10 d’agost 2015

Les vinyetes sobre Hiroshima impactaran al Saló del Manga de Barcelona

La Segona Guerra Mundial va tenir un epíleg apocalíptic. El 6 d'agost de 1945 el bombarder nord-americà B-29 Enola Gay va llançar la primera bomba atòmica sobre Hiroshima. Tres dies més tard, el B-29 Bock's Car llançava un segon artefacte nuclear sobre Nagasaki. La devastació de tots dos atacs atòmics sobre aquestes ciutats japoneses va ser absoluta, provocant unes 250.000 morts i unes terribles conseqüències, pels efectes de la radiació nuclear, que durarien dècades. Després d'aquests dos bombardejos, Japó finalment capitulava davant els aliats.

Per commemorar el 70 aniversari d'aquests bombardejos atòmics, el XXI Saló del Manga de Barcelona li dedicarà una exposició titulada Mangas nuclears, i diverses activitats com conferències, activitats per a grups escolars i projeccions audiovisuals. El certamen té la col·laboració del Hiroshima Peace Memorial Museum, un centre situat a uns metres de l'epicentre d'on va impactar la bomba, que porta ja fa dècades que explica les terribles conseqüències de la bomba atòmica sobre la població.

Pies descalzos, una historia de Hiroshima de Keiji Nakazawa
Pies descalzos, una historia de Hiroshima de Keiji Nakazawa

El Saló comptarà amb la participació d'un supervivent de l'atac nuclear a Hiroshima. A aquests supervivents se'ls coneix pel nom de hibakusha, i fa molts anys que van explicant pel món la seva terrible experiència. D'altra banda, l'Ajuntament de Granollers, ciutat agermanada amb Hiroshima i Nagasaki, col·labora amb el certamen. El seu alcalde, Josep Mayoral, és vicepresident de l'ONG d'àmbit internacional Mayors for Peace (Alcaldes per la Pau), que presideix el mateix alcalde de Hiroshima, i que té per objectiu la desaparició total de les armes nuclears i la lluita per la pau mundial.

L'exposició Mangas nuclears mostrarà algunes obres claus centrades en l'atac nuclear de 1945. Destaca el manga Pies descalzos, una historia de Hiroshima de Keiji Nakazawa, publicat a Espanya per Random House. L'autor, supervivent del bombardeig de Hiroshima, retrata amb realisme descarnat i un clar anti-militarisme el que ha passat a la ciutat japonesa. Aquest manga va ser adaptat a l'anime en dos llargmetratges titulats Hiroshima 1 i Hiroshima 2. Yoshihiro Tatsumi, el gran mestre del gènere gekiga o manga per a adults, va retratar a Infierno (Edicions La Cúpula) la seva pròpia visió sobre Hiroshima. El trauma de les bombes atòmiques ha calat en molts dels àmbits de la cultura japonesa. Per això, una part de l'exposició mostrarà l'anomenada cultura post-nuclear del Japó, que s'ha traduït en tot tipus de pel·lícules, mangas o animes que ens han mostrat els perills i les conseqüències de l'energia nuclear i els conflictes armats en general. Figures com la de Godzilla o mangas com Akira no s'acaben d'entendre si no es té en compte l’eco de Hiroshima i Nagasaki que encara ressona, i actualment amb molta més força després del desastre de la central nuclear de Fukushima.

Pots descarregar-te material gràfic des del següent link: http://bit.ly/1HnHjZ9.

Font: Ficomic

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada