27 de juliol 2016

El Saló del Manga de Barcelona oferirà un concert de taiko a càrrec del cèlebre artista Shogo Yoshii

El taiko és una de les manifestacions més espectaculars de la música tradicional japonesa, en la qual es toca amb gestos precisos i coreografiats un tambor que pot arribar a grans dimensions. El XXII Saló del Manga de Barcelona comptarà amb la participació del reconegut artista Shogo Yoshii, que oferirà el dilluns 31 d'octubre al migdia un taller de taiko a l'auditori del Palau de Congressos i a la tarda un concert en el gran escenari cobert de Plaça Univers. A l'actuació l'acompanyarà el seu ajudant, el percussionista Kazunari Abe. La participació de tots dos convidats al certamen té lloc gràcies a la col·laboració del Consolat General del Japó a Barcelona.


Shogo Yoshii és un artista integral que crea i expressa de manera completa música japonesa, entenent-la com un art folklòric. La seva carrera es va iniciar en el grup Kodo oferint anualment 110 concerts de mitja tant al Japó com a l'estranger. Al llarg de prop de vuit anys en aquest grup va arribar a donar uns 800 concerts aproximadament, fins que el 2013 es va independitzar de Kodo. Shogo Yoshii també s'ha dedicat a la composició i a la direcció. L'any 2010 va participar a Babel-words, coreografiat per Sidi Larbi Cherkaoui i Damien Jalet, que va guanyar diversos guardons com el Premi Olivier. Va ser el director musical, compositor i intèrpret en Flamenco Dojoji, ofert per Arte y Solera. També va dirigir Earth Celebration 2012 i el 2014 va participar en el Ballet Spirit de Göteborg. A més va compondre i va interpretar Fractus, obra creada per al quarantè aniversari de Pina Bausch Dance Company. A l'any següent va compondre la música de Pluto del Theatre Cocoon. També va ser el creador i presentador de l'obra teatral Judas, Christ with Soy dirigida per Ella Rothschild, amb Mirai Moriyama com a protagonista, al Teatre Uchiko-za de la Prefectura d'Ehime.

L'any 2016 organitza i dirigeix ​​el concert per celebrar els 15 anys de trajectòria de la violinista Ikuko Kawai al Orchard Hall de Tòquio. Aquest mes de juliol ha participat en el prestigiós Festival d'Avinyó i actualment és un dels integrants de la gira mundial del ballarí Sidi Larbi Cherkaoui amb la seva obra Fractus V.


Font: Ficomic

19 de juliol 2016

El bosc

Títol: El bosc
Autors: Varis autors
Publicat per: Sudando Tinta Ediciones, maig de 2016
Format: Rústic, 104 pàgines, Color i B/N
Preu: 10€

Sudando Tinta Ediciones en motiu del passat Saló del Còmic de Barcelona va treure una nova obra titulada El bosc.

Com el seu predecessor, Vikings, el mateix títol de l'obra ja ens indica quina és la temàtica central de llibre, el bosc. Els diferents autors que hi han col·laborat amb el seu propi estil hi han donat la seva visió ja sigui en format còmic o bé en il·lustracions. Elfs, bruixes, esperits, animals diversos i altres éssers en seran els protagonistes amb el bosc com a escenari on tenen lloc els fets. 

També editat en dues llengües, en català i en castellà, les dues edicions es diferencien per la portada com evidentment pel nom (El bosc i El bosque). 


Llop Segarrenc

La Revista de Catalunya parla del còmic català

La Revista de Catalunya, una revista d'assaig fundada l'any 1924 per Antoni Rovira i Virgili, dedica un bon espai en el seu número 294 (abril-juny del 2016) al còmic català. 

Entre els col·laboradors del número hi ha Albert Jané, Jordi Manent, Carles Santamaria i Jordi Riera Pujal. La podeu adquirir aquí.

15 de juliol 2016

Novetat d'agost de Planeta: L'anime còmic "Dragon Ball Z. Els guerrers de plata"

Com a novetat en català pel mes d'agost de Planeta Cómic, ens arriba l'anime comic de Els guerrers de plata, la novena pel·lícula de Dragon Ball Z.

A la venda el 26 de juliol!

 
Dragon Ball Z. Els guerrers de plata, dAkira Toriyama (Història original)
Col·lecció Manga
Rústic - 144 pàgines - 111 x 177 mm - Color
ISBN: 978-84-16636-45-7
9,95 €
 
En Son Gohan i la resta de guerrers Z s’interposen al camí d’en Bojack i els seus esbirros, uns guerrers malvats que pretenen conquerir el planeta Terra!! A més d’incloure la versió en còmic de la pel·lícula, aquest volum també incorpora la presentació de la "saga de l’institut" de la sèrie televisiva i altres continguts especials!!

Aquesta nova obra de la sèrie Jump Anime Comics recull en la seva totalitat i a tot color el contingut de la pel·lícula estrenada amb èxit als cinemes japonesos l’estiu del 1993, Bola de Drac Z: Els guerrers de plata!! La Via Làctia al límit! 
 
 

14 de juliol 2016

Catalan Networks 1. Units contra l'Inquisidor!!

Autor: Dani Zarzuelo (DaniZAR)
Publicat per: @fterCOMIC, abril de 2016
Format: Grapa, 40 pàgines, B/N
Preu: 3,5€




Aquest passat abril es va publicar en paper el webcòmic Catalan Networks d'en Dani Zarzuelo "DaniZAR, el qual fou originalment publicat de manera digital entre el setembre de 2013 i febrer de 2014 al seu corresponent blog. El còmic en paper es tracta d'una edició en format còmic americà enquadernat amb grapa amb cobertes a color i interiors en blanc i negre.

En aquest primer número de Catalan Networks anomenat Units contra l'Inquisidor!, tres superherois que operen a Catalunya i els quals els seus poders es basen en la cultura i tradició catalanes, en Senyera, l'Almogàver i en Casteller, s'hauran d'enfrontar al misteriós Inquisidor per tal d'aturar la seva invasió a la ciutat de Barcelona.

Cada un d'aquests 3 superherois té la seva pròpia identitat real.

En Roger Pou és un investigador de la UPC que està fent el doctorat en el Departament de Ciències i Tecnologia Aeroespacial. Està desenvolupant un exosquelet pel seu us en l'espai quan el projecte pel que treballa s'acaba cancel·lant. Ell segueix el desenvolupament del vestit fins a convertir-se en en Senyera.

L'Almogàver és l'alter-ego de l'Ignasi Fullatallada un catedràtic d'història a la Universitat de Barcelona. Durant l'estudi d'un objecte trobat en unes excavacions arqueològiques a Turquia descobreix que és l'esperit d'en Roger de Flor que l'acaba posseint. 

En Pere Torregran és un bomber nascut a Terrassa però que viu a Barcelona. Un bon dia gaudint de l'escalada a la muntanya de Montserrat descobreix que té poders que li permeten créixer i fer-se gran com un castell. De l'afició pels castells que sent des de petit decideix anomenar-se en Casteller, sent el color de la seva camisa el lila dels Minyons de Terrassa.

En aquests moments en DaniZAR ja està treballant en la segona de les tres parts que ha de tenir Catalan Networks. Que són tres parts, ens ho diu les pàgines extres, on explica els orígens remots d'aquests superherois, remots en el sentit que ja fa anys que l'autor els té en ment i que han passat per diverses etapes fins a aquesta, l'actual i definitiva. Esperem doncs que properament podem gaudir de la continuació de les aventures dels Catalan Networks.  


Llop Segarrenc

12 de juliol 2016

Novetat d'agost de Norma: Júlia i la casa de les criatures perdudes

Com a novetat d'agost en català, Norma Editorial ens porta el conte infantil Júlia i la casa de les criatures perdudes d'en Ben Hatke.

A la venda el 22 de juliol! 


Júlia i la casa de les criatures perdudes, de Ben Hatke
Conte infantil
Cartoné - 28x21.6 - 36 pàgines - Color
ISBN:  978-84-679-2200-4
16,5€







UN BONIC CONTE AMB MONSTRES I ALTRES CRIATURES FANTÀSTIQUES AMB UN MISSATGE DE RESPECTE I COMPASSIÓ

La casa de la Júlia va arribar i es va instal·lar al costat del mar. La casa està massa tranquil·la, així que la Júlia decideix obrir les portes a totes les criatures que no tinguin on viure. Aviat la casa s'omple de dracs, trolls, sirenes, gnoms, follets i fantasmes. Ara el problema ja no és la tranquil·litat...

Ben Hatke presenta un bonic conte per a nens d'entre 4 i 8 anys amb missatges d'inclusió, respecte, compassió i col·laboració. Amb un art colorit, ple de detalls, amb tocs d'humor i personatges molt atractius, aquest conte meravellarà a petits i grans.


Font: Norma pdf pàg. 14

S'ha mort l'editor Paco Camarasa

Després d'una llarga malaltia, s'ha mort l'editor de còmics Paco Camarasa amb cinquanta-dos anys (a la foto amb Jordi Ojeda). Editor des de 1995 amb el segell Joputa CB que funda amb MacDiego, tres anys més tard, Camarasa des de les terres d'Alacant promou Edicions de Ponent. La seva visió i aportació al món del còmic, és fonamental per entendre el moviment de publicacions independents des dels anys noranta fins ara. Apostant per autors estatals, innovadors en l'estètica i en el llenguatge de la historieta, Camarasa edità obres que cap més segell s'atrevia a tirar endavant en aquells moments. L'any 2009 "L'Art de Volar" de Altarriba i Kim, li va proporcionar el Premio Nacional de Cómic i el Premi Nacional del Còmic de Catalunya. Autors com Sento, Guillem Cifré, Micharmunt, Calatayud, Max, Pere Joan, Pablo Auladell, María Colino, Keko, El Cubri o Ana Juan han publicat a Edicions de Ponent.

"De tant en tant, cal fer país" comentava Camarasa, i així ho va fer. En el seu catàleg es poden trobar al voltant d'una vintena d'obres en català, singularment moltes de Lluís Juste de Nin. Val la pena recordar la figura d'un home valent i amb talent, que sempre cercava oferir un màxim de qualitat en les historietes que publicava.

11 de juliol 2016

Marc Márquez: La història d'un somni

Títol original: Marc Márquez: La historia de un sueño
Autors: Belén Ortega (dibuix), Isidro Sánchez (guió)
Traducció de: Laura Casanovas (Daruma SL)
Publicat per: Norma Editorial, abril de 2016
Format: Cartoné, 19x26 cm, 160 pàgines, Color
Preu: 19,5€



Aquest passat mes d'abril es va publicar el còmic oficial d'un dels motocicletes més importants ja no del moment, si no de la història, el cerverí Marc Márquez i Alentà. Norma Editorial ha estat la responsable d'editar-lo amb el nom de Marc Márquez: La història d'un somni, sent els seus autors  Isidro Sánchez al guió i Belén Ortega el dibuix.

A llarg de les seves pàgines veurem com en Marc Márquez ja des de ben petit sent fascinació per les motos, com es va endinsant al món de les competicions, començant per l'enduro i el motocròs, i la descoberta de les motos de velocitat amb les quals ha realitzat el seu somni, guanyar les tres categories del mundial. Primer alternat la terra amb l'asfalt finalment es decideix per aquest últim. A través de diferents equips anirà participant en diverses competicions fins que li arriba l'oportunitat de fer el salt al campionat mundial començant pe la categoria de 125 cc, l'any 2008. Fou però el 2010 quan finalment aconseguir ser-ne el guanyador. Els següent any es va estrenar a la categoria de Moto2, aconseguint ser-ne el campió, el 2012. I l'any 2013 va fer el salt a MotoGP, la categoria reina, aconseguint-ne ser el guanyador del campionat el mateix any del debut. I juntament amb això aconseguint diversos rècords i deixant la boca oberta a tothom.

Així doncs, en aquest còmic biogràfic, veurem els moments claus en la vida d'en Marc Márquez per tal d'aconseguir el seu somni, com també les diverses persones que l'han acompanyat en aquesta cursa, començant evidentment per la seva família. Tal com ens adverteix la pàgina de crèdits, la gran majoria de les situacions que es mostren són reals, han succeït, ara bé  algunes s'han alterat per donar dinamisme com a narració gràfica. Qui ja coneix amb pèls i senyals la història d'en Marc Márquez, la reviurà d'una manera ben amena però alhora ben real, i qui no la coneixia és una bona manera per conèixer-la i conèixer-lo. He mencionat el terme "real", ja que gràficament la història fa goig. Fàcilment en pots reconèixer els llocs, com Cervera, o les diverses persones amb nom i cognom que han interactuat amb en Marc. Certament s'ha fet una gran treball per conèixer l'entorn d'en Marc Márquez fins al darrer detall.

El còmic es complementa amb un pròleg del seu avi patern, en Ramon Márquez, i al final hi ha una sèrie de pàgines extres amb les dades principals de les les competicions en que ha participat des del 2002 fins al 2015 tot mostrant les motos i el vestuari de cada una d'elles. I pel que fa al seu salt al mundial de velocitats: els rècords, xifres destacades, circuits amb més victòries i el palmarès complet.

Si sou fans del motociclisme i en especial d'en Marc Márquez no us pot faltar el seu còmic oficial. Algú que amb 21 anys guanya el campionat de MotoGP el seu any de debut, en que l'any següent, el 2014, repetix, el 2015 queda tercer, i enguany el 2016, en el moment de publicar-se aquesta ressenya, és capdavanter en la classificació, té molt a dir.


Llop Segarrenc

07 de juliol 2016

El XXII Saló del Manga de Barcelona tornarà a batre rècord d'espai i activitats

Aquest dijous 7 de juliol, s'ha presentat el XXII Saló del Manga de Barcelona, ​​a l'Escola Joso. La nova edició tindrà lloc del dissabte 29 d'octubre al dimarts 1 de novembre als palaus 1, 2, 4 i 5 i la Plaça Univers de Fira Barcelona Montjuïc.

L'acte ha comptat amb la presència del director d'estudis de l'Escola Joso, Centre de Còmic i Arts Visuals, Josep Maria Polls; el Product Manager de Nintendo 3DS, Manuel Curdi; el director del Saló del Manga de Barcelona, ​​Carles Santamaria; la sotsdirectora de Fundación Japón a Espanya, Keiko Ozaki, i la cònsol general en funcions del Japó a Barcelona, ​​Akiko Sagano.


Carles Santamaría ha explicat que l'autora del cartell, Belén Ortega, no ha pogut desplaçar-se, però ha volgut estar present amb un vídeo en què l'artista ha dit sobre el seu cartell que “vull que convidi a l'assistència, que la gent quan ho vegi li vingui de gust venir al Saló”. Santamaría ha assenyalat que Belén Ortega, la carrera va molt lligada al Saló del Manga com ella mateixa ha admès, és "una referència del còmic de l'estètica manga i una dibuixant de gran talent”.

Carles Santamaria ha avançat els primers detalls del XXII Saló del Manga de Barcelona, ​​"el més gran de la història". I és que, per cinquè any consecutiu, augmenta el seu espai expositiu fins als 70.000 metres quadrats, així com el nombre d'activitats i expositors. "El creixement del certamen en visitants, companyies participants i activitats així ho ha requerit", ha concretat Santamaría, qui ha destacat també l'ampliació d'horaris i el fet que l'edició coincideixi amb un pont, "circumstància que, en altres ocasions, s'ha traduït en una bona assistència els quatre dies del certamen ".

Pel que fa a la distribució dels espais, el XXII Saló del Manga tornarà a ocupar la Plaça Univers amb el Gran Escenari. El Palau 1 albergarà la zona gastronòmica, que tindrà la rebosteria japonesa com la seva gran protagonista amb tallers i una exposició. La Planta Baixa del Palau 2 acollirà exposicions, expositors, l'espai infantil, una sala d'actes i l'espai de videojocs de Nintendo. Santamaría ha explicat que l'exposició Els orígens del manga explora els seus ancestres fa mil anys fins a arribar a Osamu Tezuka.

Carles Santamaria ha destacat també l'ampliació d'activitats de l'espai L'Esperit del Japó, dedicat a la cultura, tradicions i espiritualitat japoneses que està ubicat a la planta superior del Palau 2. Allà es trobarà l'exposició sobre la literatura japonesa, un dels eixos del certamen, a més dels tallers de japonisme, macrobiòtica, l'espai de quimono, la sala de meditació, la sala de te i una segona sala d'actes, entre altres activitats. El Palau 4 albergarà cinc tallers amb noves activitats: de manga, d'anime, de cosplay, de videojocs i de youtubers. Finalment, l'auditori del Palau 5 albergarà projeccions d'anime, així com representacions teatrals, trobades amb coneguts autors i actuacions musicals.

"Creixem en espais, en activitats, en col·laboracions amb creadors i entitats, en sinergies empresarials i, sobretot, seguim creixent en il·lusió", ha expressat el director del Saló.

Per la seva banda, el Product Manager de Nintendo 3DS, Manuel Curdi ha explicat l'interès de Nintendo en el XXII Saló del Manga de Barcelona tant "quantitativament com qualitativament". La companyia prepara quatre llançaments importants de llicència, entre ells Yo-Kai Watch, un títol número u en vendes que serà el principal protagonista de l'edició, ja que té relació amb la temàtica principal, la literatura japonesa. Amb tot, ha assegurat que serà el muntatge de Nintendo "més japonès que s'ha realitzat mai”.

Seguidament, la sotsdirectora de la Fundación Japón a Espanya, Keiko Ozaki, ha anunciat la presència de Banana Yoshimito i Mitsuyo Kakuta, dues autores japoneses de renom. "Es tracta de dos punts de vista diferents, però que ens ajuden a aprofundir molt més en la cultura japonesa", ha explicat.

Finalment, la cònsol general en funcions del Japó a Barcelona, ​​Akiko Sagano, ha agraït a l'organització i entitats col·laboradores la seva tasca per difondre la cultura japonesa amb el certamen. "Aquest Saló del Manga entén que la cultura pop japonesa i el manga són un magnífic vehicle per a donar a conèixer la cultura japonesa", ha dit.

Carles Santamaria ha conclòs indicant que, durant les properes setmanes, s'anirà completant la llista d'autors convidats i la resta de la programació.



Font: Ficomic

06 de juliol 2016

La rebosteria japonesa endolça el XXII Saló del Manga de Barcelona

L'espai de gastronomia japonesa del XXII Saló del Manga de Barcelona, situat al Palau 1, tindrà la rebosteria japonesa com a gran estrella. Els tallers de cuina estan coordinats per Roger Ortuño de comerjapones.com i Ambaixador de Bona Voluntat de la Gastronomia Japonesa. El taller de cuina inclourà diverses sessions dedicades als dolços japonesos. Una d'elles estarà dedicada a les postres d'inspiració japonesa d'elBulli i Pakta, que realitzarà Jorge Muñoz, d'aquest últim restaurant. De la mà de Sonoe Nanko, del grup Mosquito, descobrirem com es preparen els dorayakis, sens dubte uns dels dolços més coneguts del Japó. Gerard Ninot, de Fundació Alícia, farà un taller sobre rebosteria salada japonesa, utilitzant ingredients com la soja, el sake, l'arròs, el sèsam i el pebre Budô Sansho. Yoko Yakushiji i Miho Miyata, de The Matcha House realitzaran un taller de nerikiri, que són les pastes que tradicionalment s'ofereixen com a acompanyament en la cerimònia del te japonès. Aquests són alguns dels tallers ja confirmats, que s'ampliaran en les pròximes setmanes.


L'exposició Wagashi. De l'A a la Z serà un recorregut per les principals postres tradicionals japoneses com l’amanattō, un tipus de dolç elaborat amb mongetes azuki o d'un altre tipus, cobert amb sucre refinat, que es cou a foc lent en almívar i després es deixa assecar. Els populars dorayakis són dos bescuits de forma rodona farcits de pasta de mongetes dolça anomenada anko. L’ikinaridango és un panet al vapor farcit amb un tros de moniato i anko. La mostra explicarà el procés d'elaboració de cada una de les postres.

El refinament de la cuina japonesa es reflecteix en aquests dolços perquè s'especialitzen en l'art d'estimular els cinc sentits. El wagashi exerceix un important paper en la cultura tradicional del regal, i els seus embolcalls destaquen per la seva creativitat i refinament estètic. La paradoxa del wagashi és que no incorpora el te verd en pols entre els seus ingredients, precisament perquè des del seu origen s'ha utilitzat per acompanyar i accentuar el sabor del te de cerimònia. No obstant això, el te verd s'ha anat incorporant a la pastisseria occidental i en algunes varietats contemporànies de la rebosteria japonesa. Els visitants del XXII Saló del Manga de Barcelona gaudiran d'una dolça experiència.
 
 
Font: Ficomic

Victus 1. Veni

Títol: Victus 1. Veni
Títol original: Victus 1. Veni   
Autors: Carles Santamaría (guió), Cesc F. Dalmases (dibuix), Marc Sintes (color)
Basat en la novel·la homònima d'Albert Sánchez Piñol
Traducció de: David Domínguez
Publicat per: Norma Editorial, abril de 2016
Format: Cartoné, 22x29.5 cm, 56 pàgines, Color
Preu: 17€







  
Victus, la novel·la d'Albert Sánchez Piñol sobre la Guerra de Successió Espanyola i el setge de Barcelona de 1714 es va publicar primer en castellà l'octubre de 2012, i a l'abril de 2013 es va publicar la seva edició en català. El maig de 2014, Norma Editorial va anunciar que de cara a la primavera de 2015 en publicaria la seva adaptació en còmic. Ara bé el projecte es va endarrerir i finalment el còmic ha sortit a aquest passat abril de 2016 amb un canvi a l'autoria, es manté en Carles Santamaría al guió, i entren en Cesc F. Dalmases i en Marc Sintes al dibuix i als colors respectivament, en lloc d'en José María Beroy.

El volum que s'ha publicat però no abasta tota la novel·la. L'adaptació es farà individualment per cada una de les tres parts de que consta la novel·la. Així doncs aquest primer volum adapta la primera part, Veni. Segons el llibreter de la llibreria on acostumo a comprar els còmics, s'espera que els  propers dos volums, Vidi i Victus, que completen la història, sortiran per Nadal d'enguany i per Sant Jordi de l'any que ve, respectivament. Esperem doncs que així sigui.

Victus és narrada ja per un casi centenari Martí Zuviría que de jove va viure la Guerra de Successió Espanyola i el seu punt culminant el setge de Barcelona de 1714. En aquesta primera part, Veni, ens situem a l'any 1705 quan el jove Martí viatja fins al castell de Bazoches, on comença una dura carrera per formar-se com a enginyer militar de la mà del gran enginyer Sébastien La Prestre de Vauban. Dos anys després, les circumstàncies portaran a en Martí a allistar-se a l'exèrcit francès per lluitar a la guerra que s'està donant Espanya. Només arribar, el jove Martí presenciarà la Batalla d'Almansa, on coneixerà en James Fitz-James Stuart, el famós Duc de Berwick, amb qui estableix una estranya relació. A partir d'aquí continuaran les seves peripècies pel conflicte bèl·lic, en el qual tindrà els primers contactes amb els Miquelets, combatents irregulars per que lluitaven per la causa austriacista.

En Carles Santamaría ha fet una gran feina en l'adaptació de la novel·la al còmic, ha sabut mantenir l'esperit de l'obra original, la qual és molt densa. I conjuntament al treball del guió, tenim la gran feina feta d'en Cesc F. Dalmases i en Marc Sintes, al dibuix i color. En conclusió ens trobem davant d'una gran adaptació de l'obra d'en Sánchez Piñol, i esperem i podem pensar que així succeirà en les dues següents parts.

Aquest primer volum s'inicia amb un pròleg amb dues parts d'Albert Sánchez Piñol. La primera fent referència al conflicte a Catalunya i l'altre al seu protagonista. A la part final del volum hi ha un dossier gràfic amb esbossos i il·lustracions dels personatges principals del volum. També destacar que si el títol de la novel·la en català és el blau, s'ha mantingut també amb el còmic.

Novel·la per La Campana, 2013, i còmic 1a part (Veni) per Norma, 2016

Llop Segarrenc

05 de juliol 2016

L'espai L'Esperit del Japó es reforça amb noves activitats

L'espai L'Esperit del Japó, dedicat a la cultura, tradicions i espiritualitat japoneses, creix en activitats. Atès que un dels eixos del certamen és la literatura japonesa, en aquest espai hi tindran lloc diverses activitats relacionades amb ella, com ara l'exposició. Aquest espai, ubicat a la planta superior del Palau 2, està coordinat per María Sánchez i compta amb el suport a les seves activitats del Consolat General del Japó a Barcelona i de Fundación Japón. També cal destacar la col·laboració de l'Escola Macrobiòtica de Catalunya (ESMACA), Casa Àsia, Cine Asia i de les associacions Chado Raku, Wa Rei Ryu, Shoshinkan i Espai Daruma. També participen en les activitats reconeguts escriptors, artistes i professors, tant japonesos com espanyols. En aquest recinte també es trobaran els estands de les institucions i entitats col·laboradores.


L'Espai de Lectura s'incorpora aquest any al programa del certamen. Funcionarà com a biblioteca i mangateka i s’hi podran llegir llibres d'autors japonesos, a més de mangas de diferents gèneres i èpoques, i hi haurà persones que podran orientar el visitant. En aquest espai es realitzaran contacontes tradicionals japonesos, anomenats kamishibai, a càrrec de la Cònsol General en funcions Akiko Sagano (en japonès) i de Natàlia Mazarredo (en castellà o català) del Consolat General del Japó a Barcelona.

La Sala d'Actes 2 albergarà les conferències i taules rodones sobre literatura, cultura, tradicions i espiritualitat japonesa. Podem avançar que hi haurà trobades amb les escriptores Mitsuyo Kakuta i Banana Yoshimoto, que estaran presents al saló gràcies a la col·laboració de Fundación Japón. A més, gràcies a la col·laboració del Consolat General del Japó se celebrarà una conferència sobre Haruki Murakami a càrrec d'Albert Nolla, traductor al català d'aquest autor. El dissabte i el diumenge a la tarda es farà la cerimònia del te en aquest espai, a càrrec de l'associació Chado Raku.

El Taller de Japonisme desenvoluparà un ampli i variat programa d'activitats centrades en diverses manifestacions culturals i artístiques japoneses. La reconeguda ceramista japonesa Chisato Kuroki realitzarà tallers d'iniciació oberts al públic. Aquesta artista desenvolupa una extensa activitat creativa que inclou peces utilitàries, escultures de ceràmica i instal·lacions experimentals. També hi haurà tallers de Sumi-e, un art de pintura tradicional oriental que significa "tinta i pintura", a càrrec de l'artista Kaoru Hirose. Es realitza amb tinta negra, aigua, paper i pinzells, i permet plasmar diferents nivells de llum, foscor, volum i perspectiva. Es tracta d’un art delicat que també convida a la meditació i ens ajuda a desenvolupar la sensibilitat artística i espiritual mentre gaudim de la pintura. La creadora Consuelo Hojas realitzarà un taller de mandales elaborats amb diferents llanes.

Aquest espai també acollirà un taller de Haiku, un tipus de poesia japonesa de poemes breus, a càrrec de Shigeku Suzuki, traductora i antiga professora de la Universitat Autònoma de Barcelona. L'Espai Daruma desenvoluparà tallers introductoris a l'escriptura japonesa, amb especial atenció als katakana, que és un dels dos sil·labaris emprats. Aquest taller consta d'una part lectiva i una altra part participativa en la qual els assistents proven a escriure el seu nom en japonès. Per participar en les activitats dels tallers de japonisme caldrà apuntar-se directament en aquest espai.

Les activitats del Taller de macrobiòtica estan a càrrec de l'Escola Macrobiòtica de Catalunya (ESMACA). La macrobiòtica és una filosofia que va néixer al Japó de mà de George Oshawa, i el seu principi bàsic resideix en el principi "Som el que mengem" i que depèn de l'elecció dels aliments i com els vam preparar podem portar una vida més saludable i feliç. Els cereals i altres gramínies són el seu aliment de base, sota forma de gra o de farina. ESMACA vol donar un enfocament modern, fresc i innovador a una filosofia cada vegada més present en la nostra societat. Es realitzaran tallers de cuina pràctics, showcookings, concursos i classes magistrals. Una de les novetats serà una activitat anomenada "laboratori de macrobiòtica" on els assistents podran descobrir els seus secrets. Els interessats a participar en les activitats del taller de macrobiòtica s'hauran d'apuntar in situ.

L'Espai de Kimono torna al Saló del Manga de Barcelona aquest any de la mà de Minna No Kimono. El kimono és el vestit tradicional japonès, que arribà via Xina al segle VII. Va ser la peça d'ús comú fins als primers anys de la postguerra. El terme japonès mono significa 'cosa' i ki prové de kiru, 'vestir, portar posat'. En aquest espai hi haurà una exposició de diferents tipus de kimonos i també un photocall amb horaris per als visitants. A més, es realitzaran demostracions sobre el kimono, la seva confecció, varietats i història al taller de japonisme, on es mostrarà el pas a pas de com posar-se aquesta vestimenta.

La Sala de Meditació és un espai tranquil i relaxat on l'assistent podrà trobar-se a si mateix, guiat per mestres de tècniques japoneses i orientals de meditació. La sala compta amb un programa de meditacions amb els seus horaris perquè els assistents puguin apuntar-s’hi al mateix lloc.

La Sala de Te és un espai de degustació gratuïta d'aquesta infusió, feta a partir de les fulles de la planta Camellia sinensis o arbust del te. Després de recol·lectar-les, s'esterilitzen escalfant-les diversos minuts al vapor i després s'enrotllen i s'assequen, i en alguns casos també es torren. Segons el tractament que es doni al seu procés d'elaboració, obtindrem te verd (sense fermentar) de sabor més astringent, amb poca teïna, molt diürètic i un antioxidant natural. Aquesta infusió forma part de la idiosincràsia de la societat japonesa, que té en la cerimònia del te una de les seves manifestacions de refinament cultural. Aquest any hi haurà degustacions de diferents tipus de te japonès. Per accedir a la Sala de Te cal apuntar-s’hi allà mateix, el mateix dia.

L’Espai de moviment és una altra de les novetats que incorpora la programació de L'Esperit del Japó. S'hi realitzaran activitats per practicar la meditació en moviment a càrrec de Techu Toledo, com el Qi Jong que són unes tècniques que comprenen la ment, la respiració i l'exercici físic per a aconseguir un major benestar. També es realitzaran exhibicions de diferents arts marcials japoneses com l'Aikido, el Nihon Juntutsu, el Kenpo i el Kobudo a càrrec de les associacions Wa Rei Ryu i Shoshinkan.

L'Espai de Jocs Japonesos se situa dins de les activitats que realitza L'Esperit del Japó a la planta superior del Palau 2. Aquest espai està dedicat als jocs tradicionals japonesos com el Shogi (popularment conegut com escacs japonesos, és un joc d'estratègia per a dos jugadors), el Go (joc de tauler estratègic per a dos jugadors que s'alternen en torns col·locant pedres cadascun d'un color -blanc o negre- sobre les interseccions buides d'un tauler i l'objectiu del qual és envoltar amb aquestes pedres una àrea més gran que l'oponent) i el Mahjong (un joc de solitari on el jugador és reptat a eliminar totes les peces del tauler). També es realitzaran exhibicions i competicions de jocs de rol japonesos.


Font: Ficomic

04 de juliol 2016

La prestigiosa escriptora Banana Yoshimoto estarà al XXII Saló del Manga de Barcelona

La literatura japonesa tindrà un protagonisme majúscul en el XXII Saló del Manga de Barcelona amb un ampli programa d'activitats. Una bona prova d'això és que la popular escriptora Banana Yoshimoto, amb obra publicada en més de 30 països, entre ells Espanya, ha confirmat la seva participació en el certamen. Aquesta escriptora ve gràcies a la col·laboració amb la Fundación Japón.

© Fumiya Sawa
© Fumiya Sawa

Banana Yoshimoto (Tòquio, Japó. 1964) és el pseudònim de la novel·lista japonesa Mahoko Yoshimoto. El seu amor per la natura influeix en el seu nom artístic. De la seva admiració per les flors de la banana va extreure el pseudònim amb el qual se la coneix en el món: Banana. L'autora és filla de Takaaki Yoshimoto, reconegut filòsof de la dècada dels 60. A més, és germana de la mangaka Haruno Yoiko. Banana Yoshimoto es va graduar a la Universitat de Nihon, especialitzant-se en literatura. El seu primer treball, Kitchen (1988) va obtenir un èxit immediat després de la seva publicació. Va guanyar el Kaien Newcomer Writers Prize quan encara era una estudiant universitària, i un any després se li concedia per la mateixa obra el premi literari Izumi Kyoka. Aquesta obra li ha valgut més de seixanta edicions només al Japó i s'ha adaptat per la gran pantalla en dues ocasions.

Entre altres guardons, ha rebut a Itàlia el prestigiós Premi Scanno. Yoshimoto és autora d'una dilatada però exquisida obra composta d'assajos, novel·les com N.P. (1992), Amrita (1997) i Tsugumi (1994), i el llibre de relats Sueño profundo (1994). Banana Yoshimoto s'ha convertit en una de les veus més prestigioses de la literatura japonesa actual. En Records d'un carreró sense sortida (2011) l'autora aborda, amb l'estil que la caracteritza, temes com el desencant, l'amistat o l'amor, encarnats en personatges que busquen la força per seguir vivint a la plàcida quotidianitat dels llaços afectius. Totes aquestes obres han estat publicades al nostre país per Tusquets Editors. I a Un viaje llamado vida (Satori Ediciones, 2006), l'autora realitza un repàs personal i evocador de records que atresora en la seva memòria.

En totes les seves obres hi ha diversos elements en comú. El primer d'ells és que les protagonistes són dones. Un altre tema recurrent en les seves novel·les és la relació amb la mort. Yoshimoto admira cineastes espanyols com Alejandro Amenábar, Pedro Almodóvar o Juan Antonio Bayona. També es declara una amant de la cuina espanyola, i en particular de les tapes, "Podria alimentar-me a base de tapes tots els dies", afirma. Banana Yoshimoto és una de les representants de la literatura japonesa contemporània més coneguda fora del seu país. 


Font: Ficomic

01 de juliol 2016

La música de Gaijin Sentai donarà ritme a XXII Saló del Manga de Barcelona

La música forma part important del Saló del Manga de Barcelona des dels seus inicis. No només és imprescindible en concursos tan apreciats pels seguidors del certamen com el Cosplay, el World Cosplay Summit o l'Anime Song Contest, sinó que pel nostre escenari han passat alguns dels cantants i grups més significatius del món del manga i l'anime de tot el món. Així, el XXII Saló del Manga de Barcelona comptarà enguany amb la participació del grup musical brasiler Gaijin Sentai.

gaijin-sentai-1-.jpg

Gaijin Sentai va guanyar gran notorietat quan va barrejar el heavy metal amb l'Univers Otaku/Geek. El reconeixement del públic va arribar amb la victòria en el concurs de Sony Ericsson Animax de Música Independent. Des de llavors, el grup Gaijin Sentai va ser protagonista de diversos reportatges i canals televisió, com Globo, Play TV, Estadão, Rede Tv, Rede Bandeirantes, Multishow i NHK (Canal nacional públic japonès). Després de fer una gira per tot Brasil, Argentina, Xile i alguns països d'Europa, la banda es va convertir en la referència brasilera més important en el seu estil.

L'any 2013, el grup va aconseguir llançar el seu primer àlbum de cançons originals, OST, a través del Programa d'Acció Cultura (PROAC) del Govern Brasiler de Sao Paulo competint amb 500 projectes. A causa del gran impacte del nou àlbum entre els aficionats i els mitjans de comunicació, Gaijin Sentai va aconseguir un contracte amb la discogràfica japonesa Colormark Music. El primer llançament es va titular Nunca se Renda, cantat a cor pel públic en totes les parts on la banda ha actuat.

A més de crear les seves pròpies cançons, són també experts en fer versions de pel·lícules com Star Wars, El Senyor dels Anells o Pirates del Carib, sèries com Joc de Trons, The Big Bang Theory o Jaspion i sèries d'anime com Saint Seiya, Naruto o Bola de Drac Z. Aquesta tardor, a més d'actuar al Saló del Manga de Barcelona, ​​el grup Gaijin Sentai té diversos projectes, com una gira per Europa i l'enregistrament en Ishikawa (Japó) del seu nou CD. Gaijin Sentai oferirà 2 concerts al XXII Saló del Manga de Barcelona, ​​el dilluns 31 d'octubre i el dimarts 1 de novembre. Podeu seguir a Gaijin Sentai a través del seu perfil de Facebook www.facebook.com/GaijinSentai o el seu canal de YouTube www.youtube.com/user/GaijinSentai.


Font: Ficomic