06 d’abril 2020

Els gats del Perich

Títol: Els gats del Perich
Autor: Jaume Perich
Publicat per: Trilita Edicions, març 2020.
Format: Cartoné - 90 pàgines - 17,5 x 24,5 cm - B/N
Preu: 19,8 €



A mitjan març, pocs dies abans del decret de l'estat d'alarma amb motiu del coronavirus, juntament amb Rossinyol que vas a França d'en Lluís Juste de Nin, Trilita Edicions va posar a la venda una altra novetat, aquest cop una nova edició d'una obra publicada el 1995 per Thassalia: Els gats del Perich d'en Jaume Perich, amb motiu dels vint-i-cinc anys de la seva mort.

En Jaume Perich i Escala (Barcelona, 5 de novembre de 1941 - Mataró, 1 de febrer de 1995) va començar la seva carrera professional en l’editorial Bruguera, el 1964. Anys més tard, va publicar els seus primers dibuixos com a il·lustrador però no va ser fins al 1970 que en Perich va irrompre com a autor independent amb la publicació de Perich Mach i Autopista (paròdia de Camino, vademècum de l’Opus Dei), obra que el va catapultar a la fama. Des de llavors la popularitat d'en Perich va anar en augment i va publicar una vintena més de llibres. El seu darrer original es va publicar en 1989. Cal remarcar que al llarg de la seva trajectòria professional, en Perich va col·laborar en diversos mitjans de premsa escrita.

Aquestes breus paraules sobre la seva vida, extretes de la contraportada de llibre, estan molt ben esplaiades al pròleg a càrrec de l'Antonio Martín, on ens fa un bon repàs del qui fou en Jaume Perich.

"El Perich", tal com signava artísticament, fou un gran amant dels gats. Diversos d'ells van formar part de la seva família, i com tal van ser subjectes a ser dibuixats en vinyetes humorístiques. Així aquestes es van recollir en un llibre que malauradament va ser publicat pocs mesos després de la seva mort.

A Els gats del Perich doncs veurem humorísticament aquelles situacions que fan els gats que tant ens criden l'atenció: dormir i menjar, jaure als sofàs, butaques i llits quan ells volen impedint que els amos i mestresses en puguin fer, enfilar-se allà on vulguin, i tota mena d'altres situacions que els qui conviuen amb gats prou bé que saben. I malgrat que el llibre tingui vint-i-cinc anys, no ha quedat pas desfasat, les situacions són ben actuals i encara se n'hi podria afegir moltes més que amb el canvi de segle han aparegut, que si s'asseuen sobre el teclat de l'ordinador quan treballes, que si et passen per davant de l'ordinador quan fas una videoconferència, per posar dos exemples ben coneguts. Al llibre hi surten exemples de calendaris personalitzats amb fotografies dels teus gats. Avui en dia, els trobem en vídeos de diferència temàtica al Youtube o a les xarxes socials com a l'Instagram, i també els típics "mems". Els gats s'han modernitzat, s'han digitalitzat, i si en Jaume Perich avui en dia fos viu, que ho podria estar, ens podem imaginar que podria utilitzar aquests recursos. I és que els gats no passen de moda.

Els gats del Perich és doncs un llibre recomanat als seguidors d'El Perich, als dels gats, els d'ambdós o els que simplement voleu riure una bona estona. Una obra molt encertada d'haver reeditat, que ens permetrà conèixer un mica aquest humorista gràfic que ens va deixar malauradament massa aviat.


Marc "Llop Segarrenc"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada