19 de juliol 2023

Death Note Black Edition vol. 1

Títol: Death Note Black Edition vol. 1
Títol original: Death Note Black Edition (デスノート ブラックエディション)
Autor: Tsugumi Ohba (guió) i Takeshi Obata (dibuix)
Traducció de: Manel Vázquez López (Daruma SL)
Publicat per: Norma Editorial,  juliol de 2023
Format: Rústic amb sobrecobertes - 14,8 x 21 cm - 384 pag. en B/N + 8 a color
Preu: 18,95 €

 

 



Fou el setembre de 2010 quan al llavors nou Canal 3XL s'hi va estrenar la sèrie d'anime Death Note, basada en el manga homònim de Tsugumi Ohba i Takeshi Obata, i fou llavors quan vaig conèixer aquesta obra fosca, de misteri, policíaca i amb moltes morts, al llarg dels seus 37 episodis, la qual la tinc en físic des de fa una mica més d'un any, gràcies a l'edició col·leccionista de Selecta Visión, però que tinc pendent de remirar.

Tenint finalment l'anime en físic amb el seu corresponent doblatge en català, tocaria també poder gaudir del manga en català físicament, i  això es va fer oficial quan el divendres 17 de juny de 2022, Norma Editorial (enllaç Twitter) va publicar un vídeo anunciant oficialment la seva nova línia de manga en català, presentat per l'Anabel Espada i la Judith Martí de l'equip manga de l'editorial. Els primers títols a publicar serien Tokyo Revengers, estrenant-se el juliol, i Chainsaw Man i Jujutsu Kaisen. La guerra màgica, el setembre. Però a més per Twitter, l'Óscar Valiente hi va afegir Guardians de la nit i Death Note, que tal com sabríem aviat es publicaria en la seva Black Edition de sis volums, publicant-se finalment el seu primer volum aquest juliol de 2023, tot i que en principi s'esperava primer per Sant Jordi i després pel maig.

Death Note es va començar a publicar a la revista Weekly Shōnen Jump de Shueisha  del desembre de 2003 fins al maig de 2006, amb un total de 108 capítols recopilats en 12 volums, sortint a la venda el primer volum l'abril de 2004 i el darrer, el juliol de 2006.

El manga en castellà fou publica primer cop per Ediciones Glénat entre l'octubre de 2006 i el setembre de 2007, a més del dit volum 13, How to read, l'octubre de 2009. Quan aquesta en va perdre els drets, fou altre cop publicada per Norma Editorial de l'octubre de 2014 al juny de 2015, i el volum 13, How to read, el juny de 2016. Norma també ha publicat el manga en la Black Edition de 6 volums, del març al setembre de 2013, i fins i tot en va publicar el manga en un sol volum integral el desembre de 2019. A més també va publicar l'octubre de 2021, el volum d'Historias Cortas tant en volum normal com en format Black Edition.

Així doncs, havent fet tot aquest resum, quasi 20 anys després de l'estrena al Japó, que es diu de pressa però en són uns quants, finalment el manga el podem gaudir català en la seva Black Edition.

El nom de Black Edition no només fa referència a la sobrecoberta que sigui quasi totalment negra, sinó també, als contorns de les pàgines, que també són negres. Per tant, sense tenir en compte els elements blancs, el volum és negre per tots els costats. A més aquesta edició també és en format kanzenban, així de la mateixa mida que les edicions de Tokyo Revengers i la col·leccionista de Neon Genesis Evangelion. Una edició que fa molt de goig.

Situats a finals de 2003, el shinigami (déu de la mort) Ryûk perd el seu quadern de la mort, Death Note, tal com posa a la portada i el troba el jove estudiant modèlic de batxillerat de 17 anys Light Yagami. Amb la seva troballa, la seva vida farà un gir radical. 

En aquest quadern s'hi indiquen les instruccions de com usar-lo, on diu que si s'escriu el nom d'una persona i visualitza mentalment el rostre d'aquesta, morirà d'un atac de cor. Al principi, en Light desconfia de l'autenticitat del quadern, creient que és una mena de broma d'algú, però després de fer-ne alguna prova, s'adona que és de debò, té poder real.  Pocs dies després rep la visita del veritable propietari del quadern, el shinigami Ryûk, que li explica que en realitat l'havia deixat caure a la Terra perquè estava avorrit, i en Light li explica que el seu objectiu és eliminar els criminals, per tal de netejar el món de la maldat i esdevenir ell en el "déu d'un nou món".

Més endavant, a mesura que va matant criminals, i augmenta el seu nombre, crida l'atenció dels diferents cossos policials del món, i així entra en joc, el famós detectiu privat conegut com a "L". Poca gent en coneix la seva identitat i aspecte real.  L'L dedueix ràpidament que nou assassí en sèrie, que el públic l'anomena "Kira", que deriva de l'anglès "killer", per tant, "assassí", es troba al Japó. Aleshores, s'adona que en Kira pot matar a les persones sense necessitat de ser al lloc del crim. Així comença una batalla entre en Light Yagami i L, com una cursa on s'avancen mútuament, fins que només hi hagi un final, on en Light "Kira" aconsegueix matar l'L, o bé, aquest aconsegueix capturar-lo, i portar-lo a la rústica. En mig d'aquesta batalla mental, entre els dos, on no només moriran delinqüents, sinó també policies, hi tindrem en Ryûk contemplant-s'ho sent el màxim neutral possible, tot i que en Kira serà prou espavilat, per aprofitar-se'n, quan sigui possible, i també el pare d'en Light, el cap de policia Soichiro Yagami, màxim responsable al Japó de capturar en Kira, per tant, el seu propi fill, i estret col·laborador de l'L.

Així comença aquesta obra amb gran reconeixement, també molt criticada i censurada per la seva temàtica, que a part de la seva adaptació en anime, compta amb films i novel·les, entre altres. Una història que ha despertat passions des que es va estrenar per primer com. Punts de vista que es contraposen, creient que la teva versió és l'única veritable. Obviant els grisos, només hi ha blanc i negre. El poder de decidir la mort d'algú gràcies a un quadern. I creient que és pel bé comú.

S'espera que la seva periodicitat sigui bimestral, i que per tant podem comptar amb el seu segon volum de cara el setembre.


Marc "Llop Segarrenc"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada