19 d’abril 2018

Crònica del 36 Saló Internacional del Còmic de Barcelona

Del passat 12 al 15 d'abril va tenir lloc el 36 Saló Internacional del Còmic de Barcelona, amb canvis importants respecte a les ubicacions dels diferents elements que el componen. Enguany el Saló del Còmic ha comptat amb més de 118.000 visitants. A més també ha recuperat la Revista del Saló.


Des de ComiCat  hi hem tornat a assistir. Estant acreditats, s'entrava directament al Palau 5. Tot just entrant, trobant-nos al nivell 1, a la dreta hi havia l'exposició dedicada a Jack Kirby. The King of Comics, amb una sèrie de planxes originals que deixaven tothom bocabadat; i a l'esquerra l'espai Comic Pro, un lloc on s'oferia una oportunitat als autors de mostrar el seu treball a editors nacionals i estrangers. Baixant al nivell 0, a la dreta hi trobàvem l'exposició Les Revistes del Boom del Còmic, la qual només hi podien accedir majors d'edat, a causa del contingut de les revistes. A l'esquerra hi trobàvem la Fan Zone, amb estands d'Star Wars, Star Trek, Star Gate, i Alma Cubrae entre d'altres. Als nivells superiors, el 2 i el 3, on hi havia l'auditori, hi van tenir lloc xerrades, presentacions de novetats i trobades amb autors com també el lliurament de Premis del Saló.  





Passant al Palau 4, enguany només estava ocupat els replans més inferiors, el de més amunt si accedia des del nivell 1 del palau 4. Així doncs de dalt cap a baix, hi trobàvem el següent. En el replà superior (dels inferiors), hi havia l'exposició Josep Maria Martín Saurí, el guanyador del Gran Premi del Saló de 2017, l'espai de Taller de Còmic i l'exposició de "covers" del còmic Dead Inside, els quals molts autors d'aquestes estan vinculats a l'Escola de Còmic Joso.  


Baixant al següent replà, hi havia l'espai de Taller d'animació, les exposicions dedicades a Jamás tendré 20 años (Norma Editorial), de Jaime Martín, sent el Premi del Saló a Millor Obra d'Autor Espanyol de l'any passat i la de Javi Rey que va guanyar el Premi del Saló a Autor Revelació de l'any passat, i també l'exposició del guanyador i finalistes de la primera ronda de la Beca Carnet Jove Connecta't al Còmic de 2017. A més també hi havia l'Espai de creació lliure on tothom que ho volés hi podia fer un dibuix. 



I ja a baix de tot, teníem l'espai de còmic en viu de Dibujos por Sonrisas. Un esdeveniment benèfic on els autors convidats realitzarien il·lustracions, les quals seran subhastats i els beneficis estaran destinats a les persones refugiades. També hi havia el mural que l'autor Frank Pe ha realitzat durant el Saló i l'exposició dedicada al personatge de Jan: Superlópez




Sortint a la Plaça Univers, hi trobàvem els Food Trucks, i d'aquí podíem accedir al Palau 2, enguany només amb la planta inferior oberta. Anant cap a la dreta, havent passat els espais promocionals de diverses pel·lícules hi trobàvem la Zona de Fanzines i l'Artist Alley, zones reservades a fanzines, autors, auto-editors i similars. Així doncs pel que fa al còmic en català, hi havia l'estand de Sudando Tinta Ediciones que enguany ha publicat el seu quart fanzine, Dracs i Tavernes, i els autors Carles Roman que enguany ha recuperat el seu Drac Català, ara a tot color i en Joan Mundet, autor de Capablanca, el qual el seu primer volum en català A cara o creu va sortir l'any passat. Certament, enguany respecte a l'any passat, una situació acceptable i correcte. Al seu costat justament hi trobàvem l'exposició de Paranoidland, el Premi del Saló al Millor Fanzine de l'any passat. I anant a l'ala dreta, hi havia el Comic Kids, espai de nova creació que permetia que la canalla s'apropés al món del còmic tot llegint i dibuixant i també coneixent a autors. 





Tot voltant per la part anterior del Palau 2, hi havia diferents estands de llibreries, marxandatge com també de diverses editorials. Així a la part esquerra, ens vam trobar amb l'estand d'Ooso Còmics, amb l'Afrodita A donant-nos la benvinguda, ja que com a novetat seva del Saló i també d'enguany és la publicació del manga Mazinger Angels de Go Nagai i Akihiko Niina, havent-hi també una edició en català, constant de quatre volums, amb els personatges femenins com protagonistes i tal com ens van dir si no hi ha cap impediment, volen treure el quart i el darrer de cara al proper Saló del Manga. I ja a l'ala esquerra del Palau hi havia la Zona Nintendo i també altres estands.


I ja passant a la part posterior del Palau 2, hi trobàvem entre d'altres, més editorials i aquelles que acostumen a fer grans i vistosos estands com Planeta, que enguany continua amb l'edició vermella de Bola de drac Super en el seu número 6, Norma, aquest cop amb la part de botiga més petita, Panini que per primer cop tenia botiga, que en tinguem constància o si no feia molts anys que no en tenia, Penguin Random House que enguany ja comptava amb el catàleg d'Ediciones B, per tant un estand menys que hi havia, i per altra banda també l'estand més gran del Saló, el d'ECC. I finalment també hi havia el photocall i exposició de l'anime de Naruto, que recentment Selecta Vision ha començat a vendre en DVD.





I així tot passejant, vam poder gaudir del 36 Saló del Còmic, assistint també a diferents actes com la xerrada sobre Jack Kirby amb Roy Thomas i Carlos Pacheco, la de dones guionistes amb Dann Thomas, Shea Fontana, Kelly Sue DeConnick, la de còmic i periodisme amb Paco Roca i Jorge Carrión, o la trobada de diumenge al migdia amb l'Stan Sakai, creador d'Usagi Yojimbo. Totes elles, no cal dir-ho, molt interessants.

Trobada amb Stan Sakai


Abans de visitar el pròxim 37 Saló del Còmic que tindrà lloc del 4 al 7 d'abril de 2019, tocarà visitar el XXIV Saló del Manga de Barcelona, el qual se celebrarà de l'1 al 4 de novembre de 2018.  


Text i fotos de Marc Mensa "Llop Segarrenc"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada