05 de febrer 2024

La meva experiència lesbiana amb la solitud (Edició especial)

 

Títol: La meva experiència lesbiana amb la solitud (Edició especial)
Títol original: Sabishisugite Lesbian Fuzoku Ni Ikimashita Report (さびしすぎてレズ風俗に行きましたレポ)
Autores: Kabi Nagata
Traducció de: David Vega Garcia (Nagareboshi SL)
Publicat per: Fandogamia Editorial, desembre de 2023
Format: Rústic amb sobrecoberta -  160 pàgines - 14,8 x 21 cm - Color
Preu: 12 €

 





Amb motiu del 28 Manga Barcelona de 2022, Fandogamia Editorial, amb Pedro Medina al capdavant, va anunciar que durant el 2023 publicaria en català Sabishisugite Lesbian Fuzoku Ni Ikimashita Report, de Kabi Nagata, un dels seus grans títols, que en castellà es coneix com Mi experiencia lesbiana con la soledad, basant-se en la més recent edició bunkôban. I així, un any després, pel 29 Manga Barcelona de 2023, es va publicar la seva corresponent edició en català, justament amb el títol La meva experiència lesbiana amb la solitud, esdevenint el primer còmic i manga publicat en català per aquesta editorial. 

La meva experiència lesbiana amb la solitud, es va publicar originalment, en primer lloc, al web japonès Pixiv i després fou publicat en paper, com a volum únic, per l'editorial East Press el juny de 2016. L'any 2022 es va publicar en format bunkôban o de butxaca, la qual inclou pàgines noves extres, al final del volum en el capítol anomenat "En forma d'epíleg", i és aquesta darrera edició la que s'ha publicat en català però de mida A5 per mantenir la coherència amb la resta de la col·lecció de Fandogamia.

La meva experiència lesbiana amb la solitud és una història autobiogràfica de la seva autora, la Kabi Nagata, que alhora va ser el seu primer manga que va crear, en la qual ens explica i ens mostra els diversos problemes que va tenir durant els deu anys posteriors en acabar batxillerat, o sigui a partir dels seus  divuit anys, com la depressió, l'ansietat, trastorns alimentaris, o també la manca d'adaptació en diferents contextos laborals. Tot aquest daltabaix emocional serveix per introduir-nos la seva pròpia sexualitat, la qual el seu despertar va succeir en l'etapa tardana d'aquest període, esdevenint el mitjà per a intentar millor la seva salut mental.

És per això que enmig d'aquesta solitud física i emocional, es troba amb una dona de companyia lesbiana per a trobar-se a si mateixa, però malgrat la calidesa de la seva companya, però el resultat final no fou el que ella pensava, no fou satisfactori, però en certa manera un pas important per a si mateixa.

Enmig d'una inestabilitat laboral, que alimentava negativament la seva salut, algú la va animar a trobar sort en el manga, i fou aquest mitjà, en una pàgina web, el que li va permetre mostrar la seva vida, el que havia patit, i sincerar-se amb ella mateixa, esdevenint també com una mena de teràpia. El resultat és el manga que tenim entre mans, on amb un fi humor, però amb la maduresa suficient ens relata uns deu anys molt durs de la seva vida.

Com he dit aquesta edició especial, que a part d'incloure setze pàgines extres com epíleg on l'autora dóna les gràcies a aquells que d'alguna manera o altra la van ajudar en aquells anys, presenta una nova il·lustració de sobrecoberta, i un nou tractament de color a l'interior. Evidentment, sent aquesta la primera edició en català, només en podem fer la comparativa o bé amb les primeres edicions en japonès o bé les corresponents en castellà de Fandogamia.

N`havia sentit parlar, ja que és un dels "long-sellers" d'aquesta editorial, i ara amb l'edició en català, ha esdevingut l'ocasió perfecta per comprar-lo i conèixer el perquè de la seva rellevància. I ara entenc el perquè de tot plegat, d'aquest relat, que més enllà de demografies i etiquetes, és una lectura obligatòria per a tothom com un exemple imprescindible del que comporta i el que és la salut mental.

Així doncs, s'ha d'agrair a Fandogamia que l'hagi publicat en català, i que esdevingui, la primera de les obres d'un catàleg en català i que la Kabi Nagata en sigui una de les referents.



Marc "Llop Segarrenc"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada