31 de gener 2022

Crims.cat publicarà còmics de gènere negre en català

La col·lecció de novel·la negra celebra 10 anys diversificant l’oferta


El director de Crims.cat, Àlex Martín, i l'editor Ilya Pérdigo,
a la llibreria Obaga de Barcelona

Carola López / ACN

10 anys d’història i 65 títols. Aquests són els números que avalen Crims.cat, la col·lecció de novel·la negra en català impulsada per l’editorial Alrevés. “En un país com Catalunya no està gens malament”, diu el director de la col·lecció, Àlex Martín. Per celebrar l’efemèride i el bon ritme de publicació (entre 7 i 8 llibres a l'any), tant Martín com l’editor Ilya Pérdigo volen anar més enllà. D'entrada, amb la posada en marxa d’una “línia de còmic de gènere negre en català”, amb la qual es plantegen acostar-se a públic jove amb el propòsit de crear “primers lectors” que amb el temps acabin sent seguidors “d’una narrativa més per a adults”, tal com explica Pérdigo. De moment encara no hi ha nom per a la col·lecció, però sí la intenció de publicar els primers còmics el 2023. “Explorarem les dues vies: la traducció i l’edició d’original”. Bones notícies, doncs, per al còmic en català, que en els últims dos anys està sumant iniciatives com el premi de no-ficció de l’ARA i el naixement de l’Editorial Finestres, entre d’altres.



 Font: Ara - Xavier Cervantes

Informació aportada per Jaume Tugores

29 de gener 2022

Novetat de febrer de Cruïlla: L'Home Gos 8. Atrapa'n 22

Per aquest pròxim mes de febrer, Cruïlla ens porta el vuitè còmic de L'Home Gos titulat Atrapa'n 22, de Dav Pilkey.


  A la venda el 10 de febrer!


L'Home Gos 8. Atrapa'n 22,
de Dav Pilkey 
Cartoné - 224 pàgines - 16,5 x 24,8 - Color
ISBN: 978-8466150507
12,50 €


En aquesta nova aventura esbojarrada, l'Home Gos i el gat Pepet hauran d'oblidar les seves diferències i lluitar junts per salvar el món de les grapes de vint-i-dos capgrossos.







 
 
FontAmazon

Informació aportada per Jaume Tugores

28 de gener 2022

La sèrie de la teva vida GT

Títol: La sèrie de la teva vida GT
Autors:  Marc Zanni, Joan Sanz i Carles Lladó (anècdotes) i David Alcalá Cerrada "DAC" i Marc Godoy Ribas "Magori" (guió i dibuix)
Edició de: Magori Art i Dac, octubre de 2021
Format: Rústic amb solapes - Més de 240 pàg.- 15,5 x 22,5 cm - B/N
Preu: 17,95 €



Comencem fent una mica d'història. L'octubre de 2012, en Marc Zanni i en Joan Sanz, les veus d'en Goku i en Vegeta respectivament a partir de Bola de drac Z en endavant, van publicar un llibre autoeditat, La sèrie de la teva vida, explicant les seves respectives anècdotes i experiències sobre el doblatge de Bola de drac, com també parlant sobre el funcionament  del doblatge en general. Davant del reeiximent que va tenir el llibre, van arribar a un acord amb Norma Editorial que el va tornar a publicar, amb continguts extres l'abril del 2013.
 
La sèrie de la teva vida: autoedició de 2012 i Norma Editorial de 2013
 
Des d'aquells dies, ha plogut molt i els dos actors, voltant per aquí i per allà, tot fent les presentacions del llibre i participant en diferents esdeveniments, han tingut moltes anècdotes i experiències més, i així que va sorgir la idea de fer-ne una segona part, afegint-hi el còmic com a recurs narratiu. A més, també s'hi ha afegit com a autors, en Carles Lladó, la veu a en Luffy a One Piece, i en Dende a Bola de drac Z Kai Saga Boo, a l'equip de guionistes, i per altra banda, en David Alcalá Cerrada "Dac" i en Marc Godoy Ribas "Magori", com a dibuixants. El resultat fou La sèrie de la teva vida Z, també autoeditat que va sortir a la venda al passat 25 Manga Barcelona del 2019, podent-se comprar llavors a l'estand de Magori Art i també la seva web. Actualment ja amb les existències esgotades.

La sèrie de la teva vida Z, octubre de 2019

Però si una cosa no s'esgoten, són les anècdotes, a part de les antigues, sempre n'hi ha de noves, d'esdeveniments, no en falten, malgrat les cancel·lacions que la pandèmia va comportar especialment el 2020. Així que altre cop, aquests cinc autors van posar fil i agulla per fer-ne una tercera part, i d'aquesta manera, al passat 27 Manga Barcelona, ens va arribar La sèrie de la teva vida GT, i a diferència del predecessor és completament un còmic. 

El juliol es va iniciar una campanya de compra avançada del llibre, havent-hi diferents packs, variant el seu contingut, i per tant, el preu final. Evidentment per la complexitat logística que comporta tot això, els packs es van anar enviant al llarg del passat novembre, que en el meu cas em va arribar a principis de desembre, i a més els qui com jo, vau comprar el pack diamant o bé el platí, les lletres del títol són daurades.

El llibre s'estructura en diverses parts. La primera i principal és una aventura per carretera on en Marc Zanni, en Joan Sanz i en Carles Lladó van per diversos indrets, alguns ben peculiars, a fer presentacions del llibre  i entre situació i situació, anirem coneixent diverses anècdotes d'aquests tres actors de diferents èpoques, d'ara actuals o quan eren més jovenets.

Tot seguit en DAC ens explica com va conèixer en Marc Zanni, i també altres anècdotes amb altres actors de doblatge, on en Magori també n'és protagonista. Continuem amb la gestació i creació de La Nit Friki amb motiu de la pandèmia, al seu canal de Twitch.

I per acabar tenim una sèrie d'historietes curtes d'una o dues pàgines on els protagonistes són diferents usuaris del canal de Twitch d'en Magori, si no vaig errat del tot, i finalment tenim una sèrie d'il·lustracions de diversos artistes.

Al llarg de la lectura ens trobarem tota mena de situacions i sobretot ens trobarem amb una gran diversitat de personatges que al seu moment van interactuar amb ells. Històries que ara llegides i explicades temps després fan riure, però que al seu dia algunes van ser molestes o compromeses pels qui ens ho relaten.  
 
La sèrie de la teva vida GT és un llibre que ens farà riure i passar una bona estona, i no cal haver llegit els llibres anteriors, al cap i a la fi, és un recopilatori d'anècdotes. Una manera diferent i divertida de conèixer aquests actors que han donat veu a personatges de sèries de la nostra vida.

Marc "Llop Segarrenc"

Novetat de febrer de Thule: L'Espina i el Mike

Com a novetat de febrer de Thule Ediciones, ens arriba L'Espina i el Mike de na María Victoria P. Escrivá.


A la venda el 9 de febrer! 


 
L'Espina i el Mike,
de María Victoria P. Escrivá
Col·lecció: Isla Flotante
Cartoné - 40 pàgines - 19 x 27 cm  - Color
ISBN: 978-84-18702-24-2
12 €


Una amistat improbable es converteix en una relació increïble, plena d’humor, amor i tendresa. El Mike és amorós, col·laborador, idealista. L’Espina és pràctica, amb empenta... I punxa.

 

 
 

Informació aportada per Jaume Tugores

27 de gener 2022

Novetat de gener de Barcelona Llibres (Aj. de BCN): "Barcelona: Última copa" de Guillem Cifré

Com a novetat de gener de Barcelona Llibres (Ajuntament de Barcelona), ens arriba Barcelona: Última Copa del dibuixant Guillem Cifré (Barcelona, 1952 - 2014).

Ja a la venda!



Barcelona: Última Copa, de Guillem Cifré
Cartoné - 29 x 15,5 cm - 96 pàgines - Color
ISBN: 978-84-9156-357-0
15 €

L'última copa amb humor i color a la Barcelona dels vuitanta.


Ningú com Guillem Cifré, artista polifacètic, podia retratar la nit barcelonina dels bars de començament dels vuitanta. Ell ho feia a l'estil gonzo, que reflectia en els seus solitaris o en els quasi poètics diàlegs d'una absurditat tan poc absurda com els de Samuel Beckett. Ara és el moment de recuperar les seves primeres tires còmiques que va publicar als diaris de Barcelona. Cifré ens convida a una última copa amb molt d'humor i color, coses que, pocs com ell, usava amb destresa. És el moment doncs de beure la l'última i reviure la Barcelona dels vuitanta a través d'una mirada única i d'unes tires que ja són memòria inesborrable.

Informació aportada per Jaume Tugores

26 de gener 2022

La Diputació de Girona engega la col·lecció "Llamps i tintes!" de novel·la gràfica i en convoca un concurs

La col·lecció té el propòsit d'incentivar la creació en la modalitat de novel·la gràfica i potenciar l'edició d'aquest gènere en llengua catalana

El concurs es convocarà anualment i l'obra guanyadora es publicarà dins la nova col·lecció

A la convocatòria d'aquest any, que s'ha obert el 25 de gener, s'hi poden presentar projectes fins al 20 d'abril


El vicepresident segon i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, i el director de la col·lecció «Josep Pla» de la Diputació de Girona, Joan-Lluís Lluís, van presentar ahir 25 de gener el concurs de novel·la gràfica i la nova col·lecció «Llamps i Tintes!».

La Diputació de Girona inicia aquesta nova col·lecció corporativa, dedicada a la publicació d'obres de novel·la gràfica i titulada «Llamps i Tintes!», amb l'objectiu de  contribuir a l'edició d'obres de novel·la gràfica en llengua catalana i incentivar la creació entre els autors i autores d'aquest gènere.

Malgrat que a Catalunya s'editen la major part de les obres de novel·la gràfica i còmic que es produeixen a tot l'Estat espanyol, la producció editorial d'aquesta tipologia d'obres en català és molt minoritària, i les poques que s'editen estan orientades majoritàriament al públic infantil i a l'àmbit educatiu. Aquesta situació contrasta amb la revaloració i la consolidació que la novel·la gràfica i el còmic han experimentat en altres països europeus, on han anat desapareixent els prejudicis que consideraven la historieta un art menor. Amb el pas del temps, les obres produïdes en còmic han anat guanyant la consideració de gènere creatiu autònom, amb uns codis lingüístics i narratius propis, a través dels quals poden oferir al públic experiències estètiques tan valuoses com les de qualsevol altre art.

Amb la creació d'aquesta nova línia editorial, impulsada a proposta del Consell Assessor de la col·lecció «Josep Pla», la Diputació de Girona es proposa donar a conèixer obres inèdites de qualitat, produïdes per autors o autores novells o bé per creadors o creadores ja consolidats que tenen difícil poder editar les seves obres. Es tracta, a més, d'un projecte innovador que pot acostar la cultura gironina a un públic molt ampli i transversal, especialment al públic més jove i als col·lectius que tenen més dificultats per accedir a la cultura.

Amb aquesta iniciativa, la Diputació de Girona contribueix al compliment del primer i el quart dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l'Agenda 2030 de les Nacions Unides, en el sentit que crea un producte cultural molt adequat i atractiu per afavorir el foment de la lectura entre la població juvenil i també entre aquells col·lectius que per la seva situació de pobresa i vulnerabilitat tenen més dificultats per accedir a la cultura.

La col·lecció de novel·la gràfica de la Diputació de Girona arrencarà a mitjans d'aquest 2022 amb el títol El bròfec, amb guió de l'escriptor Adrià Pujol i dibuixos de la il·lustradora Laia Baldevey.

Precisament, i amb el propòsit d'incentivar la creació en la modalitat de novel·la gràfica i còmic i potenciar l'edició d'aquest gènere en llengua catalana, la Diputació de Girona convoca un concurs de projectes de novel·la gràfica que serà anual. La convocatòria d'aquest es va obrir ahir, 25 de gener, i s'hi poden presentar projectes fins al dia 20 d'abril.

L'obra guanyadora es publicarà en la nova col·lecció «Llamps i Tintes!» amb una contraprestació de 6.000 euros pels drets d'autor cedits. En cas de projectes presentats per un equip, aquest import es distribuirà de la manera següent: el 40 % per a l'autor o autora del guió i el 60 % per a l'autor o autora de les il·lustracions. S'hi poden presentar persones aficionades o professionals de la novel·la gràfica majors de 18 anys i que hagin nascut o resideixin a les comarques gironines, o bé que no compleixin aquest supòsit però que presentin una proposta que estigui relacionada temàticament amb aquestes comarques.

Pel vicepresident i diputat de Cultura, Albert Piñeira: «la col·lecció "Llamps i Tintes!" és un projecte innovador, que vol acostar la cultura gironina a un públic molt ampli i transversal, especialment al públic més jove. Crear nous públics per a la cultura, en aquest cas per a la novel·la gràfica, és saber crear continguts, educar i acompanyar el públic novell per tal que creixi i maduri conjuntament amb la nova proposta. I des de la Diputació de Girona treballem per fer-ho realitat».

El director de la col·lecció «Josep Pla», Joan-Lluís Lluís, ha assenyalat: «El Consell Assessor de la col·lecció va aprovar iniciar aquesta nova línia editorial de publicació de còmic i de novel·la gràfica amb l'objectiu de potenciar aquest mitjà d'expressió i contribuir a l'edició d'obres d'aquest gènere en llengua catalana».


 Font
: Diputació de Girona web i Twitter

Informació aportada per Jaume Tugores

25 de gener 2022

Watchmen

Títol: Watchmen
Títols original
: Wathcmen núm 1 a 12 USA
Autors:
Alan Moore (guió), David Gibbons (dibuix) i John Higgins (Color)
Traducció per
: Felip Tobar Pastor
Publicat per:
ECC Ediciones, novembre de 2021
Format:
Cartoné - 416 pàgines - Color
Preu:
39 €



Si el juliol de 2021 vam saber que ECC Ediciones publicaria per primer cop en català, V de Vendetta d'Alan Moore i David Lloyd, inèdit en la nostra llengua, el setembre va fer un altre anunci rellevant, la publicació de Watchmen, també d'Alan Moore juntament amb David Gibbons. En aquest cas no és la primera vegada que aquest títol es publica en català. Planeta DeAgostoni i Columna el van publicar l'any 2007.

Watchmen fou publicat entre 1986 i 1987 del segle XX per DC Comics, sent una sèrie limitada de 12 números i després recopilada en un sol volum.

En acabar la Segona Guerra Mundial, dues grans potències es reparteixen el món segons la seva influència, per una banda, els Estats Units d'Amèrica i per l'altra la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques, el que coneixem com a Guerra Freda. Aquest serà el context històric d'aquesta obra que situa el seu present en l'octubre del 1985, on l'existència dels superherois han estat determinants per la història dels EUA com també del món, i més on tot s'encamina cap a una Tercera Mundial.

Tot comença quan el superheroi conegut com el Comediant és assassinat a casa seva a Nova York. A partir d'aquí, un antic company seu, en Rorschach començarà a investigar què i qui hi ha al darrere d'aquest assassinat, ja que el Comediant no és algú fàcil de matar. Així que es posarà en contacte amb antics companys seus per esbrinar que s'amaga en aquest afer. Ells són en Mussol Nocturn, el poderós i misteriós Dr. Manhattan, el ric Ozymandias, considerat l'home més intel·ligent del món i l'Espectre de Seda, la noia del grup. Ara, però estan retirats, una llei de 1977 va prohibir els superherois, tot i que alguns com el Manhattan treballa pel govern dels EUA i el Comediant també fins al moment de la seva mort. El seu apogeu fou durant els anys seixanta. Uns vint anys, enrere hi va haver un altre grup de superherois, en què el Comediant hi va fer les seves primeres passes, és doncs o era tot un veterà. 

Això donarà lloc, a què al llarg de la lectura, anem saltant, per les tres diferents èpoques, per anar construint la història i la dels seus personatges, els quals coneixerem molts detalls de la seva vida.

A més a final de cada capítol, excepte l'últim, hi ha quatre pàgines en prosa on s'amplia el rerefons de la història. Segons el cas es pot tractar de fragments d'una biografia, documents psiquiàtrics, fragments de diaris i entrevistes.

Watchmen
, a pesar dels seus més de 30 anys de vida, que ha deixat empremta pel tema central que tracta, la d'uns superherois no idealitzats que actuen on molt sovint actuen pel seu compte, i també mostrant i parlant sobre temes llavors delicats com violacions, homosexualitat, les ideologies polítiques i la geopolítica, que en l'obra tenim la invasió d'Afganistan, que la fa molt actual, sent el referent d'avui en dia Ucraïna. Encara que no ho sembli, moltes coses són iguals.

El reeiximent de l'obra ha donat lloc a obres derivades com la seva adaptació cinematogràfica estrenada el 2009, o bé la sèrie de còmic Before Watchmen, on els dos autors originals no hi estan involucrats. Avui és una de les obres amb més reconeixement i havent estat guardonada amb premis prestigiosos com els Kirby, els Eisner, els Harvey o fins i tot el premi Hugo. Sense dubte una excel·lent obra.

Sense dubte la recuperació de Watchmen en català, ha estat una magnífica notícia, el que el passat novembre va donar lloc a la seva compra i aquests darrers dies la seva lectura, essent el primer cop que m'he endinsat en aquesta gran obra. I sense dubte la recuperació, ha anat acompanyada d'una traducció que de la qual en general n'estic satisfet, a diferència de la V de Vendetta que grinyola en alguns aspectes, fent minvar la qualitat de l'obra es mereix. Sense dubte, que el traductor sigui un altre hi ha influït positivament. 

De moment , no hi ha cap altre còmic en català per part d'ECC Ediciones a ser publicat pròximament, però en el seu catàleg hi ha grans obres de volum únic, comencem per aquí, que donarien nous i bons aires al còmic en català. 


Marc "Llop Segarrenc"

24 de gener 2022

El còmic “Bruixes 1617”, ambientat a Olèrdola, s’editarà en francès

 Es tracta d’un cas “ del tot excepcional” d’un còmic que es tradueix directament del català al francès “sense passar abans per cap altra llengua”

El còmic “Bruixes 1617. L’any del diluvi”, obra d’Oriol Garcia Quera i ambientat a Olèrdola, s’està traduint al francès i es publicarà en aquesta llengua durant la primavera. El mateix Garcia Quera destaca que es tracta d’un cas “ del tot excepcional” d’un còmic que salta directament del català al francès “sense passar abans per cap altra llengua”. (àudio)

L’obra la publicarà l’editorial occitana “Idees Plus”, que compta amb una extensa col·lecció de còmics d’història. En la novel·la gràfica “Bruixes 1617”, Oriol Garcia reivindica la feina de les sanadores, que van patir una ferotge repressió acusades de ser bruixes.

A  “Bruixes 1617. L'any del diluvihi apareixen escenaris naturals i monuments d’Olèrdola que són ben identificables, com la Font de l’Alba, el Molí d’en Coll, la Torre de Moja, així com alzinars de la Muntanyeta o l’església de Sant Miquel del conjunt monumental. Així, el còmic també és un recull de postals que serviran ara per difondre a França Olèrdola. Aquest és un dels aspectes que “més il·lusió” li fan a Oriol Garcia Quera, que també subratlla que s’han respectat les denominacions dels topònims.(àudio)

Després de dedicar-li un còmic a la figura de Mir Geribert, d’haver il·lustrat el món iber dels cessetans, de recollir un episodi de les guerres carlines i ara d’haver fet aquest “Bruixes 1617” Oriol Garcia Quera ja avança que està preparant un cinquè còmic ambientat al municipi, dedicat a les persones que han fet recerca arqueològica al jaciment d’Olèrdola.(àudio)

Escolta l’entrevista a Oriol Garcia Quera, realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí


"Bruixes 1617. L'any del diluvi", d'Oriol Garcia Quera
Rafael Dalmau Editor, novembre de 2020


Font
: Ajuntament d'Olèrdola

Informació aportada per Jaume Tugores

23 de gener 2022

Novetat de febrer de Males Herbes: El cercle de Loplop: Una aventura de Francesc Pujols

El novembre de 2015, Males Herbes va publicar Les extraordinàries aventures de Francesc Pujols de Sebastià Roig i Toni Benages, va ser el primer còmic que l'editorial va publicar. Aquest febrer arriba una nova aventura del conegut filosof titulada El cercle de Loplop.

 

A la venda el 2 de febrer!


El cercle de Loplop: Una aventura de Francesc Pujols
, de Sebastià Roig i Toni Benages i Gallard
Cartoné - 23,5 x 30,5 cm - 112 pàgines - B/N
ISBN: 978-8412435252
20 €

Gener de 1931. Ramón Gómez de la Serna visita Barcelona per fer una conferència a l'Hotel Ritz. L'endemà, algú li roba una maleta plena d'objectes estrambòtics que havia comprat al Rastro. 

Francesc Pujols, detectiu hiparxiològic, rep l'encàrrec de recuperar la maleta. De mica en mica, l'investigador anirà connectant els fils que uneixen el robatori amb una secta esotèrica molt perillosa.

Aconseguirà Pujols tancar el cercle maleït de Loplop?

 
 

 Font: Males Herbes Twitter, Toni Benages i Gallard

22 de gener 2022

Es presenta un llibre dedicat al dibuixant Antoni Calonge


El dijous 27 de gener es presentarà el llibre Calonge, genial y maldito a Barcelona. Antoni Calonge (1956-1988), dibuixant amb una creativitat insospitada, va sobrepassar el límit de què és habitual, per accedir a un nivell d'expressió genial i desconegut.

Novetat de febrer de Finestres: Túnels

Editorial Finestres, que va néixer el novembre de l'any passat, sent els seus dos primers títols, Intrèpides i L'accident de caça, ja ha fet públic les novetats per aquest primer trimestre: Kent State, Túnels i Els ignorants, un per cada mes. Així doncs aquest pròxim febrer arriba Túnels de Rutu Modan.


A la venda el 2 de febrer!


Túnels, de Rutu Modan
Traducció d'Eulàlia Sariola
Rústica - 288 pàgines - 17 x 24 cm - Color

ISBN: 978-84-124261-3-7

23 €


Temes: arqueologia, línia clara, Orient Mitjà

Quan un gran col·leccionista d’antiguitats es veu obligat a donar tota la seva col·lecció a la Universitat Hebrea de Jerusalem, Nili Broixi té la darrera oportunitat per acabar una expedició arqueològica iniciada dècades abans, que possiblement podria trobar l’objecte religiós més important a l’Orient Mitjà. Esperonada pel desig de restablir el llegat del pare com a gran arqueòleg després que aquest fos marginat pel seu rival, Nili recluta un equip: un nacionalista religiós i la seva banda de joves que viuen dalt d’un turó, el seu germà traïdor i el seu amic palestí de la infantesa, ara contrabandista. A mesura que el pare de Nili s’endinsa més en la demència, les faccions en guerra s’acosten i lluiten per trobar l’Arca de l’Aliança.

Modan situa la seva novel·la gràfica al centre d’una crisi política. La història de l’Israel bíblic es troba en una de les regions més disputades del món, ocupada per Israel i reivindicada per Palestina. Sovint en competència directa, palestins i israelians caven junts, amb l’esperança de trobar l’artefacte sagrat que es creu que és un conducte cap a Déu.

Túnels
és la seva obra més profunda i salvatge fins al moment. Potent i divertida, Modan ens mostra l’Orient Mitjà com cap occidental ho podria fer.

Comença'l a llegir

  • Millors còmics de 2021 segons la revista Forbes

21 de gener 2022

"El pequeño de la manada", de Daniel Piqueras Fisk, obté el premi Ciutat de Palma de Còmic 2021

Palma, 20 de gener de 2022. La gala d'entrega dels Premis Ciutat de Palma ha tornat a pujar a l'escenari del Teatre Principal aquest dijous. La dotació total d'aquests guardons, que donen el sus a l'any cultural a la ciutat, és de 105.000 euros.

La direcció de la gala enguany ha estat a càrrec de La Perifèrica Produccions. La periodista Mar Puigserver hi ha exercit com a presentadora, i el guitarrista i compositor Jaume Tugores, juntament amb el saxofonista David González, ha acompanyat l'entrega de premis amb música en directe.

Enguany, la mar ha estat l'eix al voltant del qual ha girat l'entrega de premis. I ha estat una mar amb quatre colors, cadascun dels quals ha representat un àmbit diferent: verda (l'ecologia, la natura, i també l'impacte de l'emergència climàtica), blava (la mar dels artistes, amb una referència especial al pintor Antoni Gelabert), groga (la mar patrimonial i etnogràfica i la que reflecteix la relació perpètua amb l'illa) i vermella (la de la crisi humanitària i dels milers de persones que s'hi llancen cada any a la recerca d'una vida digna).

El batle de Palma, José Hila, ha clausurat l'esdeveniment i durant el seu discurs ha destacat que"la cultura, en gran part de les seves modalitats, és la millor forma de combat dels que volem transformar la societat, fer-la més equitativa, i que aquesta, a través del coneixement, serveixi com a palanca de canvi per a transformar-nos en un món millor". "El món de la creació artística i el coneixement s'han de donar la mà amb la societat civil per a teixir estratègies compartides. L'estima pels llibres, la creació artística i la divulgació han d'oposar-se a les cadenes de notícies falses, la desconfiança en la ciència o la propagació de calúmnies, que sembla que estan tan de moda avui", ha manifestat.

Hila ha posat en valor el fet que la cultura arribi a tota la Ciutat. "L'objectiu és clar: fer que tots els beneficis possibles es reverteixin a les barriades i que el màxim de població sigui partícip d'un acostament a la cultura". A més, ha recordat que "les indústries culturals han de ser un nou motor de creixement i del que anomenam prosperitat compartida".

"El que hem après de la covid és que la nostra idea de cultura és aquella que posa les persones primer, que és accessible, descentralitzada i que crea xarxes", ha destacat per la seva part el tinent de batle de Cultura i Benestar de l'Ajuntament de Palma, Antoni Noguera. "Hem d'estar agraïts que la voluntat creadora, de recerca i el compromís social del sector cultural continua endavant, i tots els guardonats en són una bona mostra, així com totes les persones que han presentat propostes", hi ha afegit durant la seva intervenció. Noguera ha manifestat que, davant del canvi de model que la societat té a hores d'ara damunt la taula, cal treballar per una consideració més gran de la cultura i perquè sigui "un bé de primera necessitat". 

El tinent de batle també ha fet un repàs per algunes de les iniciatives més importants que ha tirat endavant l'Àrea de Cultura aquesta legislatura, com el programa social de Palma Cultura; la presència de col·lectius com les Kellys a la programació del Casal Solleric, i els nous equipaments que han de servir per a descentralitzar l'accés a la cultura (el centre de circ a la fàbrica de Can Ribes, les sales d'assaig a Son Fortesa; el centre de cultura popular del Secar de la Real i la nova biblioteca de Pere Garau, entre d'altres).

El guardonat amb premi Ciutat de Palma de Còmic (10.000 €) ha estat en Daniel Piqueras Fisk (Barcelona 1972) per El pequeño de la manada, una obra que tracta sobre la dificultat de moure's en aquest món quan ets diferent. El jurat ha decidit guardonar-la per ser un relat lluminós i ple de vitalitat, meravellosament narrat i il·lustrat.


 

Font: Ajuntament de Palma

Informació aportada per Jaume Tugores

Cavall Fort núm. 1428, novetat de la segona quinzena de gener

 Com a novetat de la segona quinzena de gener, es publica el número 1428 de Cavall Fort.


Vols un tast d’aquest número?

Volem volar!
Et presentem els tossuts germans Wright, dos mecànics genials que van capgirar el cel.

Audiotext: Dormir amb un gegant
Vols escoltar el conte de Quim Font? Te’l llegim en veu alta, amb música i efectes sonors!

Audiotext: Onades gegants
Hem fet una versió sonora d’aquest article! El pots escoltar de la veu d’un narrador, acompanyat d’efectes sonors.

Tria i remena
Et recomanem un grup que ens agrada, una cançó que no podem parar d’escoltar i un joc al qual ens hem enganxat!

20 de gener 2022

Novetats de Camacuc: Núm. 308 de la revista i el còmic Feminismes

Edicions Camacuc a finals de l'any passat van ser guardonats amb el Premi a millor revista de 2021 a la Nit de les Revistes i la Premsa en Català d'APPEC. En aquest primer mes de 2022, es fan saber les seves primeres novetats: el número 308 de la seva revista pels mesos de gener i febrer i el còmic Feminismes.



Feminismes, de Zoraida Zaro Soto, May Aramaki, Mar Silvestre, Galletamaria, Xulia Vicente, Lorena Mínguez, Julia Cejas, Núria Tamarit, Paula Zorite, Ana Oncina
Color

19,23 €

Més informació al següent enllaç



“El feminisme és un conjunt de corrents de pensament, de pràctiques quotidianes i de moviments populars i polítics que lluiten per eradicació del patriarcat.

Pretén construir un món equitatiu en què les relacions socials estiguen lliures de qualsevol mena d’opressió”.

Aquestes frases són el començament d’un còmic dedicat a la lluita per la conquesta de la dignitat humana.

Us ajudem a descobrir els feminismes i la realitat social de la mà d’aquestes fantàstiques historietes. Deu autores per a tretze històries que il·lustren i descriuen amb mestria el feminisme i la seua història.

Còmic per a tots els públics però adreçat principalment als/les adolescents on descobriran com el feminisme és necessari per avançar cap un món més humà, lliure i feliç.

Aquesta lectura ajuda a crear valors d’igualtat, respecte, estima i solidaritat, i és un material indispensable i necessari per a fer més visible la lluita pels drets humans.

El coneixement és el camí de la pau.

A més a més, gaudireu de la seua lectura amb l’humor omnipresent de tots els còmics de Camacuc.

Serviu-vos d’aquestes píndoles per ampliar el vostre criteri i portar a debat aquests continguts. Encara avui hi ha molt de desconeixement sobre el feminisme i és per tant quasi obligatori que li dediquem una lectura com aquesta i un esforç per compartir-la.

 

“Un còmic imprescindible per a iniciar-se en els feminismes (i en la memòria feminista) de forma entretinguda i per a tots els públics”.

Formigues Lilies Coop. V.




19 de gener 2022

Convocats els premis València i València Nova de 2022

Ja està obert el termini de presentació de les obres als premis València i València Nova 2022 que convoca la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació, i finalitzarà l’1 de març de 2022 a les 11 hores (Espanya peninsular).


La tramitació i presentació de la sol·licitud de participació es realitzarà únicament per mitjans electrònics des de seu electrònica de la Diputació de València www.sede.dival.es, a través del tràmit específic habilitat a aquest efecte, i es realitzarà exclusivament mitjançant formulari emplenat electrònicament, no admetent-se els formularis emplenats d'una altra forma.

Els dubtes i consultes sobre la participació només s'atendran per correu electrònic en la següent adreça: premis.valencia@dival.es. Les incidències de tramitació electrònica relacionades amb qüestions tècnic-informàtiques de la seu electrònica s'atendran mitjançant el correu: labatliarespon@dival.es i a través del telèfon +34 963882525.

Els diferents jurats, formats per persones de reconegut prestigi i trajectòria es reuniran per deliberar i emetre veredicte el 26 de maig, presidits, amb veu però sense vot, per la vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó.

La concessió dels guardons comporta la publicació de l’obra i un premi en metàl·lic de 13.000 euros en les modalitats de narrativa i assaig, de 9.000 euros en les de poesia i de 12.000 euros en la de novel·la gràfica. Pel que fa a la categoria de València Nova, els premis, a més de la publicació de l’obra són de 75.000 euros en narrativa i assaig i 5.000 euros en poesia.

Inscripció telemàtica

Convocatòria


Fonts: Alfons el Magnànim Enllaç 1 i Enllaç 2


Informació aportada per Jaume Tugores

18 de gener 2022

Exposició "Vinyetes migrants" al Museu d'història de la Immigració de Catalunya

El dissabte 22 de gener de 2022, s'inaugurà l'exposició Vinyetes migrants al Museu d'història de la immigració de Catalunya, comissariada per Lilianna Marín de Mas i David Fernández de Arriba. Recorre la història de les migracions a l’Espanya del segle XX mitjançant el còmic. Es podrà visitar fins el 30 de juliol de 2022.  


Més informació a MhiC

Font: Historia y Cómic

17 de gener 2022

Un món d'art brut

Títol: Un món d'art brut
Títol original: Un monde d'art brut
Autors: Christian Berst (guió) i Oriol Malet (guió, dibuix i color)
Traducció de: Adrià Pujol Cruells
Publicat per: Editorial Comanegra, novembre de 2021
Format: Cartoné - 120 pàgines - 19 x 27 mm - Color
Preu: 24 €



L'art, sigui música, escultura, pintura o qualsevol altra disciplina dita artística, és allò que a un li agrada i a un altre no, un hi veurà un missatge molt profund i l'altre no hi veurà res. L'art també ha variat en el temps, el que durant una època era la moda, era la norma, ho era tot, al cap d'uns anys, ja no tenia cap mena de sentit, i era substituït per una altra mena d'art. Parlem d'una cosa subjectiva i fluctuant. 

Però darrere de l'art, hi ha els seus creadors, sempre havent-hi aquells que en creen fora de la norma vigent. Molt sovint menyspreats i desqualificats, per aquells que sí que segueixen la regla vigent.

I això ens porta a parlar de l'art brut, un concepte que fins no coneixia, i ha estat una altra forma d'art, el còmic que me l'ha permès conèixer, gràcies a la publicació d'Un món d'art brut de n'Oriol Malet i en Christian Berst, per part de Comanegra, el passat novembre de 2021.
 
Per posar un marc temporal que ens situï i que segurament no serà del tot exacte, però que ens servirà de guia, entre finals del segle XIX i primera meitat del segle XX, l'art brut era l'art dels folls, d'aquells que estaven internats en un centre psiquiàtric, però també d'aquells que estaven traumatitzats per fets que havien patit en algun moment, i que una manera d'evadir-se, de fugir de la realitat era la creació d'art, molt sovint sense parar, i en cap cas sense intenció de ser exposat. Tenint en aquest context temporal i de la mena d'artistes que fem referència, era normal que estiguessin malvistos per als artistes que seguien la regla vigent, com he mencionat més amunt. Però amb el temps, diferent gent va veure en aquelles obres, un valor, per tant, calia donar als seus artistes un reconeixement, que normalment no van veure en vida.

Una estudiant universitària visita una exposició d'art brut en un museu, i allà se li apareixeran tres: fantasmes: en Hans Prinzhorn que el 1922 va publicar Expressions de la follia, escampant l'interès d'aquest art més enllà dels cercles psiquiàtrics, en Jean Dubuffet, qui el 1945 va inventar justament el terme art brut, i en Harald Szeeman, qui va es va dedicar a exposar-lo i divulgar-lo a partir dels anys seixanta del segle XX. 

Aquests tres fantasmes doncs guiaran aquesta jove per aquest món desconegut de l'art brut, tot presentant-li alguns dels seus artistes ara molt rellevants: Henry Darger (Chicago, 1892-1972), Carlo Zinelli (Itàlia, 1916-1974), Madge Gill (Lonsdres, 1882 - 1961), Adolf Wölfi (Berna, 1860-1930), Jean Perdrizet (França, 1907-1975) i Mary T. Smith (Mississipi, 1904-1995). 

Avui en dia l'art brut ja no és l'art dels folls, s'ha revalorat i és molt més ampli del que s'havia pensat, i alhora ha influenciat a molts altres artistes d'altres disciplines també rellevants.

Sense dubte en Christian Berst i n'Oriol Malet han fet una excel·lent feina per apropar al gran públic l'art brut, sense fer-ho avorrit, si no interessant i atractiu. Un món d'art brut és una obra d'art que ens parla d'un art maltractat durant molt de temps, que ara té el reconeixement que es mereix com els seus artistes, i aquest còmic és una peça més que ho fa possible.

I com apunt final m'agradaria parlar breument de la relació de l'Oriol Malet amb Comanegra. Són quatre les obres que l'editorial li ha publicat, entre elles el també còmic Mandela i el general, compartint l'autoria amb en John Carlin. Ara aquest 2022, la relació es farà més estreta, ja que l'editorial va anunciar la setmana passada, que l'autor dirigirà la nova col·lecció de còmics. Així doncs, a veure quins títols ens arribaran. 
 
 

16 de gener 2022

Novetat de gener de Finestres: Kent State

Editorial Finestres, que va néixer el novembre de l'any passat, sent els seus dos primers títols, Intrèpides i L'accident de caça, ja ha fet públic les novetats per aquest primer trimestres: Kent State, Túnels i Els ignorants, un per cada mes. Així doncs comencem amb Kent State. Quatre morts a Ohio, de Derf Backderf, que serà novetat d'aquest gener. 


A la venda el 26 de gener!


Kent State. Quatre morts a Ohio, de Derf Backderf
Traducció de Núria Molines

Rústica amb solapes - 288 pàgines - 17 x 24 cm - B/N

ISBN: 978-84-124261-2-0

25€


Temes: Crònica, protesta, Vietnam

El 4 de maig de 1970, la Guàrdia Nacional d’Ohio va disparar contra manifestants desarmats que protestaven contra la guerra del Vietnam a la Universitat de Kent. Quatre estudiants van morir, i vuitanta-nou van resultar-ne ferits. Uns dies abans, un Derf Backderf de 10 anys va veure aquells mateixos guàrdies patrullant prop de la seva ciutat bressol. Utilitzant recursos periodístics, Backderf s’endinsa en el caos d’aquella setmana amb un artefacte de no-ficció que aborda la massacre de Kent de forma rigorosa i àmpliament documentada, tot furgant en una de les ferides mai curades dels Estats Units. 

  • Nominat al Premi Harvey


Dossier

15 de gener 2022

Novetats de gener de Planeta: Bola de drac Super núms. 69 i 70 i vol. 14

Com a novetats de gener de Planeta Cómic, tindrem Bola de drac Super per partida doble. Per una banda tindrem el volum 14 i per l'altra, els números 69 i 70 de l'edició vermella, també tenint els números 280 i 281 seguint la numeració de les sèries Blanca-Vermella.

 

A la venda el 26 de gener!


Bola de drac Sèrie Super núm. 69 / Sèrie Blanca núm. 280, de Toyotarô i Akira Toriyama
Col·lecció Manga
Comic Book- 32 pàgines - 168 x 257 mm - B/N
ISBN: 978-84-1341-750-9
2,95 €


 
En Merus domina el combat contra en Moro, però al final acaba desapareixent i li encomana a en Goku que sigui el salvador de la galàxia. Ell, esperonat per les paraules del que també ha estat el seu mentor, aconsegueix completar l'Ultrainstint!

*  Número inclòs en el volum 14, que es publica aquest gener de 2022.

 

Bola de drac Sèrie Super núm. 70 / Sèrie Blanca núm. 281, de Toyotarô i Akira Toriyama
Col·lecció Manga
Comic Book- 32 pàgines - 168 x 257 mm - B/N
ISBN: 978-84-9174-614-0
2,95 €


Ara que en Goku domina l'Ultrainstint, pot clavar-li a en Moro tots els cops que vulgui i esquivar els seus, cosa que fa embogir el seu rival. Tanmateix, quan en Jaco li diu que li doni el cop de gràcia, en Goku decideix no lluitar més com a patruller galàctic...

 *  Número inclòs en el volum 14, que es publica aquest gener de 2022.


Bola de drac Super vol. 14: Son Goku, l'agent de la Patrulla Galàctica, de Toyotarô i Akira Toriyama
Col·lecció Manga
Rústica amb solapes- 192 pàgines - 111 x 177 mm - B/N
ISBN: 978-84-9174-648-5
7,95 €

En Vegeta torna a la Terra i s'enfronta a en Moro amb un nou poder: la separació forçosa de l'esperit, gràcies a la qual li va disminuint el poder a en Moro. Però ell es guarda un as a la màniga... Resulta que en Seven-Three li ha proporcionat molt més que una simple còpia de seguretat!



13 de gener 2022

Calavera Lunar - Especial 25è Aniversari

Títol: Calavera Lunar - Especial 25è Aniversari
Autor
: Albert Monteys
Publicat per:
Mai Més, novembre de 2021
Format:
Cartoné - 17,5 x 26,5 cm - 80 pàgines - B/N i Color
Preu:
19,50 €





Mai Més
és una editorial especialitzada en literatura fantàstica. En el seu catàleg per exemple hi trobem novel·les de Terry Pratchet o la cèlebre Dune de Frank Herbert. El passat novembre va començar a publicar còmic d'aquest gènere, recuperant un obra que vint-i-cinc anys enrere s'havia publicat en castellà, però que ara li havia arribat el torn de fer-ho en català en una edició especial. Parlem Calavera Lunar d'Albert Monteys, un peculiar superheroi, que com els de la seva mena lluiten contra el mal, però no tan bé com tocaria, això sí amb un excel·lent humor.

Fins que Mai Més no ho va anunciar, jo desconeixia totalment aquesta obra, per tant, aprofito per fer una mica d'història.

Tal com ens diu, n'Albert Monteys en unes vinyetes introductòries, el personatge de Calavera Lunar s'inspira en una figura d'Airgamboy. Amb aquesta inspiració es va plasmar en paper pel Saló del Còmic de Barcelona de 1996, en còmic en format grapa sota el nom Calavera Lunar núm. 237, i publicat per Camaleon Ediciones. Sí, com si prèviament se n'haguessin publicat 236 abans, i fins i tot, al llarg de la seva lectura trobem cites a alguns d'aquests inexistents números. I vés per on aquesta paròdia de còmics de superherois i ciència-ficció va tenir una bona rebuda, tant que l'Albert Monteys va ser guardonat amb el Premi a Millor Autor Revelació del Saló del Còmic el 1997. Però malgrat tot això, en realitat aquest fou el primer i únic número durant uns quants anys de Calavera Lunar, sent l'aventura d'aquest número Canalles de l'abisme.

L'any 2000 a la revista Cimoc Extracolor de Norma Editorial s'hi va publicar una historieta curta de quatre pàgines, Les arenes del temps, i a patir del 2007, en quatre números de la revista gallega BD Banda, se n'hi van publicarquatre historietes més, també de 4 pàgines, titulades Destruiré aquesta ciutat!, Contra el nas del Duce!, Em vaig casar amb un modulokià! i La mort del Capità Capgròs!

Fins aquest passat 2021, aquestes sis històries eren les úniques publicades sobre les divertides aventures superheroiques d'en Calavera Lunar. Però aprofitant la reedició i traducció al català de totes elles per aquesta edició Especial del seu 25è Aniversari, en Monteys ha creat una nova aventura per així arrodonir-ho millor. Ens ha arribat Calavera Lunar núm. 258 amb la historieta Tu, jo i un ésser d'energia Betelgeuse Tres! I tot plegat acompanyat de vinyetes introductòries per les diferents historietes i d'un recull de portades inèdites al final del llibre.
 
Un servidor s'ha fet un fart de riure tot llegit les aventures d'aquest estrambòtic superheroi, i sense dubte ens trobem davant una edició que farà delícies a aquells que fa 25 anys van conèixer per primer cop aquest personatge i el seu món, com també per aquells que com jo, l'acabem de descobrir ara, o sigui des del passat novembre. Per tant, no us el deixeu perdre, val molt la pena.

Una obra amb molt d'encert per començar la nova línia de còmic de Mai Més. A veure quines obres ens portarà per aquest 2022. 

10 de gener 2022

L'accident de caça

Títol: L'accident de caça
Títol original: The hunting accident
Autors: David L. Carlson (guió) i Landis Blair (dibuix)
Traducció per: Carlos Mayor
Publicat per: Editorial Finestres, novembre de 2021
Format: Rústic - 20,5 x 23 cm - 464 pàgines - B/N
Preu: 35 €




 

 
 
 
El novembre de l'any passat va nàixer una nova editorial dedicada al còmic adult en català: l'Editorial Finestres, un projecte que neix a partir de la Llibreria Finestres situada al carrer Diputació de Barcelona. 

Es va estrenar amb l'anunci del Premi Finestres de Còmic en Català i amb la publicació de dos títols: Intrèpides de Pénélope Bagieu i L'accident de caça, de David L. Carlson i Landis Blair, obra la qual ha estat la meva lectura i el primer títol que he comprat d'aquesta nova editorial.

Tot comença quan un petit Charlie Rizzo se'n va a viure amb el seu pare, en Matt, qui fa molt de temps va quedar cec. Davant de la curiositat del seu fill sobre la pèrdua de visió, en Matt li diu que va ser degut a un malaurat accident de caça. El temps passarà i la relació entre pare i fill s'enfortirà. Però tot canvia quan ja sent major d'edat, en Charlie a causa de les males amistats amb què freqüenta, es veurà immers en la participació d'un crim, i això donarà lloc a què sàpiga la veritat que s'amaga darrere de l'accident de caça: En Matt va perdre realment la visió en un robatori a mà armada, fet que va comportar que anés a la presó, i allà va conèixer i compartir cel·la amb un dels assassins més famosos i coneguts dels Estats Units: en Nathan Leopold Jr., qui amb en Richard Loeb van matar cruelment un noiet, un cas amb molt de ressò al seu temps.
 
Aquest resum ens relata una relació entre un pare i un fill, una sèrie de crims amb presó inclosa, una veritat oculta, i tot basat en uns fets que van passar realment, sí tot el que s'explica va passar, això sí, havent de recrear o reimaginar algunes situacions, sempre hi ha algunes llacunes que s'han d'omplir amb una mica de ficció. Però això no deixa de ser un simple resum, el relat és molt més profund. No en va, ens situa en diferents moments temporals i en diversos llocs, tanmateix també és un viatge literari en el temps, i no pas pel fet de gaudir una obra literària, sinó que en el seu interior La Divina Comèdia de Dante en serà una gran protagonista. I no ens podem oblidar de la ceguesa d'un dels personatges com a element motriu de la història, en la qual girarà la relació quotidiana entre en Matt i en Charlie. 

Ens trobem davant d'una gran novel·la gràfica que neix de la conversa entre en Charlie Rizzo i en David L. Carlson un dia mentre esmorzaven, i en la feina de posar forma a aquella conversa en forma de còmic també hi ha el dibuix d'en Landis Blair, que un obra com d'aquesta mena li afavoreix molt. Guió i dibuix convergeixen perfectament per relatar-nos aquesta història que més enllà de la relació entre un pare i un fill. 
 
Com a extres que acaben d'arrodonir l'obra, és la inclusió de la fitxa penitenciària d'en Matt, i també una foto on hi surt ell i en Charlie de petit.
 
A part de la magnífica història que ens relata, aquesta obra també ha estat guardonada (Premi al Millor Còmic del Festival Internacional de la Bande Dessinée d’Angulema 2021, Premi Ouest-France-Quai des Bulles 2020 i Millor llibre de l’any segons el Publishers Weekly) el que encara dóna més força a l'obra i també a l'Editorial Finestres com a una de les seves dues primeres publicacions, i tal com ens dius en Carles Porta al seu programa Crims, de mica en mica s'anirà posant llum a la foscor en aquesta obra que té com primera versió un malaurat accident de caça.  


Novetat de gener de Reservoir Books: Pollastre amb prunes

Per aquest mes de gener, Reservoir Books, segell editorial de Penguin Random House, publica la nova edició de Pollastre amb prunes de na Marjane Satrapi. S'uneix a les noves edicions de  Persèpolis (2020) i Brodats (2021).


A la venda el 20 de gener!

 
Pollastre amb prunes, de Marjane Satrapi
Traducció de Mireia Alegre Clanxet
Adults
Cartoné - 96 pàgines - 149 x 197 mm - B/N
ISBN: 9788417910648
14,90€ 



 

***Premi a la millor obra Angoulême 2005***

UNA INSÒLITA HISTÒRIA D'AMOR, EN LA SEVA EDICIÓ DEFINITIVA

[NOVA TRADUCCIÓ - NOU FORMAT - NOVA RETOLACIÓ - NOU DISSENY]

 «Aquí hi ha tot el que la vida és: drama, comèdia, tragèdia… però a mans de Satrapi és una melodia que t'arriba al fons de l'ànima.»
CARLA BERROCAL

 

Teheran, 1958. Nasser Ali Khan és un músic apassionat al qual, després d'una discussió airada, la seva dona li ha trencat el tar. Com que és un instrument que no es pot reemplaçar, i la seva aflicció és tan gran, Nasser Ali decideix no sortir del llit fins que la mort se l'endugui, girar l'esquena al món i els seus plaers. No es llevarà ni tan sols per menjar el seu plat preferit, el pollastre amb prunes. Els vuit dies que seguiran rebrà la visita de genis, premonicions, somnis i tota classe de records.

 

La crítica ha dit:
«Una obra encisadora. Perfecta i sense costures.»

The Boston Globe

«Satrapi no sols demostra aquí com n'és de mestra del seu mitjà, sinó també que sap contar vivències alienes amb tanta capacitat de fabulació i perspicàcia que semblen seves.»
Die Tageszeitung

«Un autèntic festí.»
Newsweek

«Pàgina rere pàgina, Satrapi no ens deixa de sorprendre gràcies a la seva habilitat narrativa a l'hora de confeccionar una història plena de detalls, barrejant el passat, el present i el futur com qui remena les cartes d'una baralla.»
Los Angeles Times Book Review

«Satrapi continua ampliant les fronteres de la seva obra. [...] És la Colette iraniana.»
San Francisco Chronicle

«Els dibuixos de Satrapi, enganyosament simples i molt poderosos, són la companyia perfecta per a la seva prosa precisa però flexible, que serveix per encarnar els rols variats que juga en aquesta obra: educadora, folklorista i néta.»
The New Yorker

05 de gener 2022

Novetats de gener de Cavall Fort: Cavall Fort 1427 i El Tatano 193

Per aquest mes de gener, Edicions Cavall Fort ens porta el número 1427 de Cavall Fort per la primera quinzena del mes, i per altra banda, tenim el número 193 d'El Tatano.


Vols un tast d’aquest número?

Heura
Recordes l’Heura? Va protagonitzar el còmic que va guanyar el Premi Cavall Fort 2021. Ara viu noves aventures!

Els Onze de Cavall Fort
A partir d’ara els veuràs sovint a les pàgines de la revista. Els vols conèixer millor? Te’ls presentem!

Tria i remena
Aquesta quinzena toquen llibres! Mira les recomanacions de literatura infantil i juvenil que et fa Glòria Gorchs.

 


Vols un tast d’aquest número?

Fet i amagar
La colla de la Neus juga a fet i amagar. S’ha escampat pel parc cames ajudeu-me!

Audioconte: Mitjons XXXL
Vols escoltar el conte de Natzaret Sindreu? Te’l llegim en veu alta, amb música i efectes sonors!

M’han agradat molt…
Aquest mes, Glòria Gorchs ens recomana quatre llibres de mussols. Pren nota!




 

Fonts: Cavall Fort i El Tatano

04 de gener 2022

Senyera Studios: Els herois catalans desperten!

El passat desembre vam anunciar la publicació del primer número de Capità Catalunya, un nou superheroi català per part de Senyera Studios. Hem pogut parlar amb en Humbe, el guionista, per conèixer millor tot el que hi ha darrere d'aquesta obra. 

Els herois catalans desperten! és una història formada per quatre títols o sèries independents però que alhora s'entrellacen entre ells. Això vol dir que tot i que es poden llegir independentment, alguns aspectes caldrà haver-los llegit en els altre títols per entendre'ls. El que sí que cal llegir per entendre-ho tot és el primer número de Capità Catalunya.


Les quatre parts o sèries d'Els herois catalans desperten són:

  • La primera part o sèrie és Capità Catalunya, el qual el seu primer número va sortir al passat desembre.
  • La segona part o sèrie és Les Quatre Barres, el seu primer número el 21 de gener.
  • La tercera part o sèrie és Els Llegendaris, sortint el seu primer número el 21 de febrer.
  • La segona sèrie o part és Els poderosos Balears, sortint el seu primer número el 21 de març.


Estem parlant d'un projecte llarg i ambiciós, format per diferents onades tal com ell ens ha dit. La primera onada constarà de 5 números per cada títol, i s'espera que hi hagi 4 onades en total, i que seguirem atentament.

També us recordem les seves xarxes socials:
Instagram, Twitter i Facebook
 

Sinopsi:
Hi ha superherois per tot el món excepte als Països Catalans i no se sap per què. D'acord amb la Llei de la Naturalesa hi hauria d'haver almenys un superheroi per a cada cultura i cada llengua. Una superheroïna estatunidenca, la Mestra, comença a investigar el perquè d'aquest misteri. Aquest fet provocarà uns esdeveniments que crearan el Capità Catalunya, ell desencadenarà uns successos que atorgaran poders a més catalans. Seran tants els catalans amb poders que la Mestra necessitarà l'ajuda d'altres superherois d'arreu amb experiència per poder ajudar els superherois catalans a controlar els seus nos poders. Així, superherois de la resta del món vindran a ajudar els novells superherois catalans, que esdevindran origen de multes llegendes catalanes. Però el misteri de per què els superherois catalans estaven adormits continuarà, i involucrarà la mitologia catalana. Quan se n'esbrini el motiu, provocarà un impacte tal que modificarà no només l'Univers dels catalans, sinó també el de la resta del món.


Us indiquem també allà on podeu comprar-los:

A Barcelona es podran comprar a:
1. Continuarà còmics
2. El Rey de la Màgia
3. Llibreria Universal
4. El Catalago del Còmic

Fora de Barcelona:
1. Vic - Llibreria Kritik
2. Girona - Llibreria 22
3. Sort - Llibreria Solé
4. Tarragona - Llibreria La Capona
5. Lleida - Serie B Còmics
6. Miravet - Estanc d’Eva
7. Tortosa - La 2 de Viladrich
8. Terrassa - Nikochan Còmics.
9. Reus - Terra de Còmic.
10. Figueres - Llibreria Bookman
11. Mallorca - Univers del Còmic.
12. Menorca - Llibreria Pau.
13. Menorca - Llibreria La Catalana.