26 de setembre 2023

Catalan Comics. Conversant amb...Isa Feu i Laura Pérez Vernetti

 

Aquest esdeveniment multilingüe (en anglès i català) ofereix l'oportunitat de descobrir la rica història dels còmics catalans, així com d'escoltar dues artistes reconegudes mentre parlen de les seves experiències professionals en aquest terreny.

Catalan Comics per Dr Rhiannon McGlade i conversant amb... Isa Feu i Laura Pérez Vernetti, 28 de setembre, 18-19.30 h. Donar-se d'alta aquí.  Acte produït per 'Historical Approach to Iberian Comics' Cultural Heritage'.

Isa Feu (1956) és, entre moltes altres coses, artista, dibuixant i historietista. Sovint esmentada com una de les pioneres del còmic durant els anys de l'anomenat "boom", gràcies a la seva col·laboració freqüent en les publicacions més conegudes de l'època, tant a la revista infantil catalana Cavall Fort com a la premsa contracultural d'El Rrollo Enmascarado i El Víbora, on va publicar la seva destacada sèrie "Corazón Loco". La col·laboració amb la seva parella Roger Subirachs (1956–2017) i l'amic en comú de l'escola, Antonio Pàmies (1956), va ser fonamental per a la seva trajectòria. Les il·lustracions d'Isa han aparegut en Diario de Barcelona, La Vanguardia i El Periódico, entre altres diaris. Com a artista, ha exposat en les galeries Metrònom (Barcelona), Amadís (Madrid) i Vinçon (Barcelona), i amb Roger, la seva creativitat també es va estendre al món cinematogràfic, on va treballar com a ajudant de decoració. Isa mai va deixar de dibuixar i continua treballant en el món de la il·lustració i el còmic. En plena pandèmia, va participar en la publicació Lardín, i en els últims anys ha col·laborat en grans exposicions i esdeveniments centrats en el còmic de la Transició, al costat de Marika Vila, Marta Guerrero i Laura Pérez-Vernetti.

Laura Pérez Vernetti (1958) és una dibuixant, historietista i il·lustradora versàtil. La seva extensa i diversa carrera en el món del còmic i de la il·lustració l'ha portat a rebre el prestigiós Gran Premi del Saló Internacional del Còmic de Barcelona l'any 2018. Ha estat una col·laboradora habitual des dels seus inicis a la revista El Víbora, i la seva famosa imatge de la Medusa, publicada al número 62, destaca com l'única portada dissenyada per una dona al llarg dels números de la revista publicats als anys vuitanta. Durant la seva carrera com a dibuixant, Laura ha col·laborat amb molts dels principals guionistes del moment. Dins de les seves nombroses i diverses obres i projectes, destaquen els monogràfics El Toro Blanco (1989) i Las Mil y una Noches (2002), ambdós amb Joseph Marie Lo Duca; Amores Locos (2005) i El brillo del gato negro (2008), amb Antonio Altarriba; i amb Felipe Hernández Cava, Macandé (2000) i Sarà Servito (2010). La seva associació creativa amb Hernández Cava també es troba en col·leccions editades com 11 M, Onze Miradas (2005) i De Ellas (2006). En els darrers anys, Laura ha estat una gran col·laboradora en el món de la poesia gràfica, aportant el seu toc gràfic particular a les obres de Fernando Pessoa, Vladimir Maiakovski, Luis Alberto de Cueca entre moltes altres obres.

La Dra. Rhiannon McGlade (1985) és professora d'Estudis Hispànics a la Universitat de Strathclyde, Glasgow, i Editora General de la revista acadèmica Journal of Catalan Studies. La seva investigació se centra en la premsa gràfica en contextos ibèrics i hispànics, amb un enfocament particular en còmics i temes relacionats amb la política sexual, l'envelliment, la censura i el feminisme. Entre altres publicacions, és autora del llibre Catalan Cartoons: A cultural and political history (2016) i coeditora del número especial "Out of the Gutter: The Politics of Dissent in Visual Print Media from the Spanish Transition to the Present" (Bulletin of Spanish Visual Studies). En la seva investigació actual, explora les contribucions de les dones dibuixants dins de la contracultura espanyola.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada