola d’Art i Superior de Disseny Pau Gargallo de Badalona. A través de la reproducció de gairebé dues-centes cinquanta portades de Cavall Fort, l’exposició ens convida a fer un recorregut per la il·lustració del nostre país des de l’any 1961 fins a l’actualitat.

https://pbs.twimg.com/media/Dbn78f3WkAcNo2Q.jpg

Les portades de l’exposició, tan atractives com diverses, estan agrupades per temes. Això permet apreciar que, “malgrat tractar-se d’un mateix contingut, cada il·lustrador hi aporta un punt de vista, una tècnica o un estil ben diferents”, com apunta el díptic informatiu de l’exposició. “Entre tots han fet una tasca que ha enllaminit i motivat els joves lectors catalans al llarg del temps”.

A aquest ventall d’il·lustradors s’hi ha afegit un grup d’alumnes de l’Escola d’Art i Superior de Disseny Pau Gargallo. Aquests estudiants han creat un seguit de portades que tenen com a motiu poemes que en el seu dia també van sortir publicats a Cavall Fort.

Podreu veure l’exposició del 8 de maig al 22 de juny a l’Espai Betúlia de Badalona.

Més informació, al díptic informatiu de l’exposició.


Informació aportada per Jaume Tugores 

Font: Cavall Fort

24 d’abril 2018

Exposició "Dibuixos que cuiden" a l'Ajuntament de València

https://pbs.twimg.com/media/Dbe1qr0X0AAT1p5.jpgDATA: Del dimecres 25 d'abril al dimecres 9 de maig de 2018.
LLOC: Ajuntament de València-Saló de Cristall.
COMISSÀRIA: Anaïs Florín.
INAUGURACIÓ: Dimecres 25 d'abril a les 18.00 hores.

Seguint amb la programació d'actes amb motiu del Dia internacional de la dona, dimecres que ve 25 d'abril s'inaugura l'exposició Dibuixos que cuiden.

Aquesta mostra comptarà amb la participació d'autors com Paulapé, amb els seus cartells i dibuixos compromesos amb la igualtat i la superació d'obstacles. Ana Penyas, amb el seu llibre Todas estamos bien, en el qual arreplega i visibilitza a les dones majors, amb les cures, com a fil conductor de la seua obra.Paco Roca, amb el seu còmic i pel·lícula d'animació sobre l'Alzheimer Arrugues i Cristina Durán, amb els seus llibres il·lustrats Una posibilidad entre mil i La máquina de Efrén, on planteja l'atenció i la vida amb una familiar dependent i l'adopció.

En la inauguració es realitzarà un recorregut amb les autores i l’autor dels treballs que recull l’exposició, amb un col·loqui posterior amb el públic.


Informació aportada per Jaume Tugores 

Font: Ajuntament de València: web i flyer

Presentació a Alacant de Pompeu Fabra. L'aventura de la llengua


23 d’abril 2018

Cartell de les VII Jornades de Còmic de Vàlencia

A principis d'abril es va presentar el cartell de les VII Jornades de Còmic de València, organitzades per l'Associació Valenciana del Còmic, que se celebraran del 25 al 27 de maig al Mercat de Tapineria. El cartell d'aquesta edició ha estat realitzat pel valencià Daniel Torres ( "Roco Vargas", "Opium", "Tom"), autor que va començar a despuntar en el que es va denominar Nova Escola Valenciana en la dècada dels 80. Ha escollit com a protagonistes gats personatges de còmic, com Pumby de José Sanchis, Garfield, Doraemon, Blacksad, Don Gat (Top Cat), Krazy Kat i altres que poblen la plaça del mercat de Tapineria, on se celebren les Jornades.

Daniel Torres (Teresa de Cofrents, 1958) comença a publicar a principis dels anys 80 com a autor complet, ocupant-se de guió i dibuix, en les capçaleres editades des de Barcelona, ​​amb especial afinitat per l'estil de línia clara franco-belga, principalment en el Cairo, on Daniel Torres publica amb èxit "Opium" després del seu debut a El Víbora amb “Asesinato en 64 imágenes por segundo”.

Després del tancament de les revistes Daniel Torres publica "Tritón" protagonitzat pel seu personatge més popular, Roco Vargas, continuant les seves aventures en obres com "Saxxon" i "La Estrella Lejana", a més de l'àlbum "Sabotaje". El 2009 publica la novel·la gràfica "Burbujas" i el seu projecte més ambiciós, "La casa. Crónica d'una conquista", realitzada durant un espai de temps de sis anys, apareix a la fi de 2015. En 2017 va publicar "Júpiter", una nou lliurament de les aventures de Roco Vargas.

Per més informació de l'esdeveniment podeu seguir el blog i el Twitter


Informació aportada per Jaume Tugores

Red & Blue

Títol: Red & Blue
Autors: Sara Soler
Publicat per: Panini Comics, març de 2018
Format: Cartoné, 64 pàgines, Color
Preu: 12,95€







Tal com vam comentar, Panini Comics, sota el segell Evolution Comics, va publicar el passat mes de març Red & Blue de l'autora Sara Soler, sent l'obra guanyadora de la segona ronda de la Beca Carnet Jove Connecta’t al Còmic del 2017.  

Situats en un món medieval i de fantasia, seguirem les aventures de dues joves, la Red i la Blue, les quals acaben de graduar-se a l'acadèmia d'herois. Ara les dues emprenen la nova etapa amb molta il·lusió, tot començant a compartir pis per compartir despeses, amb l'objectiu d'esdevenir unes grans i reconegudes heroïnes.

Però per molta il·lusió que tinguin, sense cap mena d'experiència no és fàcil trobar una bona feina. Els inicis especialment per les dues noies seran durs, entre feines precàries per part de la Red i sent becaria, la Blue, tot i d'una gran empresa, els ingressos són mínims, mentre que les despeses no desapareixen per art de màgia. Tot i així, amb d'alts i baixos, esforç i paciència, cadascú actuant segons la seva personalitat, de mica en mica aniran trobant oportunitats que les afavoriran. Arribarà el moment en que descobriran que no tot és el que sembla, que sempre hi ha gat amagat, i llavors ho hauran de donar tot per superar els obstacles que es trobaran.

Red & Blue és una història que dins del seu context fantàstic, s'hi mostren elements reals, tals com voler guanyar-se la vida fent allò que t'agrada, cosa que refereix persistència, i el pas a la vida adulta amb les responsabilitat que això comporta. Això és el que viuran la Red i la Blue, en que a través de l'humor i acció, emprendran el camí per esdevenir les heroïnes que volen esdevenir.


Llop Segarrenc

22 d’abril 2018

Horari de firmes de Sant Jordi davant de Norma Còmics

Aquests són els autors de còmic que durant el dia de Sant Jordi dedicaran exemplars davant de Norma Còmics:


19 d’abril 2018

Crònica del 36 Saló Internacional del Còmic de Barcelona

Del passat 12 al 15 d'abril va tenir lloc el 36 Saló Internacional del Còmic de Barcelona, amb canvis importants respecte a les ubicacions dels diferents elements que el componen. Enguany el Saló del Còmic ha comptat amb més de 118.000 visitants. A més també ha recuperat la Revista del Saló.


Des de ComiCat  hi hem tornat a assistir. Estant acreditats, s'entrava directament al Palau 5. Tot just entrant, trobant-nos al nivell 1, a la dreta hi havia l'exposició dedicada a Jack Kirby. The King of Comics, amb una sèrie de planxes originals que deixaven tothom bocabadat; i a l'esquerra l'espai Comic Pro, un lloc on s'oferia una oportunitat als autors de mostrar el seu treball a editors nacionals i estrangers. Baixant al nivell 0, a la dreta hi trobàvem l'exposició Les Revistes del Boom del Còmic, la qual només hi podien accedir majors d'edat, a causa del contingut de les revistes. A l'esquerra hi trobàvem la Fan Zone, amb estands d'Star Wars, Star Trek, Star Gate, i Alma Cubrae entre d'altres. Als nivells superiors, el 2 i el 3, on hi havia l'auditori, hi van tenir lloc xerrades, presentacions de novetats i trobades amb autors com també el lliurament de Premis del Saló.  





Passant al Palau 4, enguany només estava ocupat els replans més inferiors, el de més amunt si accedia des del nivell 1 del palau 4. Així doncs de dalt cap a baix, hi trobàvem el següent. En el replà superior (dels inferiors), hi havia l'exposició Josep Maria Martín Saurí, el guanyador del Gran Premi del Saló de 2017, l'espai de Taller de Còmic i l'exposició de "covers" del còmic Dead Inside, els quals molts autors d'aquestes estan vinculats a l'Escola de Còmic Joso.  


Baixant al següent replà, hi havia l'espai de Taller d'animació, les exposicions dedicades a Jamás tendré 20 años (Norma Editorial), de Jaime Martín, sent el Premi del Saló a Millor Obra d'Autor Espanyol de l'any passat i la de Javi Rey que va guanyar el Premi del Saló a Autor Revelació de l'any passat, i també l'exposició del guanyador i finalistes de la primera ronda de la Beca Carnet Jove Connecta't al Còmic de 2017. A més també hi havia l'Espai de creació lliure on tothom que ho volés hi podia fer un dibuix. 



I ja a baix de tot, teníem l'espai de còmic en viu de Dibujos por Sonrisas. Un esdeveniment benèfic on els autors convidats realitzarien il·lustracions, les quals seran subhastats i els beneficis estaran destinats a les persones refugiades. També hi havia el mural que l'autor Frank Pe ha realitzat durant el Saló i l'exposició dedicada al personatge de Jan: Superlópez




Sortint a la Plaça Univers, hi trobàvem els Food Trucks, i d'aquí podíem accedir al Palau 2, enguany només amb la planta inferior oberta. Anant cap a la dreta, havent passat els espais promocionals de diverses pel·lícules hi trobàvem la Zona de Fanzines i l'Artist Alley, zones reservades a fanzines, autors, auto-editors i similars. Així doncs pel que fa al còmic en català, hi havia l'estand de Sudando Tinta Ediciones que enguany ha publicat el seu quart fanzine, Dracs i Tavernes, i els autors Carles Roman que enguany ha recuperat el seu Drac Català, ara a tot color i en Joan Mundet, autor de Capablanca, el qual el seu primer volum en català A cara o creu va sortir l'any passat. Certament, enguany respecte a l'any passat, una situació acceptable i correcte. Al seu costat justament hi trobàvem l'exposició de Paranoidland, el Premi del Saló al Millor Fanzine de l'any passat. I anant a l'ala dreta, hi havia el Comic Kids, espai de nova creació que permetia que la canalla s'apropés al món del còmic tot llegint i dibuixant i també coneixent a autors. 





Tot voltant per la part anterior del Palau 2, hi havia diferents estands de llibreries, marxandatge com també de diverses editorials. Així a la part esquerra, ens vam trobar amb l'estand d'Ooso Còmics, amb l'Afrodita A donant-nos la benvinguda, ja que com a novetat seva del Saló i també d'enguany és la publicació del manga Mazinger Angels de Go Nagai i Akihiko Niina, havent-hi també una edició en català, constant de quatre volums, amb els personatges femenins com protagonistes i tal com ens van dir si no hi ha cap impediment, volen treure el quart i el darrer de cara al proper Saló del Manga. I ja a l'ala esquerra del Palau hi havia la Zona Nintendo i també altres estands.


I ja passant a la part posterior del Palau 2, hi trobàvem entre d'altres, més editorials i aquelles que acostumen a fer grans i vistosos estands com Planeta, que enguany continua amb l'edició vermella de Bola de drac Super en el seu número 6, Norma, aquest cop amb la part de botiga més petita, Panini que per primer cop tenia botiga, que en tinguem constància o si no feia molts anys que no en tenia, Penguin Random House que enguany ja comptava amb el catàleg d'Ediciones B, per tant un estand menys que hi havia, i per altra banda també l'estand més gran del Saló, el d'ECC. I finalment també hi havia el photocall i exposició de l'anime de Naruto, que recentment Selecta Vision ha començat a vendre en DVD.





I així tot passejant, vam poder gaudir del 36 Saló del Còmic, assistint també a diferents actes com la xerrada sobre Jack Kirby amb Roy Thomas i Carlos Pacheco, la de dones guionistes amb Dann Thomas, Shea Fontana, Kelly Sue DeConnick, la de còmic i periodisme amb Paco Roca i Jorge Carrión, o la trobada de diumenge al migdia amb l'Stan Sakai, creador d'Usagi Yojimbo. Totes elles, no cal dir-ho, molt interessants.

Trobada amb Stan Sakai


Abans de visitar el pròxim 37 Saló del Còmic que tindrà lloc del 4 al 7 d'abril de 2019, tocarà visitar el XXIV Saló del Manga de Barcelona, el qual se celebrarà de l'1 al 4 de novembre de 2018.  


Text i fotos de Marc Mensa "Llop Segarrenc"

17 d’abril 2018

Tot a punt per La Massana Còmic 2018

L'esdeveniment, del 27 al 29 d'abril, també comptarà amb dibuixants de primera fila com Carlos Puerta, Jan, Alfonso Font, Álvaro Ortiz, Tito, Jordi Bernet o l'andorrà Marc Huguet


Un moment de la presentació de la 22a edició de la Massana Còmic, aquest dimarts. / Comú de la Massana.

El saló La Massana Còmic compleix vint-i-dos anys, i ho farà amb la presència de dibuixants de primera fila com Carlos Puerta, Jan, Alfonso Font, Álvaro Ortiz, Rubén Pellejero, Josep Maria Beroy, Tito o Jordi Bernet. A més, com ja ha passat els últims anys, també es vol donar visibilitat a artistes del país i enguany serà el torn de l'il·lustrador andorrà Marc Huguet. Tant la consellera Jael Pozo com el director del saló i president de l’ARCA, Joan Pieras, s’han mostrat satisfets per poder presentar aquest jove artista, que ja de petit era assidu de La Massana Còmic. Així mateix, per primer cop al saló, estarà present una de les personalitats més importants d’aquest art, gràcies a les seves recerques i publicacions sobre el món del tebeo: Álvaro Pons (La Cárcel de Papel).

La Massana Còmic, que tindrà lloc del 27 al 29 d'abril, es renova any rere any gràcies al gran treball de l’ARCA i de la bona predisposició dels artistes per venir al saló, però també hi ha un esforç per “establir sinergies amb institucions i entitats per ampliar la programació i també atraure nou públic”, ha assegurat Pozo. En aquest sentit, enguany es compta amb la col·laboració de l’ambaixada de França a Andorra que s’ha encarregat de portar el dibuixant Tito i de treballar en un projecte entre l’autor i les escoles andorrana i francesa. Durat tota la setmana prèvia al saló, els alumnes podran aprendre les tècniques de la il·lustració de la mà del mateix autor.

D’altra banda, el saló continuarà comptant amb l’estreta col·laboració de l’Associació Frikis Andorra, que s’encarregarà de la programació del diumenge amb una Gymkana de dibuix i del Concurs Nacional de Cosplayer a Andorra. BGAMES s’encarregarà de presentar durant tot el cap de setmana diferents jocs de taula i iniciar a tothom qui vulgui venir a provar-los.

Un dels moments àlgids del saló serà, com ha remarcat Pieras, la signatura d’exemplars. “A la Massana Còmic tens els autors al teu abast, cosa impensable en altres salons”, ha assegurat el president de l’ARCA. Els visitants podran gaudir de primera mà tant de les exposicions d’originals com del contacte directe amb aquesta llista de convidats, i participar en les nombroses activitats que s’han preparat per a aquesta edició. Menció especial a l’apartat d’estands d’editorials i fanzines d’aquest any, amb la col·laboració de Santa Guadaña, Sudando Tinta Ediciones i el col·lectiu artístic Print This Valley Collective.

També cal recordar que des del dia 10 d’abril es pot visitar al Museu la Massana Còmic l’exposició L’art de Jordi Bernet, realitzada amb la col·laboració del divulgador i editor d’Amaníaco, Jordi Coll.




Informació aportada per Jaume Tugores

38è aniversari de Continuarà

La botiga de còmics Continuarà celebra el seu 38è aniversari amb una sessió de firmes de diversos autors aquest dissabte, 21 d'abril.


16 d’abril 2018

17 d'abril: Presentació de "Gòtic" al MNAC i maridatge amb "Vinòmics" al Saló Alimentària

Des de Norma Editorial, ens han informat que aquest dimarts 17 d'abril hi ha dos actes relacionats amb dues obres publicades per l'editorial.



Dimarts 17 d'abril, a les 12 hores, es farà una roda de premsa per presentar el còmic Gòtic al MNAC, Museu Nacional d'Art de Catalunya.

 






Dimarts 17 d'abril, a les 17:30 hores, al saló Alimentària es farà un maridatge de vins amb la presència de Denominació d'Origen Catalunya, el còmic Vinòmics i l'autor Jaime Martín.







Enllaços: MNAC i DO Catalunya