09 de maig 2024

Crònica del 42 Comic Barcelona

Del divendres 3 al diumenge 5 de maig ha tingut lloc el 42è Comic Barcelona, que s’ha celebrat a la planta baixa del Palau 2, al Palau 5 i a la Plaça Univers de Fira Montjuïc. L'assistència ha estat de vora 110.000 visitants, una xifra similar a la de l'any passat que en consolida el nombre.

Enguany, hi hem tornat a ser en Marc "Llop Segarrenc", qui escriu aquestes línies, al llarg de dissabte i diumenge amb l'acreditació de ComiCat; en Pau "Gargotaire", el dissabte i també amb acreditació de ComiCat; així com d'altres companys com en Javier del Campo, que el va visitar el divendres, en Jordi Riera Pujal i l'Emili Samper, els quals van participar en dues xerrades diferents, dissabte i diumenge respectivament, les quals en parlem tot seguit:

Dissabte, a les 11 h, la sala còmic 4 va acollir la taula rodona Cent anys del naixement de Josep Coll, moderada per Antoni Guiral i amb la participació de Victoria Bermejo, Raquel Gu i Jordi Riera Pujal. Es va parlar de la genialitat i la modernor de Josep Coll com a autor de còmics (1924-1984). També es va recordar el fet que en una enquesta feta per la revista Rockdeluxe el març de 2021 entre gent del sector, Coll va quedar en el lloc número cinc en el llistat dels 100 millors còmics espanyols de tots els temps. Un dels comentaris va ser que s'hauria de traslladar el reconeixement que rep de dibuixants, autors i estudiosos als lectors habituals de còmic fent reedicions de la seva obra i publicant aspectes del seu treball poc coneguts com els dibuixos humorístics per a adults que va fer durant la seva carrera professional.

Diumenge, a les 16 h, la sala còmic 6 va acollir la taula rodona Estudis en Comicologia: Els llibres de teoria i divulgació del còmic en els temps del podcast, moderada per Cels Piñol i amb la participació d'Alejandro Martínez Viturtia, David Aliaga i Emili Samper. Es va parlar de la divulgació i dels estudis acadèmics sobre còmic posant especial èmfasi en la col·lecció Apuntes de cómic de l'Editorial Base, dirigida per Aliaga. Es van presentar els darrers volums publicats (Stan Lee y la gran novela americana de Viturtia) i es va anunciar el proper llançament, passat l'estiu, del volum que ha escrit Samper sobre còmic franco-belga.

Tant dissabte com diumenge, al Twitter de ComiCat, vaig crear dos fils fent una crònica en directe de la meva visita, a partir dels quals, posant-hi ordre, es redactarà aquesta crònica.

Entrant al Comic Barcelona pel Palau 5, per on entraven els acreditats, ens trobàvem les principals exposicions, totes elles ben interessants. En primer terme hi havia les d'El nostre Ibáñez, dedicada justament Francisco Ibáñez, mort el juliol de l'any passat, així com la de Trinti Tinturé, encantadora de vinyetes, guardonada amb el Gran Premi del saló, que també ens va deixar a principis d'aquest any. 





I baixant les escales ens trobàvem les exposicions de Bruixes, del 1r Premi Carnet Jove de Còmic, de Tomàs Hijo, la de tribut a Mad Max Blacksad: Work in progress, i la dels 30 anys del Premi Ivà.











Al Palau 5 també hi era el lloc on acostumen a realitzar-se les presentacions editorials, les conferències i les projeccions cinematogràfiques a l'auditori. En sortir d'aquest, accedíem a la Plaça Univers, on hi havia els Food Trucks. En travessar-la, s'accedia al Palau 2, on hi havia els estands editorials, la zona Comic Kids i la zona Nintendo, entre d'altres.


Per acabar aquest apartat d'exposicions, havíem d'anar al Palau 2, on a la zona Comic Kids hi havia l'exposició del còmic polonès, la del XIII Concurs Escolar Comic Barcelona, la de Fantastic Graphic o la d'El déu salvatge, còmic publicat en català per Norma Editorial.




El còmic en català present al 42 Comic Barcelona

Parlarem ara del còmic en català que ens vam anar trobant tot voltant pel Saló, en gran mesura format per novetats recents. 

Començant a la part anterior del Palau 2, a l'estand anomenat Astèrix, del grup editorial Anaya, hi podíem trobar diferents obres dels seus diversos segells editorials. Ens referim a les aventures del famós gal, ara acompanyat de la sèrie de l'Ideàfix (Salvat-Bruixola), Males Bèsties i Llegendari (Barcanova), i Les Sisters o el manga europeu (Hachette) entre d'altres.





 
Tal i com és habitual des de fa uns anys, cal destriar el vistós estand d'Ooso Comics, essent la seva darrera novetat el segon volum de Silverday.




Les editorials de les Illes Balears ocupaven un bon espai sota el paraigües de l'Institut d'Estudis Baleàrics, on hi eren presents Dolmen Editorial, Escápula Cómics i Autsaider Comics, entre d'altres. Tot i no haver-hi fet fotografies, totes elles en major o menor grau publiquen còmic en català.

També hi vam trobar l'estand Bang i Mamut, referents del còmic infantil en català.





Passant per l'estand d'Astiberri, hi podíem trobar alguna de les seves darreres novetats com La petita gènia i el monstre de la vall o els títols que han editat en català de Paco Roca, entre altre obres.



Tot i estrenar-se al passat 29é Manga Barelona, Fandogamia Editorial ens oferia La meva experiència lesbiana amb la solitud, de Kabi Nagata.



Una altra editorial que també pública còmic en català és Libros del Zorro Rojo, amb la sèrie Miss Cat com a obra principal.



Una editorial que s'ha estrenat enguany és Garbuix Books amb Els Dinodocus. Els egipcis i L'evolució de la vida.


A l'estand de l'Editorial Finestres hi vam trobar el seu catàleg de còmic en català, que va creixent mes rere mes. Cal destacar-ne la seva gran darrera novetat, els dos volums d'El que més m'agrada són els monstres, però també mencionar El rei dels cargols, Premi Finestres de Còmic en Català 2023.


 
També hi vam trobar la madrilenya Liana Editorial, la qual té un bonic catàleg de còmic en català.

 
A la zona Artist Alley, hi vam trobar en Carles Roman, autor de Drac Català i Fabi i Fedó, ciutadans d'Empúries, que per aquest saló ha estrenat la seva línia Trama Negra amb Bad Swing.


I un autor que s'ha estrenat amb la publicació de còmics en físic i en català, però que compta amb una llarga trajectòria, és en Guillermo Martínez-Vela, que ens portava els quatre volums recopilatoris de Nena pija.



A la part posterior del Palau 2, a l'estand d'Abacus hi vam trobar Dodoma, Grendel, i Joc d'heroïnes, tres sèries tancades de tres volums, publicades per l'editorial Kaji Manga, de la qual seguim sense noticies sobre la seva adquisició justament per part de grup Abacus.


I a l'estand de Casa del Llibre hi vam poder trobar tot de sèries infantils i juvenils publicades per diferents editorials.






Entrant a Norma Editorial, cal destacar la seves darreres novetats de còmic en català: El déu salvatge i Un fosc mantell, com també el seu catàleg de manga en català. El seu segell Astronave també tenia un espai, on destacava Molly Wind, guardonat com a Millor Còmic Infantil i Juvenil en aquest saló.





A Penguin Random House, hi teníem títols de tota mena com l'obra multipremiada Herba, el catàleg de Francisco Ibáñez, la sèrie de manga Wind Breaker o també El viatge de Shuna, entre d'altres títols en català.







A Planeta Cómic, comencem destacant les seves darreres novetats com From Hell, els volums 1 d'Adolf i de l'edició Jump Remix de Narutocom també la seva sèrie infantil Mínor el salvatjot.  També hi trobàvem seu catàleg de manga en català amb Bola de drac i sèries derivades, les completes Dr. Slump i l'edició normal de Naruto, i les que estan en curs com My Hero Academia, Detectiu Conan, Haikyû!!, One Piece i Ranma 1/2.








No ens podem oblidar de Panini Comics, que té en curs Berkserk en la seva edició Maximum, també Prodigiosa. Les aventures de Ladybug i Gat Noir, i també la seva estrena de Marvel en català amb Spider-man: Animals, reuniu-vos i Spider-man: Aventura quàntica!.





I acabem a l'estand d'ECC, on hi podíem trobar les sèries Nuc i L'Arlo i en Pips del seu segell Kodomo. Annex al seu estand, hi podíem trobar un espai per Cascaborra Ediciones, els quals recentment han encetat la publicació de l'edició en color de Capablanca de Joan Mundet, el qual també tenia un estand a l'Artist Alley.





Llicències i novetats destacades per 2024 de còmic i manga en català

Tant dissabte com diumenge entre volta i volta vam assistir a diferents presentacions editorials.

El dissabte vam començar amb la de Fandogamia Editorial. Preguntats sobre com estava la situació de La meva experiència lesbiana amb la solitud, en Pedro F. Medina, va comentar que ha venut més o menys la meitat de la tirada, durant aquests cinc mesos que està a la venda. No és un èxit però tampoc és un fracàs. Porta pocs mesos al mercat, i ha de ser una porta d'entrada per anar ampliant el catàleg. A la seva autora, Kabi Nagata, la tindran en compte de cara a futures publicacions. També va demanar perdó pels erros de traducció que hi ha a l'obra. 

A la presentació de Panini Comics, el seu responsable, l'Alejandro M. Viturtia, en lloc de fer una presentació de novetats i de futurs llançaments va parlar de les darreres novetats que havien tret. Va lloar la sèrie Spider-man de Mike Maihack que podem gaudir en català, i de la qual ja tenim disponibles dos dels tres volums que tindrà, tot dient que és una bona manera de conèixer aquest superheroi en uns bones aventures i des d'una perspectiva molt juvenil.

Preguntats per com anava la línia en català va comentar que està funcionant a poc a poc, que s'ha d'anar consolidant i que en cas d'ampliar-la es decantarien per Marvel, com sembla que hi estan treballant, enlloc del manga, tot i que Berserk funciona prou bé. El còmic japonès té un funcionament diferent, i sembla que és més fàcil poder ampliar per la via Marvel. Va argumentar que com que la població està avesada a llegir Marvel en castellà el còmic infantil podria ser la millor manera de fer-hi entrar nous lectors.

Després tocava el torn de les editorials balears sota el paraigües de l'Institut d'Estudis Baleàrics, però es va anular per un problema de comunicació segons els dos únics representats que es van presentar, i que no n'estaven al cas. Ens van demanar disculpes. Cal dir que les dues del migdia no és una hora gaire adequada per una presentació.

Dues hores després va arribar el torn d'ECC Ediciones. Pel que fa al segell Kodomo van parlar de la sèrie Nuc, darrer volum El bigfoot, i també L'Arlo i en Pips que el seu tercer volum serà novetat de juliol.


Per part del manga en català, sabem que aquest maig s'estrenen amb Gyo, de Junji Ito, però la sorpresa va arribar quan van anunciar el retorn del Shin-chan de Yoshito Usui en català! Serà una edició de 12 volums, en contraposició dels 50 que té originalment i s'espera que arribi després de l'estiu. Però a més també van mencionar que hi ha una possibilitat alta que publiquin Els diaris de l'apotecaria en català, però sense poder-ho confirmar al 100%. En tot cas, ja tenim el primer anunci confirmat de còmic i manga en català. 


Continuant per Norma Editorial, primer van fer un repàs de les seves darreres novetats, que en català van mencionar El déu salvatge i Un fosc mantell. Entrant en els futurs llançaments de còmic europeu, van anunciar Adéu Birkenau, de JD Morvan, Matet, Efa, Cesc i Roger, que s'espera de cara a l'octubre.


I ja passant a la línia de manga, van anunciar que la nova obra serà Minecraft: viatge a la fi del món, de Kazuyoshi Seto, una sèrie oberta de 8 volums que s'espera de cara a l'octubre. De manga, també van mencionar que Death Note té dos problemes: té molta lletra i la seva producció física és lenta i complicada, però ens van donar la bona notícia que s'espera que de cara al juny podrem tenir el tercer volum.



I ara anem a la darrera presentació  de dissabte, la de Planeta Comic, la qual no es va fer cap mena d'anunci, només van repassar les darreres novetats, entre elles l'edició Jump Remix de Naruto. Anant al torn de preguntes i respostes, tal com van dir diverses vegades per futurs anuncis de manga ens haurem d'esperar al 30 Manga Barcelona. Els hi vam fer saber que per futurs anuncis de còmic en català, aquests no siguin tan tristos com va ser el cas de From Hell. I per acabar preguntats per si tindríem més Tezuka en català, posant per exemple el manga Tritó del mar, van dir que Adolf seria una manera de valorar-ho. 

El diumenge va començar amb la presentació d'Ooso Cómics. Van començar fent un repàs de les seves darreres novetats publicades. Tot seguit van mencionar que ja estan treballant amb Kamen Rider Black que constarà de tres volums dobles, i que esperen que puguin treure'l el juny o juliol. Ara bé, en dir que la traducció en català es faria del castellà, van donar lloc a un cert rebombori tant a xarxes com presencialment, que nosaltres no vam percebre, fins al punt que aquest passat dilluns en un directe al canal de Twitch del Mangazín Podcast van mencionar que ara per ara pausaven la publicació de la seva edició en català. Vegeu la decisió aquí. Això no afecta les altres sèries en curs.

A part d'això, durant la presentació van anunciar una nova llicència: Mega Man Gigamix, la continuació de Mega Man Megamix, davant del bona rebuda que ha tingut aquesta obra. Aquest nou títol constarà de tres volums.




També van dir que l'àlbum de les targetes caurà en un moment o altre, i que serà limitat. No descarten alguna obra de producció pròpia, i de moment descarten reeditar Supercatalà. De moment descarten portar més Go Nagai, ara que les editorials grans s'hi han interessat. I tenen interès en portar més shôjo.

Tot seguit van ser el torn de Distrito Editorial i Salamandra Graphic, dos segells del grup Penguin Random House. Tot just començar, el representant de Distrito, conscient que es preguntaria, va dir que Karekano, de la qual n'hem vist el seu anime en català, i Yamada-kun to Lv999 no Koi wo Suru, anunciades recentment en castellà, estaven treballant per portar-les en català. En cas que es puguin confirmar, serien simultànies les edicions en català i en castellà, si bé ara per ara no hi ha res segur. També van mencionar que Wind Breaker en català funciona bé i esperen que amb la recent estrena de l'anime es pugui enfortir.

Per part de Salamandra Graphic, per aquest any no tenen res sobre la taula, però de cara a finals de 2025, sí que estan treballant en una obra de producció pròpia. Caldrà veure si des d'altres segells com Reservoir Books, que enguany ha publicat Herba, ens sorprenen amb nous títols.

I acabem amb la presentació editorial de Bang i Mamut. Desconeixem si mai havien fet presentacions al Saló del Còmic, però els darrers anys segur que no. Van començar fent un repàs del que han publicat recentment, i com a novetat van anunciar La casa nova d'Hug (títol en català no confirmat de La casa nueva de Hugo, en castellà), que es publicarà aquest juny.


També esperen que en futur arribin noves aventures de Superpatata d'Artur Laperla, del qual aquest maig es publicarà el tercer i darrer volum d'Enrenou Còsmic, i que ja podíem trobar a l'estand de l'editorial en aquest saló. I preguntats sobre els criteris de publicar en català o no una obra, van comentar que mentre a Mamut s'intenta que tot surti en català, a Bang es mira més per autor. Cosa que va donar lloc a a preguntar què, com que a Catalunya ens agrada el True Crime, si Röd i Snön, que es pot traduir com Roig a la neu, publicat en castellà aquest any, podria arribar en català. Van respondre que hi ha possibilitats.

Com prou bé sabem, el món de la vinyeta també serveix per parlar de l'actualitat política, econòmica i social d'una societat. Còmic Barcelona està dedicat fonamentalment a l'entreteniment i a les històries de ficció, però, podem recordar una edició que es va dedicar una exposició de dibuixos internacionals dedicats a Donald Trump (35è Saló del Comic de 2017) amb un gran èxit de públic. Aquest any un petit recull d'humor gràfic internacional sobre el tema de Gaza per exemple, o qualsevol tema que preocupi a la societat, no hauria estat gens malament.
 
Aquesta edició ha mantingut l'espai utilitzat del de la passada edició. Les principals exposicions estaven concentrades al Palau 5, i la planta baixa del Palau 2 es va prioritzar la presència d'editorials, llibreries, auto-editors, artistes i il·lustradors, sense ocupar el pis superior. Pocs eren els estands de marxandatge que hi havia, quelcom totalment diferent amb el Manga Barcelona, on ocupen tot un pavelló.

Ficomic ha fet una bona feina en general, que creiem que ha estat recompensada pel gran nombre de visitants, amb una xifra semblant a la de l'any passat. Així mateix, cal dir que tot i les 110.000 persones visitants, es podia caminar sense aglomeracions, tot facilitant el gaudi de l'esdeveniment.

Aquesta ha estat la nostra aventura en aquest 42é Comic Barcelona.

Text i fotografies per Marc Mensa "Llop Segarrenc", excepte les imatges de les llicències d'ECC i Norma extretes de les respectives editorials.